Fotogaléria:Škoda pomáha zdravotne postihnutým

Známy kabriolet od Porsche prešiel výraznými zmenami. Novinkou je použitie výhradne preplňovaných štvorvalcových motorov.


Už niekoľko rokov sa diskutuje o tom čo sa stane s motormi, ktorých valce nám pri zošliapnutí plynového pedálu poskytujú užasnú zvukovú kulisu a pocit blaha doplnený o úsmev na perách. Nátlak na znižovanie emisií a spotreby núti aj výrobcov športových automobilov robiť kompromisy. Ani najšikovnejší technickí experti nedokážu vyhovieť tak vodičom, ako legislatíve. Je možné, že o pár rokov budeme počuť zvuk poctivých šesť, osem alebo dvanásť valcov už len v novom vydaní obľúbenej počítačovej hry Need for Speed.

Najnovším prírastkom do skupiny športových vozidiel, ktoré prišli o valce je modernizované Porsche Boxter. To svojím novým označením 718 symbolicky odkazuje na závodné vozidlo, ktoré v roku 1957 debutovalo v Le Mans a o jeho pohon sa tiež starali iba 4 valce.

Menšie motory v novej 718-ke majú poskytnúť vyšší výkon pri nižšej spotrebe. Všetky sú totiž dopované turbom. Základný dvojliter má výkon 220 kW (300 koní) a 380 Nm, ktoré majú byť dostupné už od 1 950 ot./min. Silnejšia verzia S má 2,5 litrový motor. Ten je oproti základnej verzii silnejší o 37 kW (50 koní). Smútok za šiestimi valcami môže zmierniť fakt, že obe motorizácie poskytujú oproti predchádzajúcej verzii vyšší výkon (+26 kW) a o 13% nižšiu udávanú spotrebu. Podľa meraní NEDC má základný dvojliter dosahovať spotrebu 6,9 l/100km (o liter menej ako pri šesťvalcoch). Silnejší 2,5 liter by mal prejsť 100 kilometrov len s o 4 desatiny vyššou spotrebou.

Na výber bude 6-stupňová manuálna alebo 7-stupňová automatická dvojspojková prevodovka PDK. Už so základnou motorizáciou v kombinácii s automatickou prevodovkou a paketom Sport Chrono ste schopný dosiahnuť stovku za 4,7 sekundy. Výkonnejší Boxter S pritom dokáže túto hodnotu podliezť o ďalších 5 desatín sekundy a ručičku tachometra dostať až na 285km/h.

V rámci modernizácie dostal Boxter nový podvozok aj brzdy. Porsche tiež sľubuje o 10% strmšie riadenie. V ponuke je aj adaptívne pruženie PASM, ktoré priblíži 718-ku až o 20 mm bližšie k vozovke.

Z hľadiska dizajnu prešiel exteriér, ako to u Porsche býva zvykom, evolučnými zmenami. Na prvý pohľad si môžete všimnú výrazne väčší otvor nasávania a príplatkové svetlomety optikou pripomínajúce hyperšport 918 Spyder. Nový je aj interiér, ktorému dominuje dotyková obrazovka s rozhraním Porsche Communication Management.

Inzercia

Predaj v Európe odštartuje 30.apríla so základnou cenou na úrovni 53 000 € (Nemecko). Za Boxter S si výrobca opýta o 13 tisíc eur viac.

Pokračujte na ďalší príspevok »



Rozhovor

Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.
  • LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

    Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox.