Nové MINI Aceman: premiéra značky výlučne na elektrický pohon

Úplne nové MINI Aceman ponúka dojazd až 406 kilometrov, pričom ceny začínajú od 37 115 EUR.

Čo nové výrobcovia do vozidla priniesli?
Vydané Text: 

Zoznámte sa s úplne novým MINI Aceman: robustným kompaktným crossoverom, ktorý bol navrhnutý tak, aby sa úhľadne vtesnal medzi trojdverové MINI Cooper a rodinné SUV MINI Countryman.

Najnovšia edícia rodiny MINI je prvou ponukou značky výlučne na elektrický pohon.

 

Ako bude MINI Aceman vyzerať?

Zmenšený Countryman je pravdepodobne najjednoduchší spôsob, ako opísať štýl MINI Aceman.

Je to preto, že obe autá boli navrhnuté podľa novej filozofie dizajnu MINI „charizmatickej jednoduchosti“ a zdieľajú viacero štýlových prvkov.

Patria medzi ne napríklad kosoštvorcové svetlomety, osemuholníkové tvary mriežky chladiča a efekt plávajúcej strechy, ktorý MINI vytvorilo zaslepením stĺpikov.

Na druhej strane sú blatníky modelu Aceman viac uhladené a výraznejšie ako u Countrymanu, zatiaľ čo väčšina nárazníkov a bočné obloženia z plastu mu dodávajú robustnejší vzhľad pripomínajúci SUV.

 

Novinka od MINI už teraz budí veľký záujem.

Aké sú jeho rozmery a porovnanie s konkurenciou?

MINI Aceman meria presne 4 079 mm na dĺžku, 1 754 mm na šírku (bez zrkadiel) a 1 514 mm na výšku.

To znamená, že má takmer presne rovnakú dĺžku a šírku ako Jeep Avenger, ale nie je taký vysoký a je len o niečo väčší ako supermini Renault Clio.

Volvo EX30 je však zhruba o 150 mm dlhšie a takmer o 100 mm širšie ako MINI.

K dispozícii je 300 litrov batožinového priestoru.

 

Výrobcovia sa snažili vozidlo natónovať do domáckej atmosféry, použili na to rôzne zaujímavé materiály.

Ako vyzerá interiér?

Interiér Acemanu je identický s jeho novými súrodencami značky MINI.

Stredobodom je ultratenký 9,4-palcový OLED kruhový displej zodpovedný za infotainment, klimatizácia a dôležité informácie pre vodiča, ako je rýchlosť a stav nabitia batérie.

Bezdrôtový Apple CarPlay a Android Auto sú štandardom, rovnako ako výber ôsmich rôznych režimov „MINI Experience Mode“, MINI, ktoré menia vzhľad obrazovky a osvetlenia interiéru, plus poskytujú vlastnú jedinečnú hudbu. 

MINI hovorí, že chcelo dodať interiéru Acemana „domácku“ atmosféru, a preto použilo niekoľko zaujímavých materiálov, ako je pletenina, recyklovaný polyester a vlastná vegánska koža Vescin. 

 

Aký má vozidlo dojazd?

Základný Aceman E využíva 42,5 kWh batériu s dojazdom až 310 km na jedno nabitie, zatiaľ čo jeho elektromotor s výkonom 181 k vpredu, umožňuje zrýchlenie z 0 na 100 km/h za 7,9 sekundy.

Aceman SE má väčšiu batériu s kapacitou 54,2 kWh a výkonnejší elektromotor s výkonom 215 k, ktorý skracuje čas z 0 na 100 km/h na 7,1 sekundy a zvyšuje dojazd až na 405 kilometrov.

Aceman E a SE majú maximálne rýchlosti nabíjania 75 kW a 90 kW, čo podľa MINI umožní dobitie 10-80 za menej ako 30 minút pre obe verzie.

 

Zdroj: autoexpress.co.uk








ODPORÚČANÉ


ZO SVETA

Nové 100 % clo na elektromobily z Číny bude realitou! A to je len začiatok

  • Americký automobilový priemysel a regulačné orgány sa obávajú, že ak sa čínske elektrické vozidlá dostanú do Spojených štátov, domáce značky im nebudú schopné konkurovať. Bidenova administratíva však údajne dospela k tomu, čo považuje za riešenie: Na čínske elektrické vozidlá zavedie plné 100-percentné dovozné clo.