Z DRUHEJ STRANY / Cestopis Zakopané

Slovenské Vysoké Tatry pozná azda každý Slovák. Ak nie z návštev, tak aspoň z cesty okolo týchto majestátnych hôr. My sme sa išli pozrieť ako to vyzerá za ich chrbtom. V poľskom meste Zakopané.

Odomkli sme celý článok z auto motor a šport č. 10/2023
Vydané  Text: 

Hovoriť o Zakopanom otvára množstvo tém, na ktoré sa možno zamerať. Historický kontext? Ten hovorí, že sa tu od 19. storočia stretávali poľskí vzdelanci, umelci a spoločenská elita, ktorá vytvárala predpoklady na vzostup krajiny.

Športový kontext? To by sa reč točila najmä okolo Svetového pohára v skokoch na lyžiach, ktoré Zakopané privíta najbližšie 20. a 21. januára 2024. A isto by sa našli aj ďalšie športové témy. Napríklad o tom, ako Zakopane chcelo usporiadať Zimné olympijské hry.

Najnovšie médiami prebehla informácia, že by radi usporiadali hry v roku 2034. Rovnaké ambície mali aj pri Olympiádach v rokoch 2006 a 2022. Mnohé športoviská sa v meste a jeho okolí nachádzajú, na niektorých Poliaci plánujú spolupracovať s nami. Zakopané ponúka aj ďalší rozmer. Spoločenský.

Už pri vjazde do mesta vás privíta tabuľa, ktorá hovorí, že vchádzate do poľského zimného hlavného mesta.

Isto, zaujímavé vyžitie ponúka aj v lete, no v zime sa Zakopané mení na živú riavu ľudí, ktorí presne vedia, že ak sa v zime neukážu v Zakopanom, akoby ani neboli.

Ako teda porozprávať príbeh z návštevy v tomto poľskom meste, ktoré veľmi dobre rezonuje aj na Slovensku? Napríklad tak, že ho človek zažije na vlastnej koži.

Inzercia

Živá tepna

Prísť do Zakopaného znamená, že sa chcete prejsť po ulici Krupówki. Meria čosi vyše kilometra, takže keď ňou prejdete oboma smermi, potešíte aj svoj krokomer v mobile. Čím je taká výnimočná? Nájdete na nej takmer všetko. Butiky vychýrených svetových značiek, reštaurácie, puby, diskotéky, pouličných umelcov. Jednoducho – na tejto ulici to žije. Dovolím si povedať, že v slovenskej časti Tatier niečo také nemáme. Preto sem chodí aj veľa návštevníkov zo Slovenska.

Inzercia

Za zábavou, ktorú tu nájdu v podstate v priebehu celého roka. Ak by ste hľadali gastro zážitky, zájdite do jednej z mnohých reštaurácií. Ja som vyskúšal Gazdowo Kuźnia na jednom z koncov tejto ulice. Už od vstupu vidíte, že tu prevládajú tradície. Nielen preto, že reštaurácia sa nachádza v budove štylizovanej ako koliba, ale aj pre menu zostavené z tradičných lokálnych jedál. Jahňacie, všetky možné druhy pirohov, tradičné polievky. Nechýbajú ani lokálne nápoje všetkého druhu.

Takže ak sa chcete ponoriť do tajov typickej poľskej kuchyne, tu máte šancu spoznať mnohé z jej chutí. Ideálne ak prídete viacerí, objednáte si rôzne jedlá a navzájom si ich povymieňate. Veď aj to je spôsob, ako sa zblížiť s mestom či krajinou. No a potom už vyraziť za ďalšou zábavou podľa uváženia. Ulica Krupówki jej ponúka plné priehrštia. Najvyššiu kvalitu služieb a gastronómie nájdete v Nosalowy Park Hotel & Spa a jeho skvostnej reštaurácii Marilor. Viac informácií nájdete vo vloženom texte.

Špičková pohostinnosť

Výnimočná úroveň pohostinnosti v Zakopanom ponúka mnoho možností ubytovania. Od dostupných apartmánov cez turistické hotely, rodinné hotely, až po luxusné objekty, ktoré majú svoju históriu a príbeh. Do tej poslednej skupiny patrí Nosalowy Park Hotel & Spa. Jeho päť hviezdičiek odráža charakter tohto miesta a vynikajúcu starostlivosť o klientov. Podobne ako v slovenských Tatrách, aj v Poľsku sa pobyty v horách spájali predovšetkým s liečivými vlastnosťami nadmorskej výšky, príjemným podnebím a čistým vzduchom. To lákalo najskôr lekárov, a potom hotelierov. S rozvojom služieb začali prichádzať zámožní hostia, vznikali vily a vytváral sa jedinečný architektonický štýl. Nosalowy Park Hotel & Spa dokonale nadväzuje na svoju históriu. V 19. storočí sa na tomto mieste stretávali poľskí spisovatelia, maliari, hudobníci, filozofi. Dnes historická Vila Marilor ako súčasť Nosalowy Park Hotel & Spa čerpá z výnimočnej histórie a ide ešte ďalej ponúkajúc hosťom jedinečný zážitok z oddychu inšpirovaný históriou Vily Marilor. Nosalowy Park Hotel & Spa ponúka 137 elegantne zariadených izieb v štýle art deco, apartmány s vlastnými zelenými terasami, rozsiahlu wellness zónu s bazénom, soľnou jaskyňou, vonkajším jacuzzi, vlastným NABE SPA a reštauráciu Marilor. To, čo v nej zažijete, prevyšuje všetko, čo poznáte. Kombinácia tradičných chutí s novými prístupmi prekoná všetky očakávania. Tatarák? Pripravený z vysoko kvalitného mäsa vám zostane dlho v pamäti. Ryby? Pochádzajú od miestnych chovateľov, takže nepoznajú mrazničku. Steak? Z najlepšieho, dobre ochuteného hovädzieho mäsa. Rovnako aj všetko ostatné, čo dostanete na tanier. Varia z najčerstvejších miestnych surovín, čo zaručí nebíčko v papuľke. Jedlá sú inšpirované miestnou kuchyňou, ako sú zakopianske tapasy, moskol alebo kapustnica. Skúste a budete ohromení autorským receptom šéfkuchára. Ak chcete zažiť najlepšie spojenie gastronómie, komfortu a starostlivosti na najvyššej úrovni v Zakopanom, Nosalowy Park Hotel & Spa je najlepším miestom.

Hor sa na hory

V dobrom počasí veľmi rýchlo zistíte, že ste na úpätí Tatier. A uvidíte, že vyzerajú inak, ako ich poznáte zo slovenskej strany. So strmšími svahmi, ostrejšími zrázmi a prísnejšími horami. Do hôr treba ísť. A je iba na vás, pre aký spôsob sa rozhodnete.

Pešo? Na výber máte z niekoľkých dolín. Dostanete sa do nich celkom ľahko, len sa pripravte na to, že podobne dobrý nápad môže dostať viacero turistov. Na mnohých miestach v Zakopanom nájdete možnosti prenájmu klasických alebo elektrických bicyklov. Len sa pozrite či do vášho cieľa môžete prísť aj na bicykli. Vychytené trasy ako cesta k Morskému oku a do doliny Koscieliska vstup cyklistom zakazujú.

Do hôr sa dostanete aj s pomocou techniky. Na výber máte dve možnosti. Buď pozemnou lanovkou (nápadne sa podobá na tú, ktorá v našich Tatrách jazdí na Hrebienok) na vrch Gubalówka. Práve odtiaľ sa vám otvorí nádherný výhľad na celé Zakopané a budete ho mať ako na dlani. Už si len užívať a tešiť sa.

Priam povinnou jazdou v Zakopanom je potom výlet na pleso Morské oko. Treba sa však pripraviť na veľký záujem turistov, ako aj na to, že Poliaci za vstup do Tatier vyberajú poplatok. A pokým Zakopané hýri širokou ponukou aktivít, architektonických štýlov a nástrah všetkého druhu, tak hory poskytujú pokoj a miestni si ich mimoriadne chránia. Druhú horskú možnosť na výlet ponúka Kasprov vrch vysoký takmer 2 000 m. Po asi 20-minútovej prechádzke sa dostanete k údolnej stanici lanovky, ktorá využíva veľké gondoly pre 60 osôb. Tie na striedačku vychádzajú približne každých 15 minút a vyvezú vás najprv do medzistanice, kde prestúpite do druhej gondoly smerujúcej na vrchol. Cestou sa dozviete čosi o prírode, histórii, aj o tom, že tieto vrchy ešte ako Karol Wojtyla navštevoval aj pápež Ján Pavol II.

Keď ho už spomínam, tak musím povedať, že po ňom nájdete v Poľsku a najmä v tatranskom regióne pomenované asi všetko, na čo si môžete spomenúť. Ulice, námestia, školy, kruhové objazdy. Vzhľadom na jeho význam pre Poliakov sa ani nečudujem. Aby som však nezabudol. Údolná stanica lanovky ponúka viaceré možnosti na občerstvenie, samozrejme, opäť založené na tradičnej kuchyni.

Chuťovo veľmi dobré a porcie ako pre drevorubačov. Ak by ste sa rozhodli, že smerom do hôr na Kasprov vrch sa vydáte pešo, prípadne si požičiate bicykel, tak tu načerpáte toľko energie, že vám vystačí aj do večera. Späť však ku Kasprovmu vrchu. Cesta lanovkou aj s prestupom trvá čosi okolo 30 minút. Za dobrého počasia vás postupne očarí roztvárajúca sa panoráma údolia pod vami a pri troche šťastia stretnete aj kamzíkov, ktorí si tu voľne pobehujú a vôbec ich netrápi, či sa práve nachádzajú na slovenskej, alebo poľskej strane.

Na vrchole

Hore na Kasprovom vrchu máte opäť viacero možností, ako sa potešiť výhľadom do okolia či prechádzkou. Môžete vystúpiť po schodoch k observatóriu, alebo po kamennom chodníku (odporúčam pevnejšiu obuv) k hraničnému kameňu.

Ten vyznačuje líniu deliacu Poľsko od Slovenska. A práve z tohto miesta si môžete pozrieť, ako vyzerá náš ikonický Kriváň odzadu. Jeho nezameniteľnú siluetu spoznáte veľmi rýchlo aj bez tabuliek, ktoré by popisovali jednotlivé vrchy. Pri dobrom počasí tu nájdete množstvo námetov na panoramatické fotky, videá či iné výtvory, ktoré vám potom radostne zvýšia popularitu na instagrame.

Na svoju šancu v zimnom období tu čaká sedačková lanovka. Práve tu sa totiž nachádzajú niektoré z poľských zjazdoviek. V budove lanovky nechýba ani reštaurácia, takže ak zistíte, že sa vám z prechádzky na riedkom vysokohorskom vzduchu zatočila hlava, máte sa kam uchýliť a počkať, kým sa vám vyrovná tlak.

Alebo si počkáte na lanovku a zveziete sa späť do doliny. A potom naspäť do víru možností, ktoré Zakopané ponúka. Bez ohľadu na to, koľko času si pre toto mesto vyhradíte, zakaždým sa môžete spoľahnúť, že nudiť sa budete iba vtedy, keď to budete chcieť vyslovene vy.

Za každých iných okolností vám toto populárne tatranské stredisko ponúka zábavu, šport, kultúru, gastronómiu, ale aj veľa možností na aktívny či pasívny oddych. Svoje označenie ako zimné hlavné mesto Poľska si kedykoľvek obháji.

A nemusíte prísť ani v zime. Jeho čaro objavíte aj na jeseň, keď hory zažiaria všetkými možnými farbami. Už si len vybrať váš ideálny program.

 




Okolo áut a motoriek sa pohybujem odmalička, aj keď sme nikdy v rodine nemali Škodu 105/120. Za jeden z najväčších výkonov považujem generálku Žiguláka, ktorou sme s kamarátmi zložili praktickú maturitu na dopravnej priemyslovke. Na autách ma zaujímajú technické riešenia a inovácie, preto mi je ľúto, že v ostatnej dobe sa dozvedáme viac o konektivite a o mobilnom internete v autách než o novinkách v motoroch, nápravách a prevodovkách. Podľa mňa by auto malo mať charakter a aspoň trochu komunikovať s vodičom. Na autonómne jazdenie sa zatiaľ pozerám skepticky, aj keď časom môže byť riešením najmä v mestách. Baví ma cestovanie, komunikácia s ľuďmi a rozširovanie obzorov.

ODPORÚČANÉ



Inzercia

Advertisement