Karavanom po Východnej Morave. Kraj Cyrila, Metoda, aj Jana Amosa

Ponuku spoznávať Východnú Moravu sme nemohli odmietnuť. A keď sa spojila aj s možnosťou ísť karavanom, začali ožívať naše cestovateľské bunky.

Veď je to hneď za hranicami a to množstvo vecí, ktoré tam uvidíte, vydá aj na týždňovú dovolenku.
Odomkli sme celý článok z auto motor a šport č. 6/2023
Vydané  Text: Martin Šebesta

Nemôže byť v pamäti, čo nebolo v zmysloch. Táto myšlienka Jana Amosa Komenského ma sprevádza už desaťročia. Ak mám o niečom písať, potrebujem to spoznať. Tak ako Východnú Moravu. Prvá informácia o tom, že pôjdem na Výhodnú Moravu sa u mňa spájala so zvedavosťou. Najprv som sa musel pozrieť, čo tento región, rozprestierajúci sa na hraniciach so Slovenskom na úrovni Trenčína, ponúka. Stačilo mi pár sekúnd a hneď mi bolo jasné, že toto chcem zažiť. Uherský Brod, Luhačovice, Vlčnov, Zlín, Staré Město pri Uherskom Hradišti, Kunovice, Velehrad, Kroměříž. Miesta zastávok na ceste vytvárali predpoklad zaujímavých zážitkov.

 

Inzercia

NADČASOVÉ MYŠLIENKY

Keď začať, tak naplno, nech si myseľ a duša užijú svoje. Myšlienky Jana Amosa Komenského presahovali vzdelávací proces a mal čo povedať nielen súčasníkom, ale aj dnešnému človeku. „Nebol by priateľom ľudského pokolenia, kto by čokoľvek cenil vyššie ako spoločné dobro,“ alebo „Nie krikom, väzením a bitím, no rozumom patrí sa viesť rozumného tvora“. To sú len niektoré z ideí. Jeho pohľady na svet a na vzdelávanie by sa dali kompletne preniesť do súčasnosti. Základ múzea tvoria kóje, v ktorých spoznáte jednotlivé etapy jeho života. Nechýbajú interaktívne prvky, takže sa hravou formou zabavia aj deti.

Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom brode plne odporúčam všetkým, ktorým je blízke vzdelávanie, ale aj humanistické myšlienky, ktoré stále platia

Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom brode plne odporúčam všetkým, ktorým je blízke vzdelávanie, ale aj humanistické myšlienky, ktoré stále platia

Inzercia

Okrem životných udalostí Jana Amosa Komenského spoznáte aj politické a kultúrne deje, takže si viete vytvoriť plastický obraz o pomeroch, v ktorých žil. Kurátori múzea pripravili aj veľmi zaujímavú inštaláciu jeho diela Labyrint sveta a Raj srdca, či triedy plnej didaktických pomôcok. Komenského význam presiahol Moravu. Pôsobil v Nemecku, Londýne, Poľsku, Švédsku a Holandsku, dokonca odmietol ponuku, aby ako prvý rektor viedol čerstvo založenú americkú univerzitu Harvard. Vydával diela, ktoré uľahčovali učenie sa cudzích jazykov a predstavoval si, že vzdelávanie vo forme školskej dochádzky bude dostupné pre všetkých.

 

Inzercia

Krása Luhačovíc a ich architektonická rôznorodosť očaria ducha, minerálky potešia telo

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

RADOSTI ŽIVOTA

Z Uherského Brodu smerujeme do neďalekých Luhačovíc. Kúpeľné mesto patrí medzi architektonické klenoty Východnej Moravy. Vybavte si v miestnom informačnom centre sprevádzanú prehliadku a zostanete ohromení, koľkí architekti sa podieľali na ich výstavbe. Slovenský rodák Dušan Samuel Jurkovič je len jedným z nich, aj keď zanechal významnú stopu. V súčasnosti prešli azda všetky budovy rekonštrukciou, takže odporúčame, aby ste si sadli do niektorej z kaviarní na promenáde a pri tradičných kúpeľných oplátkach si vychutnávali neopakovateľnú atmosféru.

Inzercia

Alebo sa prejdite pod zastrešenou Veľkou kolonádou tiahnucou sa od haly Vincentka s prameňom tejto nezameniteľnej minerálky a objavte aj ďalšie minerálne pramene. Len pozor na požívanie. Niektoré z nich majú natoľko výraznú chuť a intenzívne minerálne zloženie, že ich treba piť s mierou. A Vincentka, ktorá sa dostala aj do repertoára zábavnej hudobnej skupiny Lojzo? Tá dokáže liečiť mnohé neduhy. Prospieva tráveniu, dýchacím cestám a po prehýrenej noci vás dokáže vrátiť do života. Návšteva Luhačovíc vás prenesie do sveta plného pokoja a architektonickej krásy, kde v príjemnom kopcovitom prostredí Luhačovického Zálesí vypnete a načerpáte nové sily nielen z liečivých minerálnych prameňov. Nevšedný zážitok predstavuje aj Múzeum ľudových páleníc v neveľkej obci Vlčnov. Už vidím, ako sa milovníkom destilátov rozžiarili oči, no nadšenie treba nasmerovať inam ako k degustácii produktov domácich páleníc.

Tu si prezriete zbierku domácich výtvorov, na ktorých dokázali ľudia načierno páliť alkohol. A že ide o dômyselné konštrukcie! Niektorí majstri vedeli svoje destilačné zariadenia ukryť do sprchy, pračky, prípadne do rôznych sudov, nechýba ani legendárne zariadenie na výrobu lavórovice. V kontexte toho, že ľudia sa snažili páliť alkohol načierno a neplatiť z neho dane, ani neprekvapí, že väčšina exponátov pochádza z policajných skladov, kam sa dostali po zabavení. Lebo neodborné pálenie nielen, že pripravuje štátnu pokladnicu o príjmy, ale môže viesť aj k vážnemu poškodeniu zdravia. Môže za to metanol, ktorého konzumácia spôsobuje oslepnutie (odtiaľ pochádza aj známy citát „Poďme domov, stmieva sa“) a prípadne aj smrť. Takže pozor na to, čo pijete, nech je to bez následkov.

Zvonku nenápadná stodola, vnútri Múzeum ľudových páleníc s mnohými exponátmi zabavenými políciou. Kúpite tu však najmenšiu funkčnú pálenicu na svete

POHOSTINNÉ SLOVÁCKO

Deň končíme v penzióne a kempe Slovácky dvor. Tento areál stelesňuje aktívny oddych zameraný na rodiny a poskytuje ubytovanie vo viacerých štýlových priestoroch, ktoré odrážajú kolorit regiónu. Okrem hlavnej budovy penziónu vymaľovanej pestrými ľudovými ornamentmi si môžete vybrať vinárske búdy s názvami podľa miestnych odrôd vín, rybárske domčeky s názvami podľa lokálnych druhov rýb, z ktorých môžete chytať ryby v rybníku, či netradičné ubytovanie pripomínajúce sudy od vína. Nechýba možnosť zaparkovať karavan aj s pripojením k elektrine, prípadne prísť len so stanom a zložiť sa na lúke. Nájdete tu aj dôkladne čisté sociálne zariadenia, miesta na opekanie, deti sa vybláznia na lanovom hrade, dá sa tu hrať dobrodružný minigolf.

Slovácky dvor vás ubytuje v štýlových chatkách, na svoje si prídu deti aj milovníci rybárenia

BAŤA, TO BOL VIZIONÁR !

Poviete si po návšteve Zlína. Ten chlapík dokázal vybudovať celé mesto. Vďaka jeho podniku sa počet obyvateľov dynamicky zvýšil zo 6 000 na 30 000. S detailne premyslenou výstavbou, zasadenou do prírodného prostredia lesov, lúk a pastvín. Preto sa aj Zlínu hovorí mesto v záhradách.

Tomáš Baťa vybudoval nielen nanajvýš efektívne fungujúcu výrobu obuvi, ale aj ubytovanie pre zamestnancov, školy s vlastným vzdelávacím systémom, nemocnicu s pavilónmi v parkovom prostredí, ale aj kino pre viac ako 2 000 návštevníkov, či filmové ateliéry, kde vznikali reklamné filmy pre potreby jeho spoločnosti. S takým komplexným prístupom sa často nestretnete ani dnes.

Návštevu Zlína určite odporúčam. Zrazu sa ocitnete v meste, ktorému dominuje zjavne usporiadaný a premyslený systém, ktorý čerpal inšpiráciu predovšetkým z Ameriky a následne ju pretavil podľa podmienok, ktoré boli v Zlíne. Budova riaditeľstva už v tridsiatych rokoch využívala klimatizáciu, vlastný rozhlas, špeciálne vetranie oknami, potrubnú poštu, telefónne spojenie a zamestnanci pracovali v priestoroch podobných moderným veľkopriestorovým otvoreným kanceláriám. Opakujem, pred viac ako 80 rokmi! Čerešničku predstavuje kancelária riaditeľa umiestnená vo výťahu – aby mohol operatívne prísť na to zo 16 poschodí mrakodrapu, kde ho práve potrebovali. Pritom nešlo o žiaden kamrlík. Kancelária mala rozmer 5 × 5 metrov a okrem pracovných stolov v nej boli umývadlo, miestna aj medzimestská telefónna linka, rozhlas, klimatizácia a vzorky produktov. Pri návšteve so sprievodcom vás dnes v kancelárii odvezú na 16. poschodie s parkovou úpravou, odkiaľ máte celý Zlín ako na dlani. Nielen výhľadom, ale aj v podobe zmenšenej makety.

Perličkou je, že Baťa svoju kanceláriu vo výťahu nikdy nevyužíval. Tomáš Baťa sa zabil pri leteckom nešťastí a jeho nasledovník, nevlastný brat Jan Antonín, emigroval skôr, ako sa stavba stihla dokončiť.

Kancelária vo výťahu

Kancelária vo výťahu

Zaujímavý miestom, ktoré dotvára architektonickú koncepciu Zlína, je Pamätník Tomáša Baťu. Vytvoril ho architekt František Lýdie Gahura a nájdete ho na vrchu nad mestom, medzi internátmi a školami. Využíva rovnaké rozmery ako všetky zlínske stavby, no namiesto tehál je postavený z betónových stĺpov a skla. Vznikol v priebehu roka od tragickej smrti Tomáša Baťu a momentálne sa v jeho citlivo zrekonštruovanom interiéri nachádza replika Baťovho lietadla Junkers, v ktorom tragicky havaroval. Nečudujte sa, ak vás niekto zavolá na svadbu do Zlína a miestom obradu bude práve Pamätník Tomáša Baťu. Vzhľadom na silný symbolický odkaz (interiér využíva červeno-bielo-modrú farebnú kombináciu, schody tvoria písmeno Z) ide o dôležitý bod mesta a komunity.

 

NA VODU

Hovoriť o Baťovi a jeho vizionárskom odkaze znamená spomenúť aj Baťov kanál. Umelý vodný kanál, ktorý slúžil na dopravu lignitu do fabriky. Viedol zo slovenskej Skalice do moravských Otrokovíc, meral vyše 50 km a výškové rozdiely pomáhali prekonávať plavebné komory. Dnes sa kanál využíva čisto na rekreačné účely. Preto sme zamierili do Starého Města pri Uherskom Hradišti, aby sme sa v miestnom prístave nalodili na loďku. V našom prípade aj s kapitánom, no ak máte záujem, môžete loďku viesť aj sami. Nepotrebujete na to žiadne povolenia, stačí rýchlokurz geniality, ktorý vám spravia v prístave.

Baťov kanál meral vyše 50 kilometrov, dnes si väčšinu z neho užijete počas plavby loďou, prípadne na bicykli. A keď chcete, môžete obe aktivity spojiť. Bicykel si zoberiete na loď a vďaka tomu spoznáte viac okolia

 

Potom sa môžete vydať na plavbu pokojnými vodami kanála. Ten sa kúsok pod Starým Městom napája na rieku Morava. Plavba sľubuje príjemne strávený čas v prírode s výhľadom na lesy v okolí rieky. Ak sa vydáte na takúto plavbu, spoľahnite sa, že ak vyhladnete, s radosťou vás budú očakávať v mnohých prístavoch a na miestach s občerstvením. Je len na vás, na akú dlhú plavbu sa vyberiete. Môže to byť krátka vyhliadková, alebo aj týždňová aj s bicyklami. V prístavoch zakotvíte a spoznáte okolie kanála. Možností je mnoho a Východná Morava vás s radosťou privíta. Len si nezabudnite českú hotovosť. Platobné karty ani eurá vám tu nemusia pomôcť. S tým sme sa stretli iba raz, inak nebol nikde problém zaplatiť kartou. Na Východnej Morave vedia, že k nim zvyknú prísť aj cestovatelia zo zahraničia a sú na to pripravení.

NA KRÍDLACH

Rôznorodosť cestovateľskej ponuky na Východnej Morave potvrdzuje aj Letecké múzeum Kunovice. Milovníci leteckej techniky tu nájdu tri desiatky exponátov, pričom niektoré z nich sa v Kunoviciach aj vyrábala. Okrem toho si tu pozriete aj vojenské stíhačky MiG a Suchoj, dopravné lietadlá, vrtuľníky a najväčší exponát, Naganský expres. Ide o lietadlo TU 154 M, ktoré doviezlo do Prahy český hokejový tím, držiteľov zlatých medailí z Olympiády v Nagane.

Letecké múzeum Kunovice opatruje vo svojich zbierkach viacero kúskov, ktoré sa tu vyrábali, aj výzbroj československej armády či lietadlá vládnych činiteľov

Legendy hovoria, že počas cesty v ňom tieklo šampanské prúdom a keď si sadnete do jeho sedadiel a pozriete si dokument v televízii, dozviete sa, ako to bolo naozaj. Kunovické letecké múzeum sa k exponátom stavia vynikajúco. Okrem toho, že ich udržiava, nájdete pri každom lietadle aj dômyselné popisy. Tie hovoria nielen o histórii typu, ale približujú aj životopis konkrétneho lietadla vrátane toho, ako sa do múzea dostalo. V mnohých prípadoch ide o zaujímavé čítanie, ktoré obohacuje možnosť do mnohých lietadiel nazrieť, či vstúpiť. Kreativitu pracovníkov múzea dokazuje aj fakt, že medzi exponátmi nájdete aj bojové lietadlo s aktivovanou neviditeľnou ochranou stealth.

POVZNESENIE DUCHA

Ak sme cestopis začali v Uherskom Brode návštevou Múzea Jana Amosa Komenského a duševným povzbudením, tak ho v podobnom duchu aj ukončíme. Najprv v pamätníku Veľkej Moravy v Starom Měste. Interaktívnou formou tu približujú obdobie Veľkej Moravy, pričom podľa niektorých zdrojov bolo jej centrum práve na území dnešnej Východnej Moravy. V priestoroch niekdajšieho kostola a jeho okolí uvidíte repliky dobových odevov, obuvi, ozdôb a ďalších vecí každodennej potreby. Svoje miesto tu majú aj Cyril a Metod, pričom ich príbeh, tvorbu a činnosť približuje multimediálna expozícia. Na veľkomoravskú tematiku nadväzuje aj Velehrad, podľa niektorých prameňov stratené hlavné mesto Veľkej Moravy. Dnes tu nájdete skvostne vyzdobenú barokovú baziliku Nanebovzatia Panny Márie a sv. Cyrila a Metoda s krásne upraveným okolím. Okrem baziliky je zážitkom aj jej podzemie s lapidáriom, zbierkou kamenných historických artefaktov. S audiosprievodcom dostane vaša návšteva nový rozmer a dozviete sa oveľa viac zaujímavých informácií.

Význam Velehradu podčiarkuje aj fakt, že v roku 1990 ho pri prvej ceste do Československa navštívil pápež Ján Pavol II. a celebroval omšu, na ktorej sa zúčastnilo takmer 400 000 veriacich.

A na záver niečo pre dámy – kvetná záhrada v Kroměříži. Miesto, ktoré vytvorili talianski architekti v 17. storočí, patrí dnes už 25 rokov do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Ideálnym obdobím na návštevu je jar a leto, keď sú kvety v plnej kráse. A ak sa chcete dozvedieť čosi viac o českej histórii, tak tento rok sa v záhrade venujú významnému rodu Harrachov. Že vám to nič nehovorí? Tak šup smer Kroměříž, ktoré si tento rok pripomína 760 rokov od založenia a kde s radosťou v čarovnom prostredí záhrad rozšíria vaše vedomosti.

Kvetná záhrada v Kroměříži vás očarí. Tento rok oslavuje 25 rokov od zápisu do zoznamu UNESCO

Komenský, Baťa, lietadlá, duchovná potrava, skvostné kvety. Rozmanitosť ponuky Východnej Moravy akoby nemala konca. A to som nespomenul malebné dedinky a mestečká pospájané krásnymi cestami s dych berúcimi panoramatickými výhľadmi na zvlnenú prírodu, ktorá začiatkom jari ponúkala viac ako 50 odtieňov zelenej. Cesty s väčšinou kvalitným asfaltom pozývajú, aby ste po nich jazdili autom, na motocykli, prípadne na bicykli – podľa toho, čo vám je najbližšie. Verte, že to bude zážitok, ktorý budete radi opakovať. Pretože Východná Morava má ešte mnoho ďalších lákadiel, ktoré čakajú, kým ich objavíte a spoznáte. Vzhľadom na blízkosť, geografi ckú a kultúrnu, srdečných ľudí a cenovú dostupnosť by ste nemali dlho váhať.

 

Z našich postrehov:

  • Baťov Zlín aj dnes pôsobí ako zázračné mesto s jasne danou koncepciou. Dominuje mu mrakodrap s kanceláriou šéfa vo výťahu, ktorú žiaden Baťa nestihol využívať.
  • Múzeum Jana Amosa Komenského v Uherskom brode plne odporúčam všetkým, ktorým je blízke vzdelávanie, ale aj humanistické myšlienky, ktoré stále platia.
  • Baťov kanál meral vyše 50 kilometrov, dnes si väčšinu z neho užijete počas plavby loďou, prípadne na bicykli. A keď chcete, môžete obe aktivity spojiť. Bicykel si zoberiete na loď a vďaka tomu spoznáte viac okolia.
  • Letecké múzeum Kunovice opatruje vo svojich zbierkach viacero kúskov, ktoré sa tu vyrábali, aj výzbroj československej armády či lietadlá vládnych činiteľov.
  • Zvonku nenápadná stodola, vnútri Múzeum ľudových páleníc s mnohými exponátmi zabavenými políciou. Kúpite tu však najmenšiu funkčnú pálenicu na svete.
  • Slovácky dvor vás ubytuje v štýlových chatkách, na svoje si prídu deti aj milovníci rybárenia.
  • Krása Luhačovíc a ich architektonická rôznorodosť očaria ducha, minerálky potešia telo.
  • Kvetná záhrada v Kroměříži vás očarí. Tento rok oslavuje 25 rokov od zápisu do zoznamu UNESCO.

 

 

S VLASTNÝM UBYTOVANÍM

Možností, ako spoznávať Východnú Moravu, je mnoho. My sme si zvolili karavan Hymer Tramp S 585 na podvozku Mercedes-Benz Sprinter. Vozidlo ponúka 4 miesta na spanie – dve v zadnej časti, z ktorých môžete jednoducho spraviť veľké letisko, ďalšiu dvojicu nájdete na konzole, ktorá sa spúšťa zo strechy.

Vozidlo okrem toho ponúka klimatizáciu, veľkú chladničku, kompletnú kuchynskú výbavu vrátane troch plynových horákov a umývadla, kúpeľňu so sprchou a toaletou, obývačkové sedenie s možnosťou otočiť sedadlo vodiča a spolujazdca či televízor. A ako sa s niečím takým jazdí? Veľmi jednoducho. Rovnako ako s dodávkou, len s tým rozdielom, že musíte rátať s veľkou skriňou, ktorú si vzadu veziete. Pod kapotou máte 2,2-litrový naftový motor, ktorý vďaka výkonu 125 kW (170 k) nemá problém rozhýbať vás na diaľničné rýchlosti. Karavan sa najlepšie cíti pri rýchlostiach do 120 km/h, na okreskách ešte lepšie. Počas tejto cesty sa spotreba ustálila okolo 10 l/100 km, čo sa dá zvládnuť. Len si treba dávať pozor pri parkovaní. So 7-metrovou dĺžkou musíte hľadať dostatočne veľké voľné miesta, pri parkovaní vám však pomôže veľmi dobrá kamera.

Výška necelé 3 metre nepredstavuje problém, akurát pozor na stromy, ich konáre môžu skontrolovať strechu. Samotné ovládanie je jednoduché, poteší vás aj vynikajúco pracujúci infotainment MBUX so zabudovanou navigáciou, takže do cieľa určite trafíte. Značka Hymer patrí na úplnú špičku toho, čo si môžete v karavanovom svete predstaviť, takže tomu zodpovedá aj vynikajúce spracovanie interiéru. Nič nevŕzga, netrasie sa, všetko drží pevne pokope, čo oceníte najmä na horších cestách, keď sa nebudete obávať o riad. K tomu všetkému máte k dispozícii množstvo odkladacích priestorov a veľkú garáž v zadnej časti. Do nej naložíte batožinu, zásoby, športové potreby a ak sa vám nebude chcieť montovať bicykle na externý nosič, tak aj tie. Aby vám náklad nelietal, uchytíte ho pomocou pružných lán a kotevných ôk. Už len vyraziť za spoznávaním diaľok. V karavane Hymer Tramp S 585 to bude v pohodlí a komforte vlastnej obývačky aj so spálňou.

 

Zdroje: auto motor a šport č. 6/2023








Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská… Prečítať celé