Predstavujeme EQS SUV od Mercedes-EQ: Zhmotnenie všetkých hodnôt značky

To, že Mercedes-Benz vyčlenil elektromobily pod samostatnú značku Mercedes-EQ, dáva zmysel. Vrcholový model EQS SUV aj vďaka tomuto individuálnemu prístupu splní nároky náročných zákazníkov, ktorým záleží nielen na komforte a imidži, ale aj udržateľnosti, environmentálnej a osobnej bezpečnosti.
Vydané  Text: 
EQS SUV je aktuálne to najlepšie, čo značka Mercedes-EQ ponúka spomedzi elektrických automobilov. Istotne bude pre mnohých východiskový liftback EQS tým najlepším elektromobilom na svete, avšak tendencia trhu preferovať karosárske vyhotovenie SUV robí práve z modelu EQS SUV nanajvýš vítanú novinku na trhu. Zaujme tiež 7-miestnou konfiguráciou a vysokými výkonmi už v základnej konfigurácii, nosnými piliermi modelu sa pritom stávajú pojmy ako udržateľnosť či digitalizácia. Nech sa páči, predstavujeme EQS SUV od Mercedes-EQ.
Nové EQS SUV má rovnaký rázvor ako EQS sedan s dĺžkou 3 210 milimetrov, je však o viac ako 20 centimetrov vyššie. Výšku vozidla je možné zvýšiť o niekoľko centimetrov, napríklad aj zmenou jazdného režimu. Okrem jazdných programov DYNAMIC SELECT ECO, KOMFORT, ŠPORT a INDIVIDUÁLNY sú verzie 4MATIC vybavené ďalším programom TERÉN.
### Udržateľnosť a komplexné riešenie environmentálnych otázok
S modelom EQS SUV robí značka Mercedes-Benz veľký krok smerom k mobilite bez emisií a ešte viac sa približuje k splneniu plánu Ambícia 2039. Model bude v plnej miere vyrábaný CO2 neutrálnym spôsobom. EQS SUV prináša reálne riešenia pre mobilitu bez emisií, inteligentné šetrenie zdrojov a zodpovedné obehové hospodárstvo na cestách.
NABITÉ UŽ ZA 31 MINÚT: Pomocou funkcie Mercedes me Charge Pripojiť a nabíjať je možné pohodlne nabiť EQS SUV aj bez kariet či mobilu. Mercedes me Charge je jednou z najväčších nabíjacích sietí na svete, obsahuje viac ako 350-tisíc nabíjacích miest v Európe. Čas nabíjania z rýchlonabíjacej stanice zaberie vďaka maximálnemu nabíjaciemu výkonu jednosmerným prúdom do 200 kW iba 31 minút (z 10 na 80 %). Okrem toho je sériovo je k dispozícii nabíjanie striedavým prúdom do 11 kW. Zákazníci, ktorí si kúpia EQS SUV získajú službu Mercedes me Charge s paušálom L bez mesačných základných poplatkov počas prvého roka. Služba IONITY: Bez obmedzenia (IONITY: Unlimited) im počas jedného roka zabezpečí nabíjanie na rýchlonabíjacích staniciach IONITY bez nákladov na nabíjanie.
IBA ZELENÁ ELEKTRINA: Od roku 2021 Mercedes-Benz zabezpečuje dodatočnú kompenzáciu zelenou elektrinou, keď zákazníci v Európe nabíjajú prostredníctvom služby Mercedes me Charge. Vysokohodnotné potvrdenia o pôvode zabezpečujú, že sa do siete dostane toľko zelenej energie z obnoviteľných zdrojov, koľko sa odoberie prostredníctvom služby Mercedes me Charge.
DLHÁ ŽIVOTNOSŤ A UDRŽATEĽNOSŤ: Mercedes-Benz pre svoje vysokonapäťové akumulátory vystavuje certifikát akumulátora, ktorým dáva zákazníkovi prísľub výkonu: na dobu prevádzky v trvaní 10 rokov alebo do jazdného výkonu 250 000 kilometrov pri zostávajúcej kapacite 70 percent.
> Pridanou hodnotou sú aj **servis v cene vozidla na 6 rokov alebo 160 000 km** a **Záruka mobility Mobilo** ### Jazdné vlastnosti
POHONY NA VÝBER: EQS SUV od Mercedes-EQ je v súčasnosti k dispozícii vo verziách EQS 450+, EQS 450 4MATIC, EQS 500 4MATIC a EQS 580 4MATIC. Prvé dve majú spoločný max. výkon 265 kW, tretia disponuje výkonom max 330 kW. Model EQS 580 4MATIC má výkon max. 400 kW a závratnú silu 858 Nm. Ani jedna verzia teda nie je kompromisom či ústupkom od vysokých nárokov.
Na výber sú nielen varianty pohonu, ale aj varianty výbavy. Líšia sa v niekoľkých detailoch, zvonku aj zvnútra. EQS 450+, EQS 450 4MATIC a EQS 500 4MATIC začínajú s variantom výbavy **Advanced**, EQS 580 4MATIC začína s variantom **Electric Art Premium**. Ďalej sú k dispozícii varianty výbavy **Electric Art Advanced Plus**, **AMG Line Advanced Plus, Electric Art Premium, AMG Line Premium, AMG Line Premium Plus** a **AMG Line Business Class**. Ich dostupnosť závisí od typu modelu. Okrem toho je **množstvo voliteľných doplnkov** k dispozícii aj jednotlivo.
NATÁČANIE ZADNÝCH KOLIES: Sériovo je EQS SUV vybavené riadením zadnej nápravy s uhlom natočenia kolies do 4,5 stupňa, v rámci mimoriadnej výbavy dokonca do 10 stupňov. Priemer otáčania s riadením zadnej nápravy s uhlom natočenia kolies 10 stupňov sa zmenšil z 11,9 na 11,0 metra.
Všetky modely SUV EQS sú vybavené elektrickým hnacím ústrojenstvom (eATS) na zadnej náprave, verzie s pohonom 4MATIC majú elektrický pohon aj vpredu. Verzie 4MATIC sú navyše vybavené jazdným programom TERÉN pre jazdy mimo spevnených cestných komunikácií.
### Interiér: luxus, všestrannosť a ochrana posádky
DOKONALÝ INTERIÉR: Zaujímavosťou v interiéri je hyperobrazovka MBUX (mimoriadna výbava), ktorá sa elegantne rozprestiera takmer od jedného stĺpika A k druhému. Tri obrazovky sú umiestnené pod spoločným krycím sklom a vizuálne sa zlievajú. S displejom s technikou OLED s uhlopriečkou 12,3 palca pre spolujazdca vzniká vlastná oblasť zobrazovania a ovládania.
Veľa miesta a vysoký komfort až na siedmich sedadlách: priestor nad hlavou v prvom rade sedadiel s posuvnou strechou predstavuje 1 035 milimetrov, v druhom rade sedadiel 1 030 a v treťom rade 900 milimetrov. Aj priestor v oblasti pliec a priestor v oblasti lakťov v prvom a druhom rade sedadiel sú nadpriemerne veľké.
KVALITA VZDUCHU AKO PRIORITA: Značka Mercedes-EQ sa funkciou ENERGIZING AIR CONTROL plus pri EQS SUV komplexne venuje téme kvality vzduchu. Filter HEPA (High Efficiency Particulate Air) na veľmi vysokej úrovni filtrácie (99,75%) odfiltruje jemný prach, drobné častice, peľ a ďalšie látky z privádzaného vonkajšieho vzduchu. Na neutralizáciu zápachov sa používa približne 600 gramov aktívneho uhlia a absorpčná plocha zodpovedá asi 150 futbalovým ihriskám.
PRIESTOR NA ČOKOĽVEK, OSOBY I NÁKLAD: Nakoľko je druhý rad sedadiel sériovo elektricky nastaviteľný, je možné vďaka tomu plynulo rozšíriť batožinový priestor zo 645 litrov (pre maximálny priestor na nohy) až na 880 litrov. Aj s tretím radom sedadiel (na želanie) je k dispozícii veľkorysý objem batožinového priestoru: priestor za druhým radom sedadiel má objem 800 litrov, po sklopení druhého radu sedadiel dokonca 2 020 litrov. Ak sa používa všetkých sedem miest na sedenie, ostane za tretím radom sedadiel objem 195 litrov.
VARIABILNÝ INTERIÉR: Operadlá sedadiel sú rozdelené v pomere 40 : 20 : 40 a v tomto pomere sa aj sklápajú. Elektricky je možné nastaviť aj ich sklon. V takzvanej polohe na prepravu nákladu sú strmšie. Takto je možné bez preklopenia prepraviť väčšie predmety.
PÄŤ DVERÍ V PLNEJ KRÁSE: Do sedadiel sa nasadá s ľahkosťou vďaka optimálnej výške posedu. Výška pod otvorenými zadnými výklopnými dverami predstavuje 1 978 milimetrov. Vďaka tomu majú aj vysokí cestujúci pri nakladaní dostatok priestoru v oblasti hlavy.
### Technika a detaily
V kombinácii s líniou výbavy Exteriér AMG Line je možné exkluzivitu obloženia chladiča s čiernym panelom zvýšiť vďaka trojrozmernému vzoru hviezdy, ktorý je inšpirovaný pôvodnou hviezdou spoločnosti Daimler-Motorengesellschaft z roku 1911. Plocha masky chladiča s čiernym panelom má nielen jedinečný vzhľad, ale aj svoju funkciu: sú v nej integrované rôzne snímače asistenčných jazdných systémov ako ultrazvuk, kamera a radar.
DISPLEJE, KTORÉ MAJÚ ZMYSEL: Popri štandardných obrazovkách v interiéri a mimoriadnej výbave v podobe Hyperobrazovky MBUX je užitočný aj Projekčný displej so zobrazením rozšírenej reality v 3D - má uhlopriečku až 77 palcov.
Vysokovýkonné svetlomety s LED sú súčasťou sériovej výbavy, svetlomety DIGITAL LIGHT sú mimoriadnou výbavou. Každý svetlomet obsahuje svetelný modul s troma extrémne výkonnými svetelnými diódami, ktorých svetlo sa láme a smeruje pomocou 1,3 milióna mikrozrkadiel. Rozlíšenie na jedno vozidlo je teda 2,6 milióna pixelov.
Zapustené kľučky dverí sú súčasťou sériovej výbavy. Ďalším zaujímavým detailom je, že servisná klapka pre umývací roztok bola integrovaná do ľavej časti vozidla. Predná kapota sa otvára len v dielni na údržbové práce, napríklad pri výmene interiérového vzduchového filtra.
EQS SUV je prvé plnoelektrické prémiové vozidlo SUV od značky Mercedes-EQ. Inovatívna a ucelená úprava sa zakladá na novej architektúre vozidla. Už na prvý pohľad sa odlišuje od vozidiel so spaľovacím motorom: v nezameniteľnom účelovom dizajne sa najvyššie ambície v oblasti funkčnosti a aerodynamiky spájajú s inovatívnym vzhľadom. Zmyselná čistota sa odzrkadľuje vo veľkoryso modelovaných plochách, menšom množstve škár a plynulých prechodoch (jednoliaty dizajn).
### Cena a ďalšie informácie EQS SUV od Mercedes-EQ je v slovenskom predaji od 121 674 eur s DPH. Zistite [viac o EQS SUV](https://www.mercedes-benz.sk/passengercars/models/suv/eqs/overview.html), navštívte [konfigurátor](https://www.mercedes-benz.sk/passengercars/mercedes-benz-cars/car-configurator.html/motorization/CCci/SK/sk/EQS-KLASSE/OFFROADER) alebo si rovno dohodnite [predvádzaciu jazdu](https://www.mercedes-benz.sk/passengercars/mercedes-benz-cars/online-testdrive.html#/dealer?modelSeries=X296&modelType=MERCEDES_EQ&group=all&subgroup=see-all).









Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!