Zastropovanie cien PHM v praxi. V Maďarsku sa kvôli regulácii cien paliva zatvorí niekoľko stoviek čerpacích staníc

Zastropovanie cien pohonných hmôt nemusí mať vždy dobrý dopad na spoločnosť. V Maďarsku kvôli nemu musia riešiť viacero problémov. Dokonca hrozí, že mnohé čerpacie stanice zostanú zatvorené.
Vydané  Text: 
U našich južných susedov môžu vodiči už od 15. novembra 2021 tankovať pohonné hmoty za štátom regulované ceny. Toto, pre niekoho možno populistické, riešenie krízy s nestálou cenou ropy vyvolalo výrazný ohlas aj medzi motoristami na Slovensku. Donedávna sa na pohraničných čerpacích staniciach tvorili obrovské kolóny Slovákov, ktorí na plnej nádrži mohli ušetriť aj niekoľko desiatok eur. Teraz sa však zdá, že populizmus vlády Viktora Orbána tvrdo narazil.

Liter benzínu až o takmer 40 centov lacnejšie? Kúsok od Bratislavy to nie je problém!

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v zahraničí. My sme sa boli pozrieť v Rajke. Koľko našincov tam tankuje?

### Nedostatok pohonných hmôt **Štátom riadená cenová regulácia bola v Maďarsku nastavená najskôr len na tri mesiace**. Následne došlo k jej niekoľkým predĺženiam a tak Maďari môžu zvýhodnene tankovať dodnes. **Pre Slovákov a cudzincov sa táto výhoda [skončila už v máji tohto roka](https://www.autoviny.sk/novinky/123710/aktualne-lacne-tankovanie-konci-madarsko-od-piatku-zavadza-nove-pravidla-pre-cerpacich-turistov)**. Čerpanie pohonných hmôt za štátom regulované ceny – 479,9 HUF (1,18 €) za liter nafty aj benzínu – bolo totiž od 27.5.2022 možné len pre vozidlá s maďarským evidenčným číslom a technickým preukazom. Následne, [podľa TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/prevadzkovatelia-malych-cerpacich-st/654484-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch), 30.7.2022 došlo k ďalšej úprave pravidiel, ktoré po novom umožňujú tankovanie za nižšiu cenu len do súkromných vozidiel s maďarským evidenčným číslom, poľnohospodárskych strojov a taxíkov. **Jedným z dôvodov je dlhodobý nedostatok palív v Maďarsku a taktiež to, že cenová regulácia pohonných hmôt pomaly, ale isto likviduje tamojšie čerpacie stanice**. Maďarská Asociácia nezávislých čerpacích staníc (FBSZ) medzitým schválila na svojom mimoriadnom valnom zhromaždení stanovisko, ktoré hovorí o proteste proti nevyplateniu štátnej podpory súvisiacej práve s reguláciou cien.

V Česku už motoristi tankujú benzín za 1,60 €. Štát začal kontrolovať predajcov, tí si zvýšili marže o 130 percent

Dôvodom zlepšenia koncových cien je zníženie doteraz privysokých predajných marží vynútené štátnymi kontrolami.

### Zatvoria sa na dva dni **Protest bude [podľa informácií TASR](https://www.teraz.sk/ekonomika/prevadzkovatelia-malych-cerpacich-st/654484-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch) prebiehať v dňoch 19. a 20. augusta, zapojí sa do neho približne 500 až 600 menších čerpacích staníc tak, že v tieto dni jednoducho svoje prevádzky neotvoria**. Samotná akcia ide ruka v ruke s faktom, že maďarská ropná spoločnosť MOL znížila týmto čerpacím staniciam dodávky pohonných látok na 50 %. Dotknuté stanice navyše nedostali ani sľubovanú podporu od štátu, na ktorú mali nárok. **Minulý utorok (9.8.2022) pritom rezort poľnohospodárstva oznámil, že maďarská vláda vyčlenila až 18,5 miliardy forintov (45,5 milióna eur) na podporu malých a najohrozenejších čerpacích staníc**. Táto podpora pozostáva z dotácie 20 forintov (5 centov) na každý jeden liter predaných pohonných hmôt. **Napriek tomu je situácia medzi lokálnymi čerpačkami kritická**. Už v minulosti sa objavovali informácie o tom, že zastropovanie cien PHM môže v Maďarsku viesť k likvidácii menších predajcov.

Chystajú sa zmeny: Bodový systém pre vodičov po vzore Česka spraví z poctivých vodičov frajerov, tvrdí Vrábel z polície

Na Slovensku možno už čoskoro začne platiť bodový systém pre vodičov. Trestné body budú ukladané za rôzne porušenia pravidiel cestnej premávky. Vo výhode budú vodiči s čistým kontom.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.