VIDEO: Škoda Kodiaq RS v losom teste prepadla! Je horšia ako základná verzia.

Toto by tipoval len málokto.
Vydané  Text: 
Škoda Kodiaq RS patrí nielen k tomu najlepšiemu, čo v súčasnosti česká automobilka v Európe ponúka, ale s cenovkou na úrovni 49 990 eur aj k tomu najdrahšiemu. Pri špeciálne odladenej konfigurácii s výkonným dvojlitrovým turbodieselom pod kapotou a pohonom všetkých štyroch kolies sú však na mieste aj určité očakávania týkajúce sa jazdných vlastností. **Kodiaq RS nám už v redakcii dokázal, že si s rýchlosťou tyká a naše tvrdenie podporuje aj fakt, že ide o najrýchlejšie sedemmiestne SUV na slávnom Nürburgringu.** Samozrejme, z veľkého SUV Aventador nikto nikdy nespraví, no len málokto by očakával, že ostrý Kodiaq bude mať problémy v losom teste. Aj preto nás prekvapilo video španielskeho magazínu km77, ktorého hlavnou úlohou je skúšať jazdné vlastnosti vozidiel pri rýchlosti 77 km/h. **Každé auto u nich povinne absolvuje aj losí test, teda rýchly vyhýbajúci manéver simulujúci krízovú situáciu na ceste.** Táto skúška má za úlohu preveriť hlavne stabilitu a správanie podvozka testovaného vozidla. Štandardnú verziu modelu Kodiaq pritom už v km77 pred niekoľkými rokmi úspešne vyskúšali, a tak od ostrej verzie nikto horší výsledok nečakal.
Väčšina áut zvláda losí test v tejto rýchlosti s prehľadom a Španieli nezriedka posúvajú latku vyššie, aby narazili na skutočný limit. Pri modeli Kodiaq RS ale museli ísť opačným smerom. **V štandardnej rýchlosti 77 km/h skúšku nezvládol a zvalil kužele vymedzujúce priestor, do ktorého by sa malo každé auto zmestiť.** Vozidlo test zvládlo až po znížení príjazdovej rýchlosti na 75 km/h, vtedy sa vozidlo do vymedzeného priestoru vošlo. **Prečo Kodiaq RS v skúške prepadol?** Problémom tejto verzie môže byť motor 2,0 TDI s dvojitým preplňovaním, ktorý má síce 240 koní, je ale veľmi ťažký. **Výsledkom takto zaťaženého predku je výraznejšia nedotáčavosť,** ktorá ovplyvňuje jazdné vlastnosti auta v zákrutách. Verzia 1,4 TSI s ľahšou prednou časťou je síce oveľa pomalšia na rovinke, no v zákrutách verziu RS očividne položí do smútku.

VIDEO ŠTANDARDNEJ VERZIE 1.4 TSI




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.