Autopilot Tesly sa dá ľahko oklamať, ukázali najnovšie odborné testy

Pozrite sa, ako ľahko sa dá systém naviesť k tomu, aby poslal auto do protismeru.
Vydané  Text: 
Tesla verejne uznala, že jej funkcia autopilota nie je autonómnym riadiacim systémom. Dá sa totiž pomerne jednoduchým spôsobom oklamať a tak spôsobiť ohrozenie vodiča, posádky i ostatných účastníkov premávky. Výsledky testu Tencent Keen Security Lab poukázali na skutočnosť, že autopilot je stále omylný a jednoduchým trikom možno docieliť, aby Tesla vošla do protismeru. Vodič Tesly sedí za volantom, číta noviny alebo sa hrá s mobilom, zatiaľ čo autopilot dokonale zvláda riadenie vozidla. Takýto obraz máme v mysliach všetci, ak je reč o autonómnom riadení áut značky Tesla. Napriek tomu, že práve Tesla je najväčším popularizátorom autonómnej jazdy, stále nemožno jej autopilota považovať za najvyspelejšieho a najnovšie bezpečnostné testy dokázali, že technológie z Kalifornie, na ktorých vývoji sa vo významnej miere podieľa aj Slovák Andrej Karpathy.

AKTUÁLNE: Vývoj umelej inteligencie v Tesle bude viesť Slovák Andrej Karpathy

Slovensko sa opäť pozitívne zviditeľňuje vo svete. Najnovšie je „jeden z nás“ na vysokom poste v Tesle, Andrej Karpathy bude riadiť vývoj autopilota.

Tencent Keen Security Lab vykonal na Tesle viacero testov bezpečnosti a jedným z nich bolo zámerné zavádzanie autopilota. V konečnom dôsledku sa to ľuďom z TKSL podarilo, pretože na to, aby Tesla vošla do protismeru, stačilo na vozovku umiestniť trojicu okrúhlych bielych nálepiek. Tie automobil vyhodnotil ako značky ohraničujúce jazdný pruh a automatika naviedla Teslu do protismeru. Bezpečnostné testy čínskeho laboratória si môžete pozrieť na videu vyššie. Sú naozaj pôsobivé, ich súčasťou bolo napríklad aj hacknutie automobilu tak, aby sa dal ovládať cez gamepad z Xboxu. Ďalším zaujímavým experimentom bolo zobrazenie farebnej mozaiky na monitore, ktorý snímala kamera na Tesle Model S. Počítač tento obraz vyhodnotil svojsky a aktivoval predné stierače. Tesla ako reakciu u uvedeným zisteniam prehlásila, že jej autopilot nie je dokonalý a vodič vozidla by mal byť preto stále pripravený na okamžité prevzatie riadenia.








Pokračujte na ďalší príspevok »