Týmto autám môže škodiť benzín E10. Zistite, či je vaše auto v ohrození

Benzín s 10 % zastúpením biozložky na našom trhu máme už zo začiatku roka 2020. Napriek tomu, je na našich cestách enormné množstvo áut, ktorým tento benzín môže škodiť!
Vydané  Text: 
Keď v januári 2020 povinne na každú benzínku zavítal „ekologickejší“ benzín s označením E10, mnoho motoristov to dosť naštvalo. **Biozložka, ktorá je pridávaná do nového paliva totiž nemusí chutiť každému autu**. Pri niektorých motoroch dokonca môže spôsobiť rozsiahle škody. Koncom minulého roka [Európske združenie automobilových výrobcov (ACEA)](https://www.acea.auto), zverejnilo aktualizovaný zoznam áut, ktoré môžu mať po natankovaní E10 problémy. ### Prečo E10? Na úvod si pripomeňme, čo to vlastne **benzín s označením E10 je**. Ide o **nový ekologickejší variant klasického benzínu, ktorý obsahuje až do 10% biozložky, teda etanolu**. V priemere sa na slovenských čerpacích staniciach vyskytuje benzín so 7,5% obsahom biozložky, avšak oproti staršiemu benzínu s označením E5 je to predsa len rozdiel. Samotná biozložka má mať síce miernejší negatívny dopad na životné prostredie, no na druhú stranu môže spôsobiť rôzne technické problémy – najmä v starších motoroch. Nakoľko **etanol má tendenciu na seba viazať vodu, jeho zvýšené množstvo v benzíne môže za určitých okolností spôsobiť koróziu v palivovom systéme. Okrem toho je etanol aj dobrým rozpúšťadlom, ktoré môže časom naleptať rôzne gumové alebo plastové časti palivovej sústavy a motora**.
### Ani vedcom „nevonia“ Na problémy s ekologickejším palivom už pred časom **[upozornili aj vedci z Fraunhofferovho inštitútu](https://www.autoviny.sk/reportaze/122115/vedci-z-fraunhoferovho-institutu-varuju-benzin-e10-moze-trvalo-poskodit-dolezitu-sucast-palivovej-sustavy)**. Pred sezónou 2022 dokonca mnohé stajne seriálu Formula 1 hlásili problémy s prechodom na rovnaký druh paliva. **Zmeny spôsobené pridanou biozložkou budú znamenať niekoľkomiliónové investície do výskumu**. Síce je pri použití paliva s označením E10 dopad na životné prostredie menší, no v konečnom zúčtovaní je to práve majiteľ auta, kto môže mať najväčšie problémy. **Okrem vyššie zmienených problémov má totiž motor spaľujúci benzín E10 o niečo nižší výkon a vyššiu spotrebu**. ### O aké autá ide? Ihneď po uvedení tohto paliva na čerpacie stanice sa preto mnohí z vás pýtali, či práve ich auto nie je to, ktoré môže mať problémy. **Vo všeobecnosti platí, že autá vyrobené po roku 2009 by mali byť prispôsobené na spaľovanie tohto paliva**. Avšak niektoré staršie, na našom trhu stále pomerne rozšírené, môžu mať problémy. Vybrali sme pre vás preto zoznam najobľúbenejších značiek na našom trhu, ktorých modely môžu mať so spaľovaním paliva E10 problém. [Detailnejší prehľad všetkých automobiliek nájdene po kliknutí na tento odkaz](https://www.acea.auto/files/E10_petrol_fuel-vehicle_compatibility_list-2021_update.pdf).




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »