Novinka Targa Florio pripomína slávne automobilové preteky a ich hrdinov

Najstaršie automobilové preteky na svete – sicílske Targa Florio sa podpísali pod slávu niekoľkých motoristických legiend a tiež pod podobu modelov tých najprestížnejších značiek automobilov. Teraz sa však otlačili aj do novinky, citrusovej limonády pod rovnakým názvom, vyrobenej v našich končinách. Prémiovými limonádami Targa Florio, s vyšším obsahom ovocnej šťavy zo sicílskych citrusov, sa spoločnosť Kofola ČeskoSlovensko rozhodla pripomenúť a oživiť túto automobilovú legendu.
Vydané  Text: 
Targa Florio: Limonáda zo sicílskych citrusov
Preteky Targa Florio sa na Sicílii konajú už od roku 1906. Boli **extrémne náročné** a takisto veľmi nebezpečné. Na úzkych pneumatikách, bez posilňovačov riadenia a ďalších vymožeností pretekári zdolávali stovky kilometrov a serpentín po úzkych prašných cestách v sicílskych kopcoch. **Targa Florio boli vlastne predchodcom dnešných seriálov rallye**. Podľa **Jany Klimkovej, manažérky značky nápojov Targa Florio**, je silný príbeh pretekov hlavnou inšpiráciou samotnej značky: „Všetko sa pri jej tvorbe dokonale poprepájalo. Najskôr sme hľadali, kde rastú najlepšie citrusy na svete. Keď sme sa pre ne vybrali na Sicíliu, objavili sme legendárne preteky Targa Florio, a v nich aj slávnu československú stopu. A zrazu to bolo jasné – naše nové limonády budú pripomínať práve túto slávnu históriu,“ približuje zrod citrusovej limonády Jana Klimková. **Kofola však šla ešte oveľa ďalej** ako len k jednoduchému pomenovaniu limonády. Históriu pretekov otlačila do celej podoby nápoja. Na fotografovanie pretekára na etiketu použila **160 rokov starú fotografickú techniku**, pri ktorej sa obraz vyvoláva na plechové dosky. **Citrusy do limonád pochádzajú z autentickej rodinnej firmy**, ktorá ich už niekoľko generácií pestuje tiež na Sicílii a jej sady si pamätajú aj najslávnejšie časy pretekov. V dobe, kedy zase bude možné cestovať za účelom dovolenky aj za hranice, si atmosféru pretekov môžu vychutnať aj slovenskí motoristi. Ich trasa sa v histórii menila, dnes je prejazdný napríklad **72 kilometrov dlhý okruh s názvom “Circuito Piccolo delle Madonie”.** Odštartovať a skončiť sa dá v mestečku Cerda a aj dnes predstavuje trasa kus dobrodružstva. Zastaviť sa dá aj na pamätných miestach pretekov. Napríklad si záujemcovia môžu dať obed v reštaurácii Baglio Himera a pri jedle obdivovať historické fotografie účastníkov Targa Florio a ich vozidiel. A ak zatúžia zažiť naozajstnú atmosféru pretekov, pri dobrej konštelácii a priaznivej situácii sa v polovici októbra 2021 začne v Palerme aktuálny ročník týchto najstarších pretekov na svete. Dovtedy si môžu slovenskí fanúšikovia motošportu **pripomenúť atmosféru pretekov** aspoň **s limonádou Targa Florio** v ruke. Okrem maloobchodu je nápoj dostupný už teraz **aj na čerpacích staniciach** v plechovkách v príchutiach pomaranč a citrón a keď sa otvorí aj gastro, pribudne k týmto príchutiam v krásnej sklenej fľaši, pripomínajúcej víťaznú trofej, aj tretia príchuť krvavý pomaranč. Podľa druhu príchute limonáda obsahuje 10 až 13 % podiel ovocnej šťavy priamo zo Sicílie. Je to zhruba trojnásobné množstvo v porovnaní s bežnými limonádami. **Sladená je iba trstinovým cukrom**, ktorý sa tiež v minulosti spájal práve so Sicíliou.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!