Netreba hneď kupovať novú autobatériu: radšej investujte do nabíjačky

Pri elektrických a hybridných elektrických vozidlách je batéria oveľa dôležitejšia a drahšia súčasť automobilu ako kedykoľvek predtým. Rastú tak aj požiadavky na ich údržbu. Inteligentné nabíjačky ponúkajú chytré režimy nabíjania, ktoré zodpovedajú typu batérie a udržujú jej optimálny stav.
Vydané  Text: 
Vybitá batéria je problém, s ktorým sa dá celkom ľahko vysporiadať, ak je vodič pripravený. Najrýchlejšou cestou z ťažkostí je použitie štartovacieho zdroja, ktorý umožní okamžité naštartovanie motora. Aby sa ale takéto situácie neopakovali, stojí za to zaobstarať si inteligentnú nabíjačku batérií, ktorá ju nielen nabije, ale tiež udrží v dobrom stave aj počas dlhšej odstávky vozidla. [Inteligentné nabíjačky OSRAM BATTERYcharge](http://bit.ly/2JR3GoL) nabíjajú všetky typy batérií, vrátane lítium-iónových, a to od 6V, cez 12V batérie s kapacitou až 170 Ah až po 24V batérie s kapacitou 70 Ah. Všetky modely majú záložnú funkciu, ktorá pomáha chrániť batériu pred vybitím v zime alebo pri dlhších odstávkach. Nabíjačky majú jasný LCD displej s podsvietením a všetky funkcie možno ovládať jediným tlačidlom. Majú aj ochranu, ktorá zabraňuje poškodeniu elektrického systému proti účinkom pri prepólovaní alebo skratu. Keď je dobíjačka zapnutá, spustí viacstupňový nabíjací cyklus a automaticky prejde do udržiavacieho režimu, akonáhle je batéria plne nabitá – to zabraňuje prebíjaniu. Lítiové batérie sa nabíjajú v 7 krokoch, zatiaľ čo najbežnejšie olovené batérie/AGM v 9 krokoch. OSRAM BATTERYcharge sú kompatibilné s vozidlami so systémom štart-stop. Súčasťou ich vybavenia je okrem klasických kliešťových konektorov tiež kábel s kruhovými svorkami, ktorý je možné natrvalo inštalovať do automobilu, aby sa pripojenie nabíjačky uľahčilo. [Viac informácií nájdete na stránke výrobcu](http://bit.ly/2JR3GoL).

Nielen krátke trasy škodia. Vybrali sme 5 vecí, ktoré ničia autobatériu predčasne

Mnoho vodičov pri každoročnej údržbe akosi zabúda na batériu. Aj keď sa to môže zdať nepotrebné, akumulátor, ktorý slúži nielen na štartovanie, si zaslúži rovnakú pozornosť, ako napríklad lak auta. V servisoch síce prebieha aj kontrola batérie, avšak najmä v zime netreba zabúdať na jej správne používanie. Poďme sa spoločne pozrieť na 5 najväčších zabijakov autobatérií, ktorých sa dopúšťame snáď všetci.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!