Pripravte sa na chlad a vyhnite sa nákladným opravám

Opäť sa blíži ročné obdobie, ktoré nie je spojené len s najkrajšími sviatkami v roku, ale aj citeľným ochladením vzduchu, vďaka ktorému sa smerom k horšiemu menia aj podmienky na ceste. Ešte pred koncom jesene a najneskôr začiatkom zimy je preto nevyhnutné mať vaše auto pripravené na zimu.
Vydané  Text: 

Máme pre vás kontrolný zoznam a univerzálne ručné závitníky, vďaka ktorým môžete konkrétne kroky zvládnuť oveľa jednoduchšie a včasnou prípravou sa tak vyhnúť nákladným opravám, ktoré by vás v najnevhodnejšej chvíli mohli nepríjemne zaskočiť.

Zamerajte sa na pneumatiky

Správny výber zimných pneumatík by mal byť vašou prvou starosťou, čo sa týka bezpečnosti auta v zime. Avšak, nie len typ pneumatík je vaša jediná starosť. Je nevyhnutné zabezpečiť, aby bol v nich aj správny tlak a disponovali ideálnym dezénom.

Inzercia

Advertisement

Inzercia

Uistite sa preto, že ste v tomto smere nič nepodcenili. Občas je lepšie nechať tieto kroky na servis, aby bola vaša spoľahlivá nákladná preprava alebo osobné auto pripravené na tie najnáročnejšie podmienky čo najlepšie.

Prekontrolujte DPF filter

V zime na cestách sú výkon a spotreba auta rovnako dôležité ako v lete. Veď aj počas chladnejších mesiacov je tento dopravný prostriedok nesmierne dôležitý. O zaistenie tohto komfortu sa stará veľmi veľa častí, DPF filter je však jednou z tých dôležitejších, ktorej stav by ste nemali podceňovať.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Nielen preto, že auto vďaka nemu nie je pre životné prostredie a vzduch, ktorý dýchame tak škodlivé, ale aj pre zaistenie jeho lepšieho výkonu. Práve ten je vplyvom nízkych vonkajších teplôt často problémom, preto skontrolujte, či je filter čistý.

Ak signalizuje jeho znečistenie nefunkčnosť, je vhodné ho vymeniť. Ešte lepšie ale urobíte, ak popremýšľate nad kvalitným repasom DPF filtra, ktorý je lacnejší ako kúpa nového, pričom si zachováva takmer 100 % svojich pôvodných funkcií.

Zvážte reaktiváciu airbagovej jednotky

Žiadnemu bezpečnostnému zariadeniu by ste nemali venovať viac pozornosti a prostriedkov ako airbagu. Airbagy sú prvky pasívnej bezpečnosti určené na zmiernenie alebo predchádzanie zraneniam vodičov a cestujúcich v prípade nárazu. Airbagy poskytujú zvýšenú ochranu bezpečnostných pásov, chránia hlavu a hornú časť tela vodiča a znižujú časť sily vyvíjanej na vodiča bezpečnostným pásom.

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Aj airbag ale môže občas zlyhať, pretože niektoré systémy nemusia byť funkčné a schopné rozoznať riziko včas, čo môže ale v kritickej situácii znamenať ohrozenie na živote. Preto je vhodné pred vstupom na klzkú a snehom alebo vodou pokrytú vozovku popremýšľať nad profesionálnou reaktiváciou airbagovej jednotky. Aj tento malý úkon môže znamenať veľmi veľa.

Prekontrolujte brzdy a brzdové kotúče

Inzercia

Z krásnej zasneženej krajiny až po útulné noci pri ohni môže byť zima čarovným obdobím. Ale pre vodičov je zima plná snehu, ľadu a dažďa so snehom, ktorý môže na ceste vytvárať nebezpečné podmienky.

Kľúčom k bezpečnej jazde v zimnom počasí je preto prekontrolovať stav brzdového systému, použiť v prípade potreby nové brzdové kotúče a naučiť sa, ako efektívne s brzdami na náročnej vozovke pracovať. Uvidíte, že aj tento jednoduchý krok vám pomôže.

V dobrom stave by mala byť klimatizácia aj kúrenie

Môže to znieť zvláštne, ale aj zdravie vášho klimatizačného systému je nevyhnutné pre pohodlné využívanie auta v zime tiež. Práve v tomto čase sa predsa viac ako kedykoľvek predtým spoliehame na svoj ventilátor a klimatizačný systém. A vďaka plne funkčným doplnkom klimatizácie a kúrenia si takýto luxus v aute užijete plnými dúškami. Tak na nič nezabudnite a bezpečnú jazdu v aute si užívajte po celú zimu.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.