Tieto značky rozhodne neznamenajú to isté! Toto sú rozdiely medzi nimi

Je potrebné uvedomiť si, že neznalosť zákona neospravedlňuje a všetky dopravné značky ste mali vedieť rozlíšiť aj bez rozmýšľania.
Vydané  Text: 
Ak nepoznáte význam uvedených značiek, navštívte testy autoškoly [autoskola.autoviny.sk](https://autoskola.autoviny.sk)! Zákazové značky sú bežnou súčasťou našich ciest a ich význam je nepochybniteľný. Zdá sa, že ich bude stále viac, keďže postupne v mestách vznikajú pruhy určené len pre autobusy a taxíky, do ktorých majú bežné osobné automobily vjazd zakázaný.

VIDEO: Vodič BMW v Bratislave z cesty vytlačil motorkára, ten havaroval hrozným spôsobom

Arogancia najhrubšieho zrna, nepozornosť vodiča auta alebo chyba motorkára? Verzií, prečo sa nehoda odohrala, je hneď niekoľko.

V praxi sa používajú prevažne zákazové značky B4 a B5, ktoré zakazujú vjazd osobných automobilov tak, aby mali vozidlá mestskej hromadnej dopravy a autobusy voľný priechod mestom aj v čase dopravnej špičky. Je to rozumné riešenie, pretože má potenciál prinútiť ľudí, aby presadli z áut do autobusov a trolejbusov. Rozdiely medzi zákazovými značkami B4 a B5 sú pritom jednoznačne dané zákonom, rovnako ako pravidlá vzťahujúce sa na dopravné značenie B3.
Zákazové značky B3, B4 a B5
**B3** – **Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel**: Značka Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel (č. B 3) zakazuje vjazd všetkým motorovým vozidlám, ale nezakazuje vjazd električke. **B4** – **Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka**: Značka Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka (č. B 4) zakazuje vjazd všetkých motorových vozidiel s výnimkou motocyklov bez postranného vozíka, ale nezakazuje vjazd električke. **B5** – **Zákaz vjazdu osobných automobilov**: Značka Zákaz vjazdu osobných automobilov (č. B 5) zakazuje vjazd osobným automobilom.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »