Toto je 5 osobnostných čŕt vodičov, ktoré skúmajú psychológovia. Prezradia o vodičovi všetko.

Hodnotenia otvorenosti k skúsenosti, extraverzie či svedomitosti by mali byť samozrejmou súčasťou testov autoškoly, pretože by sa vďaka nim odfiltrovali nevyspelí a rizikoví vodiči.
Vydané  Text: 
Rizikové typy vodičov z pohľadu psychológie (ilustračné foto)
Na cestách jazdia milióny vodičov, ktorí tvoria mix tých najrôznejších typov osobností a štýlov jazdy. Či už ide o pretekárov, starších vodičov, nováčikov alebo ustráchané typy, každý sa snaží nájsť si svoj bezpečný priestor na čoraz rušnejších cestách. Lenže schopnosť jazdiť bezpečne nemá nič spoločné s podobnými stereotypmi. Podľa názorov psychológov majú najväčší vplyv na správanie počas šoférovania individuálne osobnostné črty. Základné osobnostné črty sa dajú zhrnúť do piatich faktorov osobnosti, ktoré sa prejavujú v každodennom živote a určujú aj štýl, ktorým daný človek jazdí. Sú nimi otvorenosť k skúsenosti, svedomitosť, extraverzia, prívetivosť a neurotizmus. Je ľahké rozpoznať ich aj v štýle jazdenia.
Rizikové typy vodičov z pohľadu psychológie (ilustračné foto)

### Otvorenosť k skúsenosti Ľudia s vysokou otvorenosťou k skúsenosti sú zvedaví a dobrodružní. Naopak ľudia s nízkou otvorenosťou k skúsenosti sú opatrní a majú konzistentné správanie, čiže menej riskujú na cestách. ### Svedomitosť Vysoké skóre v svedomitosti majú zvyčajne ľudia, ktorí sú zodpovední a disciplinovaní vodiči so zmyslom pre povinnosť a dodržiavanie pravidiel, zatiaľ čo ľudia s nízkou svedomitosťou sa javia ako nerozvážni a bezohľadní k ostatným účastníkom premávky. ### Extraverzia Extraverzia súvisí s predvádzaním sa na cestách, ktoré je často spojené s riskovaním. Naopak, introverti sú aj na cestách viac zdržanliví a nenápadní, pretože neradi pútajú pozornosť. ### Prívetivosť Prívetivosť hovorí o vzťahu k druhým vodičom. Pokiaľ má človek vysoké skóre v prívetivosti, jazdí kooperatívne a súcití s ostatnými vodičmi, je empatický a dokáže sa vžiť do ich situácie a pochopiť ju aj z ich pohľadu. Málo prívetiví vodiči majú problém napriklad pri púšťaní iných vodičov do svojho jazdného pruhu a sú netrpezliví, keď čakajú, kým niekto iný zaparkuje. ### Neurotizmus Škála neurotizmu sa pohybuje v rozpätí od úzkostlivého vodiča až po bezpečného vodiča. Neurotický šofér má problémy ovládať svoj hnev a je ľahké vzbudiť v ňom negatívne emócie, zatiaľ čo šofér, ktorý má nízke skóre v neurotizme je pozitívny a vyznačuje sa sebadôverou.
Zdroj foto: ticketsnipers.com

## Ktoré typy osobnosti sú náchylnejšie na nehody? **Liberálne osobnosti s vysokou otvorenosťou** k skúsenosti bývajú zväčša aj dosť impulzívne a častejšie porušujú pravidlá, čo znižuje bezpečnosť ich jazdy. Neurotickí vodiči ľahšie podľahnú rozptýleniu a reagujú horšie na stresujúce situácie, čo ovplyvňuje ich reakčný čas a úsudok. **Ľudia milujúci zábavu** a spoločnosť priateľov, teda extroverti, sú najviac náchylní na nehody na nudnej ničím nezaujímavej dlhej ceste po diaľnici. Málo svedomití ľudia častejšie ignorujú dôsledky ich konania a porušujú pravidlá. **Ľudia s nízkou prívetivosťou** sú náchylní na nehodu práve kvôli svojej agresivite a nevraživosti k iným vodičom.
Možno na vás niektorá z týchto charakteristík pasuje, avšak málokto je úplne vyhranený typ v jednej vlastnosti. Každý je mixom viacerých vlastností, pričom niektorá z nich môže prevažovať, aj keď nie extrémne. Ak vás zaujíma, **ako by ste dopadli v teste osobnosti**, môžete si ho vyskúšať na nasledujúcom odkaze: Big Five test osobnosti








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.