Kruhový objazd (nie) je obyčajná križovatka: Naozaj poznáte všetky pravidlá jazdy?

Odpovedáme, ako je to so smerovkami a prednosťou na kruhovom objazde.
Vydané  Text: 
### Kruhové objazdy sú významným pomocníkom všade tam, kde by mohli vznikať problémy s prehľadnosťou križovatiek. Platia na nich štandardné pravidlá, kruhový rozmer križovatky však ľudí môže pliesť. V minulosti sa v mestách vyskytovali výnimočne a išlo spravidla o gigantické stavby na veľkorysých námestiach. Dnes kruhový objazdy vznikajú aj na takých miestach, kde by ste ich nečakali a kde možno nie sú celkom potrebné. Ich hlavným významom by malo byť zvýšenie plynulosti dopravy a bezpečnosti na cestách. Naozaj viete, ako správne jazdiť po kruhovom objazde? Kruhový objazd je typom križovatky kruhového tvaru, ktorý rozdeľuje celú križovatku do niekoľkých čiastkových križovatiek okolo stredového kruhu. Stredový kruh tvorí prirodzenú prekážku, okolo ktorej jazdia vodiči pomalšie, a preto i prípadné nehody mávajú len ľahké následky.
Kruhový objazd pred Galantou v smere od mesta Šaľa
## Používanie smerových svetiel Niektorí neoblomne tvrdia, že smerovku treba používať aj počas jazdy na kruhovom objazde, iní sa bijú za to, že pri prejazde kruháčom nemožno používať smerovky nikdy. Pravdu pritom nemá ani prvá, ani druhá skupina. Pri vjazde na kruhový objazd je zakázané upozorňovať na zmenu smeru jazdy „blikaním“, teda zapnutými smerovkami, pretože je zrejmé, ktorým smerom sa auto vydá – doprava. Nebliká sa ani pri jazde po kruhovom objazde, jazda po ňom sa považuje za priamu. **Smerovky sa zapínajú iba pred výjazdom a pri výjazde** z kruhového objazdu tak, aby vodiči áut, ktorí chcú na kruhový objazd vojsť, vedeli, že ich už vychádzajúce auto nemôže ohroziť. Druhým prípadom, kedy dávame znamenie o zmene smeru jazdy, je **pri prechádzaní medzi pruhmi vo viacpruhovom objazde**. Ak má kruhový objazd viac pruhov, dodržiavajte jednoduché pravidlo: Do pravého jazdného pruhu, ktorý je mimo kruhového objazdu, sa radia vozidlá opúšťajúce objazd prvou odbočkou, do vnútorného jazdného pruhu (ľavého) sa zaraďujú automobily opúšťajúce objazd poslednou odbočkou. Vždy sledujte aj vodorovné dopravné značenie,teda čiary na ceste.
Anglický The Magic Roundabout spája päť menších kruhových objazdov do jedného hlavného.
## Komu dať prednosť v jazde Vjazd na kruhový objazd zvykne byť okrem svojej obligátnej značky vybavený aj značením Daj prednosť v jazde (červeno-biely trojuholník), prípadne aj stopkou. Ich účelom je, aby ste neohrozili tie autá, ktoré už na kruhovom objazde sú. Občas však môžete prechádzať aj cez kruhový objazd, ktorý nie je vybavený žiadnym dopravným značením o prednosti v jazde . V takom prípade platí pravidlo pravej ruky: ten, kto ide z pravej strany, má prednosť; takže prednosť dáva vodič, ktorý už je na kruhovom objazde. Je to nezvyčajná situácia a zrejme sa do nej na Slovensku veľmi často nedostanete, je však potrebné dbať na pravidlá cestnej premávky a nevchádzať do neznámych kruhových objazdov automaticky bez rozmýšľania.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!