Vodiči pozor! Frekventovanú križovatku D1 a R1 čaká rozsiahla rekonštrukcia. Začne sa s ňou už v najbližších týždňoch

Už v najbližšej dobe začnú rozsiahle rekonštrukcčné práce na križovatke diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R1 pri Trnave.

Aké dopravné obmedzenia nás čakajú?
NDS informuje, že rekonštrukcia potrvá niekoľko mesiacov.
Vydané  Text: 

Už v najbližších týždňoch plánuje Národná diaľničná spoločnosť (NDS) rozsiahlu rekonštrukciu frekventovaného úseku diaľnice D1. Konkrétne sa jedná o križovatku rýchlostnej cesty R1 a diaľnice D1 pri Trnave. Tamojší most prejde výraznými rekonštrukčnými prácami. V danom úseku treba počítať s výraznými dopravnými obmedzeniami, ktoré potrvajú niekoľko mesiacov. Ako to ovplyvní dopravu a čo sa s mostom bude diať?

Križovatku pri Trnave čaká rekonštrukcia

Národná diaľničná spoločnosť na svojich webových stránkach informuje o pripravovanej realizácii rekonštrukčných prác. Frekventovaná mostná križovatka rýchlostnej cesty R1 a D1 pri Trnave tak dostane nielen nový povrch, ale taktiež aj viaceré dôležité komponenty. Aktuálne nie je známy presný dátum začatia rekonštrukčných prác, no NDS predpokladá, že povolenie získa už v dohľadnej dobe. Zároveň verejnosť ubezpečuje, že keď sa tak stane o všetkom bude včas informovať.

Autoškola Ministerstva vnútra SR je už zaregistrovaná. Kto si v nej môže urobiť vodičský preukaz a prečo vôbec vznikla?

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Samotná oprava diaľničného mostu pri Trnave prichádza po dlhých 42 rokoch. Komplexné práce majú zahŕňať demontáž zvodidiel, odstránenie vozovky, ríms, vyrovnávacieho betónu spoločne s izoláciou a mostovými záverami. Následne na takto očistenú mostovú konštrukciu pracovníci položia novú izoláciu, mostové závery, odvodňovače, rímsy a v neposlednom rade aj nový povrch vozovky, zvodidlá a zábradlie. Predseda predstavenstva a riaditeľ prevádzkového úseku NDS, Rastislav Droppa, podotýka: „Opravy sú rozvrhnuté tak, aby sa obmedzenia dopravy znížili na minimum. Práce preto budú prebiehať postupne, aby sa doprava na moste zachovala v maximálnej možnej miere.

Práce pobežia nonstop

Dôležitý dopravný úsek spájajúci rýchlostnú cestu R1 a diaľnicou D1 tak čakajú výrazné dopravné obmedzenia. Dobrou správou je, že rekonštrukčné práce chce NDS vykonávať 7 dní v týždni a to aj v nočných hodinách. Dôvodom má byť skrátenie doby obmedzení na čo najnižší možný čas.

NDS informuje, že v prvom kroku rekonštrukcie dôjde k oprave strany mostu v smere z Nitry do Trnavy. Keďže samotná rekonštrukcia majú prebiehať takmer nepretržite, plánovaná odstávka tohto úseku je na niekoľko mesiacov. Prvá etapa opravy tak obsiahne najmä práce na vonkajšej časti mostu. Doprava však zostane zachovaná v dvoch jazdných pruhoch v strede. V tomto bode treba počítať s uzatvorením napojenia D1 na R1 v smere z Bratislavy na Trnavu.

Viaceré obmedzenia

Diaľničiari počítajú aj s obchádzkou, ktorá by mala viesť z diaľnice D1 smerom na Nitru a následne na križovatke R1 Vlčkovce-sever sa vodiči môžu vrátiť späť na smer na Trnavu. Pre nákladné vozidlá má obchádzka trasy Bratislava – Trnava viesť cez cestu I/61 smer Trnava od križovatky Senec. Grafické znázornenie obchádzky pre osobné vozidlá nájdete na obrázku vyššie.

V druhej etape rekonštrukčných prác sa počíta s uzatvorením vnútornej strany mostu. Motoristom tak k dispozícii zostanú dva vonkajšie, už opravené, pruhy. Dobrou správou je, že druhá etapa nijako neovplyvní napojenie na diaľnicu D1 zo smeru Nitra – Bratislava. Naďalej však treba počítať s uzatvorením napojenia D1 na R1 v smere Bratislava – Trnava. Obchádzková trasa by tak mala zostať zachovaná.

Táto značka už roky neplatí. Na cestách však na ňu stále narazíte a niekde dokonca môžete dostať pokutu





Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Slovensko

Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.
  • Dopravná poradňa

    Môžem sa otočiť v takejto križovatke, keď sú smery rozdelené ostrovčekom? Dopravné predpisy o otáčaní sa v križovatke

  • V niektorých križovatkách sa otáčať môžete, v iných zasa nie. Záleží aj na dopravných značkách, hoci explicitne nemusí byť otáčanie dovolené.

     Pripravili sme prehľadný súhrn aktuálnych pravidiel, ktoré sa týkajú otáčania sa v križovatke.