Elektrické skútre za nevídane nízke ceny: Hecht Cocis

Ak máte radi moderné dopravné prostriedky a zároveň viete oceniť krásu historických motocyklov, máme pre vás tip: lacné elektrické skútre Hecht Cocis.

Vydané  Text: 

Spoločnosť Hecht na Slovensku predáva motocykle série COCIS v modrej, červenej a čiernej farbe, ktoré svojím konštrukčným vyhotovením zásadne vystupujú z radu priemernosti, pritom majú dizajn pripomínajúci zlatú éru motocyklov. Navyše, jazdia skoro zadarmo, keďže jazdia na elektrinu a majú zvlášť nízku spotrebu energie.

Ide o elektrické skútre s nízkou nástupnou plošinou, vysokými riadidlami a veľmi jednoduchou obsluhou. Rodina vozidiel Cocis obsahuje hneď tri modely: základný Cocis, Cocis Zero a Cocis Max.

Modely Hecht Cocis vo verziách BLUE, RED a BLACK

Modely Hecht Cocis vo verziách BLUE, RED a BLACK

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Hecht Cocis

Východiskový model Hecht Cocis vyniká vysoko uloženým svetlometom a vpredu umiestneným reproduktorom alarmu. Predná vidlica pozostáva z dvoch tyčí, takže na prvý pohľad vyzerá ako skutočná motorka typu café racer. Skúter je dvojmiestny, má nosnosť až 180 kg a pre zadného jazdca je pripravený pevný rám, ktorého sa môže držať počas jazdy.

Výkon elektrického motora Cocis je 1500 W – dosť na to, aby boli rozjazdy dynamické a aby skúter dosahoval na rovinke rýchlosť až 45 km/h. Vďaka kombinácii 1,5 kW a 45 km/h môžu skúter šoférovať osoby s vodičským oprávnením skupiny AM už od 15 rokov.

Na prvé počutie sa to môže zdať ako slabšia hodnota, lenže v tomto prípade je potrebné zohľadniť cieľovú skupinu vozidla – sú ňou predovšetkým ľudia, ktorí chcú mať lacný a bezúdržbový stroj na dopravu v meste či obci, ktorý bude bezpečný a rýchlejší ako bicykel. A Hecht Cocis je podstatne všestrannejší vďaka tomu, že umožňuje aj prevoz nákupných tašiek a vďaka širokým pneumatikám mu nerobí problém ani prejazd cez sneh, trávnik, štrk či blato.

Motor je napájaný z kvalitného lítiového akumulátora 60 V / 20 Ah. Na plne nabitý akumulátor je dojazd až 60 km, sám výrobca však dodáva, že ten je veľmi závislý na okolnostiach, ako sú okolitá teplota, profil trasy a záťaž. Akumulátor je uložený v skrinke pod sedlom, v podlahe pod nohami vodiča je ďalšia skrinka, kam je možné voliteľne umiestniť druhý akumulátor, doklady (tie budete potrebovať pri prípadnej policajnej kontrole) alebo nabíjací adaptér. Nabíjanie batérie trvá 3 až 5 hodín a stačí vám obyčajná 230 V zásuvka. Batériu môžete zo skútra vybrať a nabíjať ju hoci aj v obývačke.

Inzercia

Inzercia

 

Elektrický skúter Hecht Cocis Zero

Elektrický skúter Hecht Cocis Zero

Hecht Cocis Zero

Verzia Cocis Zero je v podstate optimalizovaným Cocisom, ktorý dostal jednoduchšiu prednú vidlicu (je to iba jedna tyč) a nižšie uložený svetlomet, takže na pohľad pôsobí ľahším dojmom. Kľúčové technické vlastnosti má totožné s Cocisom, jedine nosnosť klesla zo 180 na 175 kg.

 

Hecht Cocis Max, elektrická trojkolka s výkonom 2000 W

Hecht Cocis Max

Tretím modelom série je Cocis Max, čo je elektrická trojkolka vystavaná na základoch modelu Cocis Zero. Dve zadné kolesá majú nesporný prínos k stabilite vozidla a bezpečnosti, pretože sa v žiadnom prípade nedá prevrátiť na bok. Poháňané sú obe zadné kolesá, preto je motor výkonnejší – až 2000 W.

 

Technické údaje modelov Hecht Cocis

Hecht Cocis Zero Hecht Cocis Hecht Cocis Max
Cena 1 399 € 1 599 € 1 899 €
Dojazd na jedno nabitie: 1/2 batérie 60 km / 120 km 60 km / 120 km 50 km / 100 km
Max. rýchlosť 45 km/h 45 km/h 45 km/h
Brzdy predné/zadné kotúčové kotúčové kotúčové/bubnové
Max. výkon (kW) 1 500 W 1 500 W 2 000 W
Farby červená, čierna, modrá červená, čierna, modrá červená, čierna, modrá
Batéria – kapacita 20 Ah 20 Ah 20 Ah
Batéria – napätie 60 V 60 V 60 V
Batéria – typ Li-ion Li-ion Li-ion
Max. zaťaženie 175 kg 180 kg 200 kg
Rozmery ráfikov – predný/zadný 225×55-8″ 225×40-8″ 225×40-11″
Hmotnosť vrátane batérie 69 kg 69 kg 88 kg

Nevídane nízke ceny

Silnými argumentmi v prospech kúpy sú ceny. Sú tak nízke, že sa človeku nechce veriť, ako to vôbec značka Hecht dokázala, keďže všetky tri modely sú homologizované ako skutočné motocykle na prevádzku v cestnej premávke – nejde teda o žiadne kolobežky s pomocnými motorčekom a pridaným sedadlom.

Hecht Cocis Zero na Slovensku stojí 1399 €, Cocis sa predáva za 1599 € a Cocis Max 1899 €. Všetko sú to ceny vrátane DPH, ku ktorým je potrebné pripočítať už len zopár desiatok eur nákladov na evidenciu, zriadenie tabuliek s evidenčným číslom a PZP.

Zistite o lacných elektrických skútroch HECHT COCIS viac na webstránke hecht.sk

 





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!