Matias Baláž a premiéra Maco Racing Junior Teamu na majstrovstvách Slovenska

Nový tím reprezentovali piati chlapci v triedach PW 50 a JuniorGP 110.

Vydané  Text: 

Najmladší v tíme

O Matiasovi Balážovi zo západného Slovenska, ktorý jazdí na motocykli od útleho veku, sme prvýkrát písali ešte minulý rok v lete. Zúčastnili sme sa tréningu s jeho trénerom, bývalým pretekárom MotoGP Jakubom Kornfeilom, kde sme sa dozvedeli viac o tom, ako vtedy päťročný chlapec trénuje a snaží sa presadiť v náročnom motoristickom športe. Napriek tomu, že takto talentovaných detí je na Slovensku a v Českej republike pomerne málo, všetky sú svojím spôsobom výnimočné a iba ťažko medzi nimi nachádzať jednoznačných favoritov na budúcu profesionálnu kariéru. Matiasa s číslom 26 máme práve za tých zdatnejších. Patrí k novej generácii motoristických športovcov, ktorí svoju kariéru ešte len štartujú, no hovoril o nej už aj v Teleráne a ďalších médiách a svoj priebežný progres zverejňuje na vlastnom instagramovom profile @matias_no.26. V zákrute dokáže položiť koleno na vozovku, pyšne ukazuje na nápadne vydratý kolenný chránič na ľavej nohe a keď Matiasa vidíte na ceste z diaľky, je skoro na nerozoznanie od profesionálneho motocyklového pretekára. Najzaujímavejšie na tom všetkom je, že sa narodil v januári 2017, čo nám starším vyznieva ako včerajší dátum.

Začiatkom tohto roka sme už o 6-ročnom Matiasovi informovali opäť v súvislosti s jeho členstvom v novom juniorskom motocyklovom tíme Maco Racing Junior Team.

Reprezentanti juniorského tímu sú Matias Baláž #26 (6 rokov, PW 50), Simon Végh #68 (10 rokov, PW 50), Lucián Végh #68 (11 rokov, JuniorGP 110), Roman Masár #19 (8 rokov, PW 50), Šimon Urbančok #99 (11 rokov, JuniorGP 110). Matias je teda najmladším členom tímu.

„Naším cieľom je pomôcť vychovať tých, ktorí raz preberú našu štafetu v motocyklovom športe,“ povedal pre Autoviny.sk v januári Martin Kuzma, ktorého prezývku Maco nesie aj názov tímu. „Máme množstvo skúseností, s ktorými sa mladí môžu zlepšovať a vyrásť v pretekárov, ktorí nás raz budú reprezentovať vo veľkých šampionátoch,“ dodal.

 

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Preteky mládeže na motocykloch v Dlhej

Teraz má Maco Racing Junior Team za sebou prvý pretek. Úvodné podujatie tohtoročného seriálu Medzinárodných majstrovstiev SR cestných pretekov motocyklov (CPM) mládeže sa uskutočnilo v dňoch 28.-29.4.2023 na známom kartingovom okruhu v Dlhej (pri Trnave). Aj napriek nepriazni počasia sa na štartový rošt postavilo okolo 40 pretekárov nielen zo Slovenska, ale aj Českej republiky či Poľska, uvádza SMF.

Inzercia

Inzercia

Pre juniorský tím išlo o úspešnú premiéru, hoci jazdcom robila mokrá vozovka problémy. Simon Végh obsadil 1. miesto v majstrovstvách Slovenska, Lucián Végh 2. miesto, Roman Masár 3. miesto, Matias Baláž 5. miesto a Šimon Urbančok 6. miesto.

Matias Baláž (tretí sprava) po premiére Maco Racing Junior Teamu na majstrovstvách Slovenska v roku 2023

Matias Baláž (tretí sprava) po premiére Maco Racing Junior Teamu na majstrovstvách Slovenska v roku 2023

„Preteky na motokárovej dráhe v Dlhej nám dali zabrať,“ hovorí po pretekoch Matias Baláž, ktorý obsadil 5. miesto. „Pocit zo závodu bol však dobrý, až na ten pokazený štart. Podľa časov som mohol byť na svojom prvom pódiu v živote, ale na to sa nehrá a niečo som sa naučil. Pred druhým závodom už nepršalo a dráha začala schnúť. Tatko mal dilemu, či ísť na mokrých pneumatikách alebo na suchých. Rozhodol sa pre bezpečnejšiu verziu a išli sme na mokrých. Štart bol tentokrát dobrý , no po pár kolách sme už videli, že na nich mojim súperom nestíhame a dokrúžil som na piatom mieste. Gratulujem mojim súperom k pekným pretekom a už sa chystáme trénovať nech sme bližšie k mojim starším súperom.“

„Na záver by som sa chcel poďakovať všetkým partnerom našich juniorov za podporu, vďaka ktorej sa môžu venovať tomuto tvrdému, ale krásnemu športu. Veľká vďaka patrí aj Martinovi Kuzmovi, že sa rozhodol podporiť juniorský motošport na Slovensku a samozrejme rodičom, bez ktorých by to chlapci nemohli robiť. Tešíme sa na ďalšie preteky majstrovstiev Slovenska, ktoré sa budú konať 27. a 28. mája na Slovakiaringu, dovtedy budeme trénovať.“ hovorí Michal Baláž, Matiasov otec.





Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!