Hyundai Ioniq 6: Slovenské ceny, výbavy a pohony. Vybrali sme ideálnu konfiguráciu

Vyzerá ako retrofuturistický koncept, no už niekoľko týždňov má slovenské ceny a čochvíľa bude brázdiť aj naše cesty.
Vydané  Text: 
Ak snívate o nádhernom aute s moderným perspektívnym pohonom a výrazným, trochu retro vzhľadom, nepochybne vás nadchol Hyundai Ioniq 6. Ide o extravagantný automobil, ktorý spoločne s modelom Ioniq 5 zhmotňuje novú éru automobilky Hyundai postavenej na odvážnom dizajne a elektrickom pohone. Téme Hyundai Ioniq 6 sme sa venovali v niekoľkých samostatných príspevkoch, napríklad [aj v tomto júnovom](https://www.autoviny.sk/novinky/123810/mame-prve-fotografie-hyundai-ioniq-6-inspiraciou-sa-stal-retrofuturizmus) či [júlovom](https://www.autoviny.sk/novinky/123873/hyundai-je-coraz-odvaznejsi-po-modeli-ioniq-6-ukazal-ohromujuci-vodikovy-n-vision-74-inspirovany-niekdajsim-pony-coupe). Medzičasom sme spoznali slovenské ceny tohto auta, ktoré už nikdy nedostane pohon na benzínový či naftový motor. Pozreli sme sa slovenský konfigurátor a snažili sme sa nájsť našu ideálnu konfiguráciu.
Začnime od začiatku – základnej výbavy. Ioniq 6 v cenníkoch figuruje od akciových 46 490 eur, čo je stupeň výbavy Family. Bez zľavy by bol drahší o 1 500 eur. Už v tejto základnej výbave máte na výber z dvoch motorizácií, a to **pohon zadných kolies s max. výkonom 111 kW (151 koní) s 53 kWh batériou**, alebo takisto **zadnokolku s max. výkonom 168 kW (228 k) a 77,4 kWh batériou** (+5000 €). **Najvyššia motorizácia 4×4 / 239 kW (325 k) / 77,4 kWh** je dostupná od druhého stupňa výbavy Style (+2350 €) za doplatok 9-tisíc eur. **Sumár základnej výbavy Family (od 46 490 €)** je vskutku pozoruhodný, ide o napríklad nasledovné položky: * výber jazdného režimu Drive Mode * 10,5 kW trojfázová palubná nabíjačka * 18″ zliatinové disky kolies * všetky svetlomety sú LED, automatické zapínanie/vypínanie, svetelný a dažďový senzor * Elektricky ovládané dvere batožinového priestoru – Smart Tailgate * Zapustené vonkajšie kľučky dverí vo farbe karosérie – manuálne * Systém na automatické udržanie vozidla v jazdnom pruhu LKA aj Systém na nasledovanie jazdného pruhu LFA * Vyhrievanie predných sedadiel a volantu * Prístrojová doska Supervision s 12,3″ farebným displejom * Tepelné čerpadlo slúžiace na ohrev interiéru * Automatická klimatizácia * Adaptívny tempomat s funkciou „auto stop a štart“ * Zadné parkovacie senzory a parkovacia kamera * Systém autonómneho núdzového brzdenia FCA 1.5 s ochranou chodcov a cyklistov * Smart Pack (inteligentný kľúč so štartovacím tlačidlom na prístrojovej doske, centrálne zamykanie, imobilizér, alarm) * Integrovaná navigácia s 12,3″ farebným LCD a služby Apple CarPlay/Android Auto/Bluelink/Live Services * rádio s DAB, 6 reproduktorov
**Vyššia výbava Style (od 48 840 €)** už obsahuje aj: * Inteligentné predné FULL LED projektorové smetlomety (IFS) s funkciou adaptívneho diaľkového svietenia * Systém autonómneho núdzového brzdenia FCA 2 s ochranou chodcov a cyklistov, autonómne núdzové brzdenie pri odbočovaní vľavo FCA-JT/pri vozidlách približujúcich sa v priečnom smere FCA-JC Asistent automatického úhybného riadenia pri vyhýbaní sa protiiducemu vozidlu LO, súbežne idúcemu vozidlu LS a asistent automatického úhybného riadenia pri strete s chodcom ESA * Asistent na monitorovanie mŕtveho uhla BCA a asistent na upozornenie na vozidlá približujúce sa v priečnom smere pri cúvaní RCCA * Vyhrievanie predných aj zadných sedadiel * Elektricky nastaviteľné sedadlo vodiča * Dvojfarebné ambientné podsvietenie interiéru – citlivé na rýchlosť vozidla * Solárne sklá a tónované sklá zadných okien / zatmavené sklá zadných okien * Bezdrôtové nabíjanie mobilného telefónu * Predné aj zadné parkovacie senzory, kamera **Najvyššia výbava Premium** si žiada príplatok až 13 500 € (celkom od 59 990 €), spolu s vyššie uvedenými položkami obsahuje aj: * automatické zapustené vonkajšie kľučky dverí vo farbe karosérie * 20-palcové zliatinové disky kolies * Head-up displej s rozšírenou realitou * 360-stupňový kamerový systém * V2L Pack (exteriérová elektrická zásuvka V2L s napätím 220 V pre zariadenia s príkonom do 3,6 kW) * Premium Pack (el. ovládané relaxačné predné sedadlá s pamäťou) * Kovové pedále, vnútorné lakované kľučky dverí * Kožené čalúnenie sedadiel s ventiláciou predných sedadiel * audiosystém BOSE s 8 reproduktormi
V cene je iba jeden lak karosérie, takzvaná launchovacia modrá Byte Blue, ostatné sú v predaji za doplatok 760 €, matné laky Gravity Gold a Nocturne Gray sú za 1090 €. Pre stupeň výbavy je k dispozícii iba látkové čierne čalúnenie interiéru, volant je kožený už v základe. Vo výbave Premium už je na výber aj svetlosivé kožené čalúnenie (zadarmo), Techno Pack za 1300 € s digitálnym spätným zrkadlom či panoramatické strešné okno za 1200 €. ### Ideálna konfigurácia? Nemusí to byť ani stredná cesta. Určite by sme našli uplatnenie pre V2L Pack, head-up displej, 360° parkovací systém, ale domnievame sa, že už výbava Style je dostatočne hodnotná na to, aby si vyhovovala aj náročnejšiemu zákazníkovi.
Možno vás prekvapí aj náš názor na verziu pohonu. Verzia s pohonom 4×4 a max. výkonom 239 kW je nepochybne atraktívna, najmä v kombinácii s výkonnejším akumulátorom s kapacitou 77,4 kWh, avšak už základový pohon zadných kolies s max. výkonom 111 kW a 53 kWh batériou považujeme za optimálnu voľbu. Samozrejme, že záleží na preferenciách zákazníka a na tom, či má dosť veľký rozpočet, aby si priplatil rovných päťtisíc eur za výkonnejší motor a väčšiu batériu (168 kW/77,4 kWh).
**Konfigurácia IONIQ 6 Style 111 kW 53 kWh** v súčasnosti podľa konfigurátora vychádza na cenníkových 50 340 €, respektíve o 1 500 eur menej kvôli akcii. Výkonnejší variant s väčšou batériou by si vyžiadal príplatok 5 000 eur. V našich úvahách však vychádzame iba z technických údajov a cenníkov. Tešíme sa na prvé skúsenosti s Hyundai Ioniq 6, aby sme si mohli naše hodnotenie overiť.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.