NEPREHLIADNITE: Pripravte na zvýšený počet policajných kontrol. Začína sa akcia, ktorá si posvieti na všetkých, nielen vodičov áut

Polícia si v najbližších dňoch posvieti na vodičov akciou RADAR. Zameria sa predovšetkým na prítomnosť alkoholu v krvi.
Vydané  Text: 
V posedných dňoch rezonuje v médiách narastajúci počet správ informujúcich o vodičoch pod vplyvom alkoholu. Najzávažnejší prípad tohoto charakteru sa odohral 2. októbra 2022, kedy vodič pod vplyvom alkoholu zabil na zastávke bratislavskej MHD Zochova päť mladých ľudí z dôvodu neprimeranej rýchlosti a nezvládnutia riadenia. Odvtedy však prípadov, v ktorých zohral hlavnú úlohu alkohol, zdanlivo začalo pribúdať. Na celú situáciu sa rozhodla reagovať aj Polícia Slovenskej republiky novou akciou s názvom RADAR. ### Kontroly až do konca mesiaca **Zvýšený počet policajných kontrol sa predpokladá hlavne na nebezpečných úsekoch a tam, kde dochádza často k porušovaniu pravidiel cestnej premávky**. Polícia na spustenie dopravnej akcie upozorňuje aj na svojom profile na Facebooku. „*Od dnes na celom území Slovenska začína dopravno-bezpečnostná akcia RADAR. Policajti z dopravnej, poriadkovej a železničnej polície sa zamerajú najmä na alkohol, rýchlosť a spôsob jazdy,*“ informuje polícia. ### Nielen vodiči áut Akcia sa však netýka len vodičov motorových vozidiel. **Na pozore by sa mali mať aj iní účastníci cestnej premávky, teda napríklad aj cyklisti**. Zvýšený počet kontrol zameraných na rýchlosť, alkohol a iné prekročenia pravidiel potrvajú až do konca mesiaca. Polícia si od tohto kroku sľubuje predovšetkým zvýšenie bezpečnosti na našich cestách. Ide o priamu reakciu na dianie z posledných dní.
### Alkohol za volant nepatrí! Od tragickej udalosti v Bratislave sa na cestách udialo hneď niekoľko medializovaných prípadov, kedy zohral hlavnú úlohu alkohol v krvi vodiča. Ide napríklad o [zrazenie matky s deťmi na chodníku](https://www.teraz.sk/spravy/vodic-v-cadci-zrazil-ludi-na-chodni/665144-clanok.html) zo dňa 5.10.2022, ktoré sa odohralo v Čadci. Okrem toho môžeme uviesť napríklad aj [zrazenie ženy na priechode pre chodcov v bratislavskej mestskej časti Ružinov](https://www.teraz.sk/regiony/policia-v-bratislave-narazil-vodic-do/665753-clanok.html?utm_source=teraz&utm_medium=organic&utm_campaign=click&utm_content=.%253Bsearch), z piatka 7.10. **Autoviny.sk zároveň vodičov vyzývajú, aby pokiaľ požili alkohol za volant motorového vozidla v žiadnom prípade nesadali**. Posledné dni ukázali, že Slovensko má s týmto obrovský problém, ktorý v mnohých prípadoch môže mať fatálne následky. **Okrem toho pripomíname, že prítomnosť alkoholu v krvi vodiča nad úroveň jedného promile je na Slovensku klasifikovaná ako trestný čin**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »