Vláda schválila novelu zákona. Benzín s označením E15 sa tak čoskoro stane realitou! Kedy sa k nám dostane?

Vláda pred nedávnom schválila novelu zákona, ktorá na naše čerpacie stanice prinesie nový druh benzínu. Označenie E15 bude obsahovať viac ako 10 % biozložky. Bude tu už čoskoro.
Vydané  Text: 
* **Vláda Slovenskej republiky schválila novelu zákona č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby.** * **Jedným z jej bodov je zavedenie nového typu benzínu na naše čerpacie stanice.** * **V čom je benzín s označením E15 iný od toho, ktorý tankujeme dnes?** * **Vo svete sa benzín s vyšším podielom biozložky začne používať už v lete tohto roka.** * **Viac o [benzíne E10](https://www.autoviny.sk/obsah/znacka/e10) si môžete prečítať na našom webe.** Nastáva zmena! Vláda Slovenskej republiky na svojom zasadnutí dňa 27.5.2022 schválila novelu zákona, ktorá na naše čerpacie stanice v nasledujúcich rokoch prinesie ekologickejší benzín s označením E15. Okrem toho sa zvýši podiel biozložky aj v palivách ako CNG a LNG. Vláda týmto krokom napĺňa smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktoré predpisujú podporu využívania energie z obnoviteľných zdrojov. ### Prechod z E10 na E15 **[Novela zákona](https://www.nrsr.sk/web/Dynamic/DocumentPreview.aspx?DocID=512606) so sebou prináša zmeny v podiele biozložky v pohonných hmotách na čerpacích staniciach**. Zatiaľ čo pôvodný [zákon č. 309/2009 Z. z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby](https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2009/309/20220401) predpisoval podiel biozložky v motorových palivách na **minimálnej úrovni 8,2 %** od tohto roku a aj v tých nasledujúcich, novela prináša razantnú zmenu. Podľa jej § 14a o povinnosti plnenia referenčných hodnôt pri uvádzaní pohonných látok na trh, sa má podiel biozložky v nasledujúcich rokoch meniť. **Konkrétne hodnoty jej navyšovanie sú uvedené v tabuľke nižšie**.
Novela zákona č. 309/2009 Z.z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby mení minimálne predpísané množtvo biozložky v palivách. Od roku 2023 nastane jej navyšovanie, ktoré vyvrcholí rokom 2030.
Podobný krok s navyšovaním udržateľných látok sa však netýka len konvenčných palív akými sú nafta a benzín. **Biozložka bude postupne pridávaná aj do CNG a LNG, kde už od budúceho roka novela ráta s jej dvojpercentným zastúpením, ktoré sa má zvyšovať výhľadovo až do roku 2030 (viď tabuľka nižšie)**.
Od roku 2023 sa bude biozložka pridávať aj do CNG a LNG. Jej podiel bude rásť až do roku 2030.
### Na čerpacích staniciach už v roku 2027 Portál [teraz.sk](https://www.teraz.sk/spravy/novela-o-podpore-oze-zvysuje-podiel-bio/636229-clanok.html) spadajúci pod [TASR](https://www.tasr.sk) uvádza, že rezort hospodárstva tento krok obhajuje slovami: „*Cieľom návrhu zákona je transpozícia smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ 2018/2001 z 11. decembra 2018 o podpore využívania energie z obnoviteľných zdrojov.*“ Samotný príchod benzínu s označením E15 je teda na spadnutie. **Pripomeňme si, že nie je to tak dávno, čo na naše čerpacie stanice zavítal benzín s označením E10**. Ten spôsobil medzi vodičmi pomerne rozsiahle diskusie ohľadom jeho bezpečnosti k starším autám. Je totiž faktom, že niektoré staršie autá by s jeho spaľovaním mohli mať problémy, ktoré by súviseli so stratou výkonu či kondenzovaním vody v palivovom vedení. V konečnom dôsledku by to mohlo mať negatívny dopad na motor auta a vyžadovalo by si to nemalé opravy.
### Vo svete už toto leto [Benzín E10](https://www.omv.sk/sk-sk/cerpacie-stanice/pohonne-hmoty/oznacovanie-paliv-podla-eu-smernice) pritom obsahuje podiel biozložky na úrovni 5 až 10 %. **E15 potom ráta s percentuálnym množstvom biozložky od 10 do 15 %**. Inými slovami, **nový benzín by sme podľa novely zákona mohli tankovať už od roku 2027**. V USA sa používanie benzínu s označením E15 začína skloňovať už od leta tohto roku. Tamojšie úrady si od tohto kroku sľubujú finančnú úsporu približne 10 centov na galón (3,78 l) benzínu v porovnaní s variantnou E10. Ako [uvádza americká verzia CNN](https://edition.cnn.com/2022/04/12/politics/e15-gas-explainer-faq-climate/index.html), benzín E15 by mal byť bezpečný pre autá, ktoré sú vyrobené po roku 2001.

Týmto autám môže škodiť benzín E10. Zistite, či je vaše auto v ohrození

Benzín s 10 % zastúpením biozložky na našom trhu máme už zo začiatku roka 2020. Napriek tomu, je na našich cestách enormné množstvo áut, ktorým tento benzín môže škodiť!




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!