OFICIÁLNE: Volkswagen dal zelenú vstupu do Formula 1. Ktoré značky sa tam predstavia?

Padlo oficiálne rozhodnutie! Volkswagen vstúpi do série Formula 1 s týmito značkami.
Vydané  Text: 
Zdá sa, že mesiace špekulácií, dohadov a zákulisných informácií sú u konca. **Šéf koncernu Volkswagen totiž v nedávnom rozhovore oficiálne potvrdil vstup do kolotoča Formula 1**. Diskusie na najvyšších miestach v koncerne rozhodli, že Audi a Porsche dostávajú zelenú a môžu začať konkrétne rokovania s predstaviteľmi F1. Podľa Diessa vstup Volkswagenu do „Kráľovnej motoršportu“ prinesie omnoho viac peňazí, než koľko si vyžiada. ### Red Bull a Porsche? **Porsche**, ktoré už v minulosti vo Formula 1 pôsobilo, **tak zaznamená svoj veľký comeback**. Údajne je už výrobca dohodnutý s Red Bullom, ktorý sa stane jeho hlavným partnerom. **Audi na druhú stranu však zatiaľ ešte nestihlo vyrukovať s konkrétnou dohodou**. Čoraz viac sa špekuluje, že hlavným bodom záujmu Audi má byť McLaren. Situácia je však natoľko nejasná, že je úplne zbytočné zatiaľ niečo predpovedať. V hre totiž podľa [Auto Motor und Sport](https://www.auto-motor-und-sport.de/formel-1/f1-einstieg-audi-porsche-zustimmung-vw-aufsichtsrat/) má byť aj Williams, Sauber alebo dokonca Aston Martin.
Double Red Bullu na Imola GP 2022 | Source: Formula 1
Pre Volkswagen je vstup do Formula 1 viac než len prestížou. **Nemecký koncernový gigant chce vyzvať svojho rivala Mercedes, ktorý v uplynulej dekáde zaznamenal obrovské úspechy, ako na poli jednotlivcov, tak aj na poli konštruktérov**. V tejto sezóne to však zatiaľ vyzerá, že Wolffovci sa netrafili do čierneho. ### Vstup je možný len raz za 10 rokov **Samotné účinkovanie Volkswagenu v celej sérii je pritom spojené s novými pravidlami a pohonnými jednotkami**. Diess v rozhovore uviedol, že v prípade, že by sa rozhodli vstúpiť do Formula 1 už teraz, potrebovali by ďalších 5 až 10 rokov na to, aby dokázali ohroziť stajne na čele. Tým, že v roku 2026 má dôjsť k veľkej zmene pravidiel, však nastáva iná situácia.
**Diess hovorí, že na vývoj pohonnej jednotky, ktorá má byť vo výraznej miere elektrifikovaná a má byť poháňaná syntetickými palivami potrebujú tri alebo štyri roky**. Ďalej uvádza, že rozhodnutie muselo prísť už teraz, pretože ak by sa oneskorilo, znamenalo by to, že ďalších 10 rokov by tu priestor na vstup nebol. **Jedným z hlavných hnacích motorov Volkswagenu pri rozhodovaní sa či bude súčasťou Formula 1 alebo nie, bola aj situácia na trhu**. Séria F1 by sa totiž v najbližších rokoch mohla viac rozrásť v USA a v Číne, teda v dvoch najdôležitejších trhoch z pohľadu Audi a Porsche. Tým pádom by na seba obe automobilky strhli viac pozornosti a mohli by sa zvýšiť aj ich predaje. Prípadné dobré umiestnenia v F1 by boli už len pomyselnou čerešničkou na torte. Ako to však v skutočnosti bude zatiaľ nevieme. Musíme si počkať minimálne do okamihu, kedy FIA a kompetentní ľudia skompletizujú všetky špecifikácie pohonných jednotiek pre novú éru F1.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!