Bublina spľasla! Rimac prišiel o dôležitého partnera

Vzťahy sú naštrbené.
Vydané  Text: 
Neoficiálne zdroje uvideli, že Hyundai plánuje ukončiť projekty s chorvátskou spoločnosťou Rimac. **Hyundai a sesterská značka Kia v roku 2019 spoločne investovali 80 miliónov eur (84 miliónov dolárov) do elektrického startupu** s cieľom získať 12-percentný podiel v spoločnosti. Hyundai následne oznámil dva projekty: elektrický športový automobil pre podznačku Hyundai N Performance a športový model s palivovými článkami. Nie je jasné, či kórejská spoločnosť nakoniec predá aj svoj podiel vo firme Rimac. **Podľa jedného zdroja sa vzťah kórejského koncernu s Rimacom zhoršil, keď sa chorvátska spoločnosť viac prepojila s Porsche.** V minulom roku totiž Porsche zvýšilo svoj podiel v spoločnosti Rimac z 10 na 24 percent. V rovnakom období sa Rimac s nemeckým výrobcom spojil s cieľom prevziať značku Bugatti od Volkswagen Group. **Hyundai by mal dokončiť projekt elektrického športového auta, ktorý začal v spolupráci s Rimacom, samostatne.** Spoločná práca na projekte palivových článkov, ktorej ukážkou bol minulý rok predstavený koncept Hyundai Vision FK, nebude ďalej pokračovať.
Rimac tvrdí, že spolupráca s Porsche nie je dôvodom odstúpenia koncernu Hyundai z projektu. *„Hyundai podporoval transformáciu spoločnosti počas posledných 12 mesiacov – vrátane spojenia síl s Bugatti pod novou spoločnosťou Bugatti Rimac,“* uviedol hovorca. **Rimac v súčasnosti vyrába svoje vlastné elektrické superautá.** K najnovším patrí model Nevera, ktorá sa má dostať k zákazníkom tento rok. Pôjde o limitovaný model na 150 kusov. Mate Rimac pochopil, že rast jeho spoločnosti môže poškodiť vzťahy s akcionármi. *„Stávky sú čoraz väčšie,“* povedal pre Bloomberg. *„Ale ja nie som niekto, kto by hral na istotu. Nikdy. Ani zďaleka. Takže ak dôjde k nejakým nezhodám s našimi akcionármi a skúsenejšími ľuďmi, ktorí prídu do spoločnosti, bude to tak.“* Mate Rimac vo februári pre Automotive News Europe povedal, že napriek kapitálovým investíciám od spoločností ako Porsche a Hyundai, projekt Rimac stále nie je úplne etablovaný a zabezpečený.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!