Na takéto auto sme čakali! Mercedes má nové vyslovene rodinné auto, Trieda T však osloví každého

Tradičné MPV (alebo van) s priestranným interiérom a posuvnými bočnými dverami má triezvy dizajn a solídnu paletu techniky na palube.
Vydané  Text: 
### Nová Trieda T Značka Mercedes-Benz včera oficiálne predstavila novú modelovú triedu vozidiel. Volá sa Trieda T a mieni osloviť široké zákaznícke spektrum, ktoré má záujem o prémiové rodinné vozidlá. Trieda T zaujme najmä tým, že s karosárskym vyhotovením MPV (respektíve van) bude mať **veľkorysý vnútorný priestor aj pre zadných pasažierov**, neskôr do ponuky predajcov **pribudne aj verzia so 7 miestami**, pridanou hodnotou je variabilita a celkovo vyššia praktická hodnota vnútorného priestoru.
Zákazník bude mať na výber, aké zadné dvere bude chcieť na vozidle mať. Bočné dvere sú posuvné a poskytujú otvor so šírkou 614 milimetrov a s výškou 1 059 milimetrov. Vzadu sú štandardne do hora sa otvárajúce dvere, alternatívne sú k dispozícii dvojdielne zadné dvere. Oba diely dverí je možné zaistiť v polohe 90 stupňov a otáčať do strany v rozsahu až 180 stupňov.
V druhom rade sedadiel sa **vedľa seba zmiestia hneď tri detské sedačky**, interiér v racionálnej miere preberá dizajnové princípy z luxusných modelov SUV, ale stále si ponecháva verejnosťou pozitívne prijímané mechanické ovládače v prednej časti kokpitu – pritom už sériovo je aj Trieda T vybavená **stredovým 7-palcovým displejom s pokrokovým multimediálnym systémom MBUX**, ktorý nachádzame vo všetkých osobných automobiloch značky.
Tento **operačný systém od Mercedesu** vyniká krásnym grafickým spracovaním, štandardnou podporou rozšíreného spojenia so smartfónmi cez Android Auto a Apple CarPlay, ako aj **hlasovým asistentom** (v kombinácii s balíkom navigácie, ktorý sa dodáva na želanie). Zaujímavosťou je, že navigácia v systéme MBUX umožňuje aj zadávanie cieľov prostredníctvom trojslovnej adresy so systémom what3word (w3w). Napríklad naša redakcia na Námestí slobody má w3w adresu aj **///večierky.návrh.smäd**. Svoju adresu môžete zistiť na stránke [what3word.com](https://what3words.com/). Konzervatívnejšieho zákazníka Mercedes osloví dostupnosťou benzínových a naftových pohonov, ale aj triezvym dizajnom predných partií. Už na prvý pohľad je evidentné, že ide o nový Mercedes, pritom na seba nepúta pozornosť avantgardnými kreáciami.
**Nový Mercedes-Benz Triedy T v skratke**: * **tradičné MPV s priestranným interiérom a posuvnými bočnými dverami**; * zadné dvere do kufra sú buď jedny do hora sa otvárajúce, alternatíve dvojkrídlové s aretáciou v 90° a možnosťou otvorenia až do 180°; * v predaji budú **naftové a benzínové motorizácie s pohonom predných kolies**: T 160 d, T 180 d, T 160 a T 180; * **všetky motory sú 4-valcové** s výkonnostným rozpätím 70 až 96 kW a spotrebou max. 7,3 l/100 km. * popri 6-stupňovej manuálnej prevodovke je pre oba naftové modely a pre výkonnejší benzínový model k dispozícii aj 7-stupňová dvojspojková prevodovka DCT. * nízka nakladacia hrana s výškou len 561 milimetrov; * 5-miestna verzia je 4 498 milimetrov dlhá, 1 859 milimetrov široká a 1 811 milimetrov vysoká; * neskôr bude v predaji variant s dlhším rázvorom a celkovo 7 sedadlami; ### Veľa možností personalizácie Bolo by však nesprávne domnievať sa, že toto auto využijú iba konzervatívni zákazníci a tí, ktorí majú proaktívny rodinný život. Mercedes ponúkne aj k novej Triede T vskutku veľké množstvo dizajnových a funkčných doplnkov, ktoré budú zaujímavé aj pre mladých a pracovne orientovaných zákazníkov alebo športovcov. Ide napríklad o **línie výbavy Style a Progressive**, náladové osvetlenie interiéru, čalúnenie sedadiel do imitácie kože ARTICO, mikrovlákna MICROCUT a použitie modernej koženky NEOTEX, pochrómované ventilačné dýzy, **16- a 17- palcové dizajnové disky** s 5 alebo 10-lúčovým dizajnom či systém KEYLESS GO.
**Všetky verzie novej Triedy T pritom majú byť pripravené na prepojenie cez službu Mercedes me connect**. K týmto službám patria služby ovládania na diaľku ako dopyt na status vozidla na diaľku alebo zamykanie a odomykanie dverí na diaľku, je možné kedykoľvek z pohodlia domova alebo na cestách skontrolovať najdôležitejšie údaje o vozidle.
### Vysoká úroveň bezpečnostnej výbavy a 7 airbagov sú už súčasťou sériovej výbavy Text výrobcu: Nová Trieda T má čo ponúknuť aj pokiaľ ide o **bezpečnostnú výbavu**. Vozidlo je sériovo okrem monitorovania tlaku v pneumatikách a systému núdzového volania Mercedes-Benz vybavené množstvom asistenčných jazdných systémov. K týmto systémom patrí asistent rozjazdu na stúpaní, asistent jazdy pri bočnom vetre, asistent sledovania pozornosti ATTENTION ASSIST, aktívny asistent brzdenia s funkciou podpory prejazdu križovatkou, aktívny asistent udržiavania v jazdnom pruhu, asistent sledovania mŕtveho uhla a asistent sledovania povolenej rýchlosti. Na želanie je k dispozícii balík asistenčných jazdných systémov, ktorý okrem aktívneho asistenta udržiavania odstupu DISTRONIC (na výber aj samostatne) obsahuje aj aktívneho asistenta riadenia[5]. Vyšší komfort a bezpečnosť pri parkovaní a vyparkovávaní na želanie poskytne aktívny asistent parkovania so systémom PARKTRONIC a cúvacou kamerou. V kombinácii s ťažným zariadením (na želanie) je Trieda T vybavená aj asistentom stabilizácie prívesu. K vysokej úrovni aktívnej bezpečnosti okrem toho prispievajú aj voliteľné vysokovýkonné svetlomety s LED (súčasť sériovej výbavy v línii Progressive). Svojím širokým rozptylom svetla a farbou podobnou dennému svetlu poskytujú vyššiu bezpečnosť v noci. Navyše vyžadujú menej energie. Aj v prípade záchytného systému patrí Trieda T k vozidlám, ktoré spĺňajú vysoké bezpečnostné štandardy značky Mercedes-Benz. Cestujúcich chráni celkom sedem sériovo zabudovaných airbagov. Napríklad stredový airbag sa pri prudkom bočnom náraze rozvinie medzi sedadlo vodiča a spolujazdca, čím dokáže znížiť riziko zrážky.
### Motorizácie
ModelT 160 dT 180 dT 160T 180
ValceUsporiadanie/početR4R4R4R4
Zdvihový objemcm³1 4611 4611 3321 332
VýkonkW/k70/9585/11675/10296/131
pri1/min3 7503 7504 5005 000
Max. krútiaci momentNm260270200240
pri1/min1 7501 7501 5001 600
Spotreba paliva kombinovaná WLTP[6]l/100 km5,3 – 5,95,5 – 5,96,7 – 7,26,6 – 7,3
Kombinované emisie WLTP[6]g/km138 – 154144 – 154153 – 162150 – 165
Zrýchlenie z 0 na 100 km/hs15,1 – 15,313,2 – 13,614.711,6-12,85
Maximálna rýchlosťkm/h164-165175-177168183-184
### Ceny a dostupnosť Ako informoval slovenský importér, ceny začínajú pod 30 000 eur pre verziu T 160 s benzínovým motorom s výkonom 75 kW (102 k), manuálnou prevodovkou a v základnom variante. Dostupnosť 5-miestnej verzie očakávame počas tohto roka, dostupnosť verzie s dlhším rázvorom a 7-miestnou konfigiráciou nám zástupcovia Mercedesu zatiaľ neprezradili. V budúcnosti sa bude tento van predávať aj ako elektromobil s názvom EQT.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!