Liter benzínu až o takmer 40 centov lacnejšie? Kúsok od Bratislavy to nie je problém!

Vysoké ceny pohonných hmôt prinútili viacero Slovákov tankovať v zahraničí. My sme sa boli pozrieť v Rajke. Koľko našincov tam tankuje?
Vydané  Text: 
Aj vás štvú vysoké ceny pohonných hmôt, ktoré na našom trhu prevládajú. **Autoviny.sk sa boli pozrieť pár kilometrov od Bratislavy, kde je možné liter benzínu natankovať až o takmer 40 centov lacnejšie**. Na plnej nádrži tak môžete ušetriť pekných pár desiatok eur. ### Maďarsko zmrazilo ceny PHM Maďarsko sa koncom minulého roka rozhodlo urobiť razantný krok, ktorým reagovalo na neustále sa zvyšujúce ceny pohonných hmôt. Tamojšia vláda totiž v novembri 2021 stanovila maximálnu cenu palív na sumu 480 forintov. Pôvodný zámer bol zmraziť ceny palív na 3 mesiace. Ako sa však neskôr ukázalo, regulácia cien palív by mala u našich južných susedov trvať minimálne do polovice mája 2022. [Podobný krok urobili pred časom aj Poliaci](https://www.autoviny.sk/reportaze/123265/vysoke-ceny-pohonnych-hmot-polsko-zavadza-radikalny-krok-a-my-mu-mozeme-len-zavidiet) tým, že znížili tamojšiu DPH na PHM z 23 % na 8 %. Vo výsledku to prinieslo extrémne nízke ceny paliva, na ktoré okamžite reagovali Slováci a na čerpacích staniciach, ktoré sa nachádzajú v pohraničí sa okamžite začali tvoriť dlhé kolóny. O podobnom [zmrazení cien PHM už uvažujú aj v Česku](https://www.kurzy.cz/komodity/benzin-nafta-cena/).
Od piatka 27.5.2022 už tieto ceny pre Slovákov platiť nebudú.
### Liter benzínu a nafty za 1,27 € My sme sa rozhodli, že si vyskúšame ako takéto „lacné tankovanie“ vyzerá v praxi. **Zamierili sme teda na čerpaciu stanicu MOL, ktorá je v hraničnej obci Rajka**. Dostanete sa sem aj bez nutnosti kupovania maďarskej diaľničnej známky. **Tamojšia cena benzínu a nafty sa pohybovala na úrovni 479,9 forintov, čo pri prepočte aktuálnym kurzom predstavuje 1,27 eur**. **Na našich čerpacích staniciach bola v dobe písania tohto článku suma za benzín na úrovni 1,645 eur za liter a nafta sa predáva za 1,554 eur za liter**. Rozdiel je teda nezanedbateľných 0,375 eur respektíve 0,284 eur. Na plnej 50 litrovej nádrži môžu obyvatelia slovenských južných pohraničných oblastí ušetriť až 18,75 eur v prípade benzínu alebo 14,2 eur v prípade nafty.
### Slováci tankujú vo veľkom Niet preto divu, že v dobe našej návštevy čerpacej stanice v Rajke sa tu nachádzalo niekoľko desiatok áut s poznávacími značkami z celého Slovenska. **Zo skúsenosti vieme, že v poobedných hodinách sa na tankovanie čakalo 15-20 minút**. Táto čerpacia stanica sa pritom nachádza len 20 kilometrov od centra Bratislavy, čo sa dá bez problémov stihnúť tam aj späť za hodinu. **Aby sme si uviedli ešte jeden príklad, veľa Slovákov z Bratislavy a okolia chodilo pred nedávnom tankovať na čerpaciu stanicu Avanti, ktorá je v pohraničnej obci Wolfsthal v Rakúsku. V dobe písania tohto článku je tu však cena za benzín na sume 1,858 €/l a cena nafty na sume 1,975 €/l**. ### Dochádza im trpezlivosť **Treba však dodať, že na viacerých čerpacích staniciach v pohraničných častiach Maďarska dochádza k obmedzovaniu počtu natankovaných litrov**. Niektoré čerpačky neumožňujú natankovať viac ako 10 litrov, iné zase majú obmedzený počet áut, ktoré môžu natankovať plnú nádrž. **Najväčším problémom nielen v Maďarsku, ale taktiež aj v Poľsku je, že Slováci podľahli panike a pohonné hmoty si začali vo veľkom tankovať aj do kanistrov**. Avšak cez hranice môžete takýmto spôsobom preniesť maximálne 10 litrov pohonných hmôt. Inak musíte platiť spotrebnú daň. **Ak túto podmienku nesplníte, hrozí vám pokuta až do výšky 16-tisíc eur**. Taktiež vám hrozí pokuta aj vtedy, keď vás polícia pri bežnej kontrole zastaví s väčším objemom PHM v kufri a vy neviete predložiť doklad alebo dokázať spôsob nadobudnutia a pôvod paliva. **Tu pokuta môže stúpnuť až do výšky 100-tisíc eur**.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »