Koniec súkromného vlastníctva áut sa blíži! Prvá automobilka v Európe zaviedla predplatné na spôsob Netflixu

Mesačná all-inclusive platobná stratégia alebo možnosť zdieľania vozidla s inými. Takto sa snaží zmeniť tradičný model vlastníctva nová automobilka.
Vydané  Text: 
Sesterská značka švédskeho Volva, Lynk & CO, **začala ponúkať svoj obľúbený model 01 v Európe s netradičným predplatiteľským modelom.** Model 01 je blízkym príbuzným Volva XC40, s ktorým zdieľa platformu CMA a mnoho komponentov hnacieho ústrojenstva. Ale zatiaľ čo XC40 je k dispozícii s plne elektrickým pohonom, Lynk & CO 01 je v Európe dostupný iba ako plne hybridný alebo plug-in hybridný variant. **Značka Lynk & CO, ktorú spoločne vlastnia Volvo Cars a Geely Auto, zaznamenala úspech v predaji v Číne,** kde bol model 01 prvýkrát uvedený na trh v roku 2017. Celkový predaj modelov značky odvtedy narástol na približne 570 000 kusov. Výrobca sa okrem toho v októbri pochválil so 147 960 predanými kusmi v Číne za prvých deväť mesiacov roka 2021, čo predstavuje 40-percentný nárast oproti roku 2020.
V Európe však Lynk & CO plánuje svoje autá skôr prenajímať, než predávať koncovým zákazníkom. **Záujemcom začal ponúkať model predplatného za 500 eur mesačne s maximálnym mesačným nájazdom 1 250 km.** Na rozdiel od operatívneho lízingu je nepochybnou výhodou možnosť zrušenia predplatného, a to prakticky kedykoľvek. Popredajný servis je zabezpečený prostredníctvom siete Volvo, ako aj špecializovaného call centra Lynk & CO v Holandsku. Generálny riaditeľ Lynk & CO, Alain Visser, koncom minulého roka vyhlásil, že **95 percent áut v Európe smerovalo skôr k predplatiteľom ako kupujúcim.** Ceny sa v jednotlivých krajinách mierne líšia, napríklad vo Francúzsku sa dá kúpiť iba plug-in verzia za 41 500 eur, čo je v porovnaní so sesterským Volvom XC40 menej až o 6 000 eur.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX! 
  • Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.