Kancelária prezidenta vybrala nové služobné auto, je ním plug-in hybridný Superb

Ak sa bude plug-in hybrid používať na krátke vzdialenosti a pravidelne nabíjať, nemusí produkovať žiadne emisie.
Vydané  Text: 
Služobné vozidlo, ktoré si Kancelária prezidenta SR vybrala na základe vyhláseného tendra do svojej flotily, je [plug-in hybridná Škoda Superb iV](https://autoviny.sk/obsah/znacka/plug-in-hybrid), informovala automobilka vo svojej tlačovej správe. Doplnila tiež, že automobil sa stáva súčasťou flotily služobných vozidiel práve dnešným dňom a má prispieť k zníženiu emisií flotily úradu. Ambíciu stať sa uhlíkovo neutrálnym úradom do roku 2030 oznámila prezidentka [Zuzana Čaputová](https://autoviny.sk/obsah/znacka/zuzana-caputova) vlani. Podľa jej úradu je nutný prechod na elektromobilitu, nakoľko autá, ktoré Kancelária prezidenta SR používala, sú vysoko neekologické. Ročne totiž vyprodukovali viac než 30 ton emisií CO2, uvádza Škoda vo svojej správe. „*Uhlíková neutralita neznamená, že nebudeme produkovať žiadne emisie CO2, ale že ich vyprodukujeme len toľko, koľko dokážeme kompenzovať a koľko dokáže krajina sama absorbovať. Aby sme tento cieľ dosiahli, budeme musieť prijať množstvo opatrení a musíte tiež veľa zmeniť aj zo svojich návykov. Na produkcii emisií CO2 sa najviac podieľa energetika, doprava a priemysel, a preto práve v týchto segmentoch bude potrebných najviac zmien*,“ napísala na sociálnej sieti pri predstavovaní projektu uhlíkovo neutrálnej kancelárie, ešte počas minulého roka **Zuzana Čaputová**. [Škoda Superb iV](https://autoviny.sk/obsah/znacka/skoda-superb) s maximálnym systémovým výkonom 160 kW (218 k) podľa metodiky WLTP dosahuje emisie oxidu uhličitého v rozmedzí od 22,9 – 32,9 g/km a 56 až do 63 kilometrov dokáže prejsť na elektrickú energiu. V automobile sa nachádza trakčný [akumulátor](https://autoviny.sk/obsah/znacka/akumulator), ktorý je schopný poháňať elektrický motor aj bez toho, aby sa aktivoval hlavný benzínový agregát. Nielen teoreticky tak môže byť tento liftback považovaný za [elektromobil](https://autoviny.sk/obsah/znacka/elektromobil) – samozrejme za predpokladu, že správca flotily vozidiel bude dbať na nabíjanie akumulátora v čase, keď sa automobil nepoužíva.

TEST ŠKODA SUPERB Sportline za 50-tisíc: Nafta je niekedy na nezaplatenie

Ak jazdíte na dlhšie vzdialenosti, dobré naftové auto je na nezaplatenie. A Škoda Superb Sportline k tomu pridáva aj slušnú dávku praktického potenciálu a športovej estetiky.








Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.