Cupra u nás spustila predpredaj Formentora VZ5, kvóty na 2022 mieni vypredať do 24 hodín

Radový päťvalec TSI s objemom 2,5 litra vyvinie až 390 koní a 480 Nm. Za najvýkonnejší Formentor si zákazníci zaplatia slušné peniaze.
Vydané  Text: 
Automobilka Cupra dnes oznámila spustenie predpredaja modelu Formentor VZ5. limitovaná edícia prichádza s maximálnym výkonom 287 kW (390 koní), pohonom všetkých kolies 4Drive, automatickou prevodovkou a cenou, ktorá je viac ako dvojnásobná v porovnaní s východiskovou verziou. ### Za výnimočnosť sa platí viac ako 63 tisíckami Päť valcov, zdvihový objem 2,5 litra, priame vstrekovanie paliva s preplňovaním, maximálny výkon 287 kW (390 koní) a krútiaci moment až 480 Nm. To, čo bolo donedávna vyhradené pre Audi Q3 RS a TT RS, nájdete už aj v španielskom Formentore (hoci s mierne nižším výkonom). Ak by vám ani tieto technické údaje nestačili, vedzte, že nová Cupra Formentor VZ5 je v porovnaní s východiskovou verziou VZ nižšia o celý jeden centimeter, adaptívny podvozok ponúka 15-stupňové nastavenie tvrdosti, maximálna rýchlosť je elektronicky obmedzená na 250 km/h a akcelerácia z nuly na rýchlosť 100 km/h prebehne za 4,2 sekundy. A k tomu všetkému pohon všetkých kolies 4Drive a štyri výfukové koncovky, z ktorých ani jedna nie je falošná. Mimochodom, to je o značný kus lepšie zrýchlenie, aké dosahuje Formentor vo verzii 2.0 TSI 228 kW/400 Nm so 4,9 sekundami. Špecifickou výbavou v slovenskom predaji je **balíček Safe & Driving Pack XL** pre navigačný system PLUS, **Full Digital Cockpit**, štandardne dodávaný **kamerový systém Top View**, ale aj čierny strop, parkovacie senzory vpredu a vzadu vrátane automatického parkovacieho asistenta, adaptívny podvozok DCC s plynulým nastavovaním tlmičov či yhrievané predné sedadlá. Pôvodné správy o Formentor VZ5 avizovali štandardné postavenie na 20-palcové disky, napokon v slovenskom cenníku figurujú 19″ zliatinové disky 8Jx19 Exclusive 38/3 brúsené, vo farbe čierna matná/strieborná. Aby Cupra podnietila záujem kúpychtivej verejnosti o novú verziu VZ5, sprístupnila ju ako limitovanú edíciu 7 000 kusov. Pre slovenský trh bola vymedzená iba menšia časť z tohto počtu, pričom importér vo svojej správe avizuje „*vypredanie kvóty na rok 2022 do 24 hodín*.“ CUPRA Formentor sa dnes na Slovensku dá zakúpiť od 27 980 eur a za verziu Veloz 2,0 TSI 310 4Drive automat si importér pýta necelých 49 490 eur. **Cena za Formentor VZ5 2,5 TSI 390 4Drive automat je 63 540 eur**.

Prvá jazda: CUPRA Formentor 2.0 TSI 228 kW – Brave New World

Toto je nové auto snov, ktorého plagáty si budú chlapci lepiť na steny detských izieb a v bunkroch.

### Cenník Cupra Formentor platný od 27. októbra 2021




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!