Vyskúšali sme si unikátne digitálne svetlomety od Mercedes-Benz! Toto musíte zažiť

Takýto náročný príkaz dal Boh, keď stvoril nebo a zem. Motor-Car Bratislava, predajca automobilov značky Mercedes-Benz sa zase rozhodol, že svojim zákazníkom a záujemcom predstaví schopnosti svojich svetlometov. Aby bolo svetlo.
Vydané  Text: 
Kvalitné svetlomety zohrávajú v tomto období čoraz dôležitejšiu úlohu. Z hľadiska bezpečnosti sú jedným z najdôležitejších prvkov, ktorý vám v tme pomôže k bezpečnej jazde a k pokojnému dojazdu do cieľa. **A automobily s trojcípou hviezdou v znaku veľmi dobre vedia, ako vytvoriť osvetlenie, ktoré výrazne zvýši mieru bezpečnosti svojho vodiča ako aj všetkých ostatných účastníkov cestnej premávky.** Momentálne má v ponuke azda to najlepšie, čo môžete v automobiloch v oblasti osvetľovacej techniky dostať. Technológie Multi Beam LED a Digital Light dokážu so svetlom čarovať a prispôsobiť ho každej situácii na ceste.
### Na vlastnej koži Popisovať funkciu technológií Multi Beam LED aj Digital Light, ktorá **v každom svetlomete využíva 1,3 milióna mikrozrkadiel,** by bolo na dlho. A ani tá najlepšia prezentácia s videom a zanieteným rozprávačom nedá toľko ako skúsenosť z praxe. Lebo už aj Ján Amos Komenský hovoril, že **v pamäti bude iba to, čo bolo v zmysloch.** Zvlášť, ak to aj zažijete. Pretože skúsenosť je neprenosná.
Motor-Car Bratislava, predajca automobilov značky Mercedes-Benz, oslovil vybraných zákazníkov a pozval ich na Mercedes-Benz Experience Night by Motor-Car. **Na skúšanie im pripravil nanajvýš atraktívne pomôcky.** Najnovšie elektrické a plug-in hybridné vozidlá vrátane technologickej vlajkovej lode v podobe modelu EQS. V ponuke boli aj vozidlá s magickou skratkou AMG.
### Diaľnicou aj poľom Vznikli tak dve skupiny a dve kolóny vozidiel – jedna s hlavnou skratkou EQ, druhá s AMG. Po štarte z predajne v bratislavskom Lamači viedla cesta po novej diaľnici D4 a R7 až na jej koniec neďaleko Dunajskej Stredy, následne vedľajšími cestami pomedzi polia naspäť na R7 a následne do Lamača. Na tejto trase s prázdnymi a tmavými cestami mohli svetlomety naplno ukázať, čo dokážu a vodiči, ktorí sa v autách priebežne striedali, postrehli rozdiely medzi osvedčenou technológiami Multi Beam LED a Digital Light.
**V oboch prípadoch dokázali svetlomety na základe informácií z navigácie a z ďalších snímačov odhaliť, kde sa práve nachádzajú a tomu prispôsobiť tvar svetelného kužeľa.** V meste ho rozšíriť, na ceste medzi obcami vytvoriť svetelný tunel a roztiahnuť kužeľ tak, aby zaberal čo najväčšiu šírku aj smerom do polí – vodič tak získa oveľa širší záber a oveľa skôr dokáže odhaliť nebezpečenstvo stretu so zverou a predísť mu. No a na diaľnici sa pri rýchlosti nad 110 km/h ľavý svetlomet mierne sklopí, aby neoslňoval protiidúcich vodičov, kužeľ sa zúži a natiahne. Vďaka tomu vodič vidí, čo sa deje niekoľko stovák metrov pred ním.
### Technológia pred legislatívou Svetlomety reagujú aj na protiidúce vozidlá. Nielen stlmením diaľkových svetiel, ale aj takzvaným vystrihovaním protiidúcich vozidiel, cyklistov či chodcov. Tým ich neoslepia a oni nestratia orientáciu. V tom digitálne svetlomety excelovali. **Rozdiel medzi oboma technológiami je v rýchlosti ich reakcií, svetelnom jase a v možnostiach, ktoré poskytujú vodičovi.** Digitálne svetlomety dokážu na vozovku premietať aj rôzne symboly ako navigačné šípky, tvar jazdného pruhu v zúženiach či vytvoriť priechod pre chodcov. Tieto vymoženosti však slovenská legislatíva nevie obsiahnuť, takže u nás zatiaľ nie sú dostupné.
A keďže flotila vozidiel EQ mala jednu z prestávok na výmenu vodičov aj pri vysokorýchlostnej nabíjačke, od zástupcu energetickej spoločnosti ZSE sa dozvedeli o aktuálnych možnostiach nabíjania, ako aj o výhodách, ktoré im v tomto smere prináša kúpa vozidla Mercedes-Benz. **Podľa radostného tónu rozhovorov sa dalo usúdiť, že nielen tieto informácie, ale aj nové zážitky s netradičnou jazdou v noci padli na úrodnú pôdu a účastníci takýto spôsob zoznámenia sa so špičkovou technológiou ocenili.** Ak sa vďaka tomu rozhodnú pre niektorú z týchto verzií osvetlenia, určite zvýšia mieru nielen svojej bezpečnosti. Foto: Martin Katler




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »



LÁSKA NA PRVÝ AJ DRUHÝ POHĽAD

Ideálne vyváženie hodnoty a ceny / Dlhodobý test Kia Ceed 1.5 T-GDi 6MT Sport

  • Neverte im, keď tvrdia, že potrebujete prémiové auto, aby ste si splnili sny. Každému záleží na cene, nenechajte sa preto zahanbiť tým, že cielene hľadáte nové auto s najlepším balansom ceny, hodnoty, techniky a estetiky.

     Kia Ceed je stálicou, ktorá je overená, obľúbená a vytrvalo na poprednej pozícii, pokiaľ ide o ponúkanú výbavu vzhľadom na cenu - dokonca aj v stupni výbavy s názvom Sport. Foto: Juraj Hrivnák
  • Výpadok Slovensko.sk

    Portál Slovensko.sk má problém, elektronicky so štátom cez Chrome a Edge nevybavíte nič. Návod, ako to obísť

  • Kto chcel využiť týždeň so sviatkom na to, aby si vybavil záležitosti, ktoré od neho vyžaduje štát, má smolu. Portál Slovensko.sk naďalej trápia výpadky pre najčastejšie používané prehliadače internetu.

     Riešenie spočíva v nainštalovaní alternatívnych prehliadačov Opera alebo Firefox. 
  • Slovensko

    Vyvlastňovanie je štandardný inštitút, ktorý spomína aj ústava, tvrdí rezort dopravy pri zákone o strategických investíciách

  • V priebehu apríla rezort dopravy vykonal kroky, ktoré povedú k rýchlejšej a bezpečnejšej preprave nielen na východe Slovenska.

     Parlament schválil zákon o strategických investíciách a na rozvoj verejnej dopravy v regiónoch sa vyčlenilo 350 miliónov eur. Sporným miestom má byť ľahšie dostupné vyvlastňovanie.