Reálny dojazd elektromobilov, nová Dacia za 15-tisíc eur či porovnanie SUV-čiek: Októbrový auto motor a šport je už v predaji, zverejňujeme kompletný obsah

Od pondelka 20. septembra 2021 je v predaji októbrové číslo časopisu auto motor a šport a my sme pre vás pripravili nielen výber toho najlepšieho, ale aj kompletný obsah nového vydania.
Vydané  Text: 
Októbrové číslo časopisu auto motor a šport má na titulke HYUNDAI IONIQ 5, ktorý fotil aj testoval Juraj Hrivnák. V čísle však nájdete aj podrobnosti o najväčšom konkurentovi Ioniqu 5, teda Kii EV6, ďalej redakčný test nápadného SsangYongu Rexton, ako aj autorskú reportáž z autosalóna v Mníchove, zákulisné informácie o nových automobiloch, množstvo domácich recenzií vozidiel a tém pre motoristov. Nezabudli sme ani na NOVÚ DACIU JOGGER, lacné 7-miestne auto pre aktívne rodiny.
Kompletný obsah auto motor a šport č. 10/2021. Ako vždy, aj na jeseň sme pre čitateľov pripravili veľké množstvo hodnotného autorského obsahu, množstvo testov vozidiel a tém. Nechýba ani domáci test ŠKODA KODIAQ RS s dvojlitrovým motorom od AUDI, ako aj PRVÁ JAZDA na najlepšom elektromobile sveta, MERCEDES-BENZE TRIEDY EQS.
KIA EV6 PODROBNE. Elektromobil EV6 je tu a my sa mu opäť venujeme, aby sme pripravili všetkých potenciálnych kupujúcich na techniku a charakter tohto jedinečného vozidla. Jedinečného preto, lebo v modelovom portfóliu značky KIA predstavuje historický míľnik a aj keď je pravdou, že vychádza zo sesterského modelu Hyundai Ioniq 5, zmenou detailov a kľúčových charakteristík sa Kii podarilo vyhotoviť celkom odlišné vozidlo. Nenechajte si ujsť náš skvelý materiál o tejto horúcej novinke.
AUTOSALÓN IAA MOBILITY 2021 V MNÍCHOVE. Náš kolega Martin Šebesta vycestoval do Mníchova, aby si osobne overil, či autosalón v Mníchove dokáže nahradiť ten frankfurtský. Vedeli sme, že to bude iné, ale do akej miery? Ako veľmi COVID-19 ovplyvnil vyhotovenie samotného veľtrhu a je pravdou, že ústrednou témou automobiliek sa stáva mobilita ako taká, nielen automobily? Výber skvelých noviniek, o ktorých by ste mali vedieť, vrátane VOLKSWAGEN ID.LIFE, nájdete iba na stránkach októbrového čísla.
PREDSTAVENIE DACIE JOGGER a RENAULTU MEGANE E-TECH. Toto sú azda najžiadanejšie novinky posledných dní. Renault dramaticky zmenil model MEGANE, odteraz je to CROSSOVER s elektrickým pohonom a DACIA pre aktívne rodiny pripravila model JOGGER. Pôvodne sme predpokladali, že bude stáť okolo 20-tisíc eur, no mýlili sme sa. Základná cena je iba 15-tisíc eur!
PRVÁ JAZDA NA MERCEDES-BENZ TRIEDY EQS. Pred časom sme pre našich čitateľov priniesli autorský materiál o prvom modeli EQS 580 na Slovensku, išlo však o statickú prezentáciu dizajnu a kľúčových funkcií. Teraz tu máme prvú jazdu, na ktorú sme všetci čakali - a musíme uznať, že toto sa Mercedesu podarilo. Podarilo sa mu osloviť nás natoľko, aby sme novinku uviedli ako najlepší elektromobil. Alebo sme sa len nechali zvábiť tými všakovakými technologickými vychytávkami na čele s obrím obrazovým panelom MBUX Hyperscreen?
POROVNANIE PLUG-IN HYBRIDOV SEAT TARRACO, KIA SORENTO A FORD KUGA. Plug-in hybridy sú zaujímavou alternatívou k čisto spaľovacím aj čisto elektrickým verziám. Na jednej strane pre štátnu podporu a úsporu nákladov, na druhej strane pre vyšší užívateľský komfort bez obáv o dojazd. Do porovnania nastúpili s predným pohonom Ford a SEAT a trochu väčšia a drahšia Kia s pohonom všetkých kolies.
SLOVENSKÝ TEST HYUNDAI IONIQ 5. Kórejci sú už raz takí. Nikto im nič nedaruje, a preto si nemôžu dovoliť robiť žiadne ústupky. A keď majú svetu dokázať, že sú niečoho schopní, spravia to naozaj veľkolepo. Chcete príklad? Lepší než Hyundai Ioniq 5 nenájdete. Skutočne? A stojí v porovnaní s vyššie zmienenou Kiou EV6? Všetko sa dočítate v našom redakčnom teste IONIQU 5.
TESTY SSANGYONG REXTON A VOLKSWAGEN GOLF GTI CLUBSPORT. Čo sa stane, keď sa hot hatch, známy svojou rozvahou a distingvovanosťou, odtrhne z reťaze? Vitajte vo svete Clubsportu. A SSANGYONG? K testu SsangYongu náš inšpiroval telefonát od nášho čitateľa Petra z Dunajskej Stredy, ktorý mal záujem presne o tento model. A tak sme sa skontaktovali s importérom a získali vozidlo na test. Preto tento test píšeme ako odpoveď na jeho inšpiráciu
PRÍLOHA EXTRA NA TÉMU ZDRAVIE. Venovali sme sa aj nasledovným témam: ■ Zdravé dýchanie pri jazde. ■ Kŕčové žily a opuchnuté nohy. ■ Správne sedenie za volantom. ■ Fajčenie v aute. Čo hovorí zákon? ■ Časté močenie a prostata. ■ Schopnosť dobre vidieť .
TESTY NOVEJ DACIE LOGAN A MINI COOPER S CABRIO SIDEWALK. Hľadáte auto na viac než desať rokov? Dacia Logan by v tom prípade nemala chýbať na vašom zozname! A Mini, to si nevyberáme, Mini si vyberá nás. Dlhé roky svoj špecifi cký dizajn nemení, no to vôbec nie je na škodu. Ikonické okrúhle očká malej hravej motokáry. A čo viac? Hádam už len nadupané športové kabrio a ruka hore v edícii Sidewalk.
POROVNÁVACÍ TEST DOMÁCICH WAPIEK NA BATÉRIU. Vysokotlakové čističe sú dostupné a hodia sa na umývanie áut. No platí to aj pre modely s akumulátorom? V našom teste desiatich prístrojov z dvoch tried nedokázali všetky produkty úplne presvedčiť.
KTORÝ BICYKEL SI VYBRAŤ? MTB? CROSS/TREKING? INÝ? Odpovede nájdete v našom výbere v októbrovom čísle auto motor a šport.
KLASIKA: NESMRTEĽNÝ UAZ 452 BUCHANKA! Už pol storočia vyrábajú pri rieke Volge minibus UAZ prezývaný Buchanka (po slovensky bochník) – ruskú takpovediac alternatívu ku klasickému VW Bulli. Protipól k moderným autám poháňaný štvorvalcom. A ešte stále si ho môžete kúpiť ako úplne nové auto.
VESPA MÁ 75 ROKOV: Pred 75 rokmi v talianskej Potendere vyrobili prvé kusy malého, ľahkého, no najmä svetoznámeho motocykla Vespa. Jeho príbeh je poriadne šťavnatý.
PRAKTICKÝ TEST DOJAZDU AUDI Q4 E-TRON: Ako ďaleko dôjde Audi Q4 e-tron quattro v skutočnosti? Zvládne to na jedno nabitie batérie zo Štuttgartu na Großglockner? A tam potom až do priesmyku? Ako jazdí elektromobil vo vysokohorskom prostredí? Vyskúšali sme si to.
KTO MÁ NAVRCH? Po letnej prestávke dopriali majstrovstvá sveta Formuly 1 fanúšikom poriadnu porciu všetkých emócií. Max Verstappen vedie šampionát, Lewis Hamilton má však veľmi malý odstup.
BONDOVO AUTO, ASTON MARTIN DB5. Takto sa píše živá história: namiesto spálenia v urne horí v modeli Aston Martin DB5 Continuation oheň života. Oheň Jamesa Bonda, Goldfingra a celých šesťdesiatych rokov.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!