Toto sú najspoľahlivejšie jazdené autá pre začiatočníkov! Niektoré stoja menej než nový iPhone

Kto hľadá, nájde výbornú jazdenku za málo peňazí!
Vydané  Text: 
Vstup do sveta motorizmu nemusí byť vždy spojený len s veľkými investíciami. Samozrejme, nové autá sú stále drahšie a výber na trhu s jazdenými vozidlami sa v čase pandémie pre vysoký záujem o niečo zúžil. Ako teda na výber jazdeného auta za málo peňazí? **Stačí sa pozrieť na menej populárne modely, na ktoré už väčšina motoristov zabudla, alebo existujú v rámci nepopulárnej kategórie – napríklad MPV či kupé.** Po chvíľke hľadania môžete naraziť hneď na niekoľko zaujímavých ponúk s modelmi, ktoré vás síce nechytia za srdce, no ako dopravný prostriedok nesklamú vás ani vašu peňaženku. A keďže našim cieľom bolo nájsť spoľahlivé jazdené auto pre začínajúcich motoristov, **porovnali sme naše hľadania s výsledkami najnovšej štatistiky TÜV Reportu 2021,** ktorá každoročne zostavuje rebríček tých najspoľahlivejších vozidiel na trhu. ### 1. Ford Fusion (od 1 000 eur) Lacný päťdverový hatchback kedysi oslovoval hlavne starších vodičov, ktorí hľadali pohodlné a praktické vozidlo za málo peňazí. Faktom zostáva, že Ford Fusion ponúka stále veľké množstvo miesta pre cestujúcich a batožinu, pričom vôbec zlá nie je ani kvalita spracovania interiéru.
Dobové testy ospevovali najmä pohodlné nastupovanie a vyššiu svetlú výšku, vďaka ktorej sa nemusia začiatočníci báť ani obrubníkov či ľahkého terénu. Vôbec zlé neboli ani jazdné vlastnosti, ktoré mladému vodičovi poskytnú dostatočnú istotu za volantom. **Časom tiež vynikla antikorózna ochrana a nadpriemerná spoľahlivosť,** odporúčané sú predovšetkým motorizácie 1.6 16 V (74 kW) alebo 1.4 TDCi (50 kW).
**Naopak vyhnúť by ste sa mali naftovej 1,6-ke TDCi, ktorá neoslnila spoľahlivosťou.** Najlacnejšie inzeráty začínajú na sume 1 000 eur, zachovalé kusy zoženiete už od 2 500 eur a pokiaľ sa vyhnete automatickej prevodovke, nemusíte sa báť ani ťažkých servisných zásahov. ### 2. Honda Jazz (od 1 500 eur) Bez ohľadu na to, po ktorej generácii Hondy Jazz siahnete, prakticky nemôžete urobiť chybu. Naprieč generáciami ide o mimoriadne spoľahlivé a priestranné vozidlo, ktoré vďaka ponuke jednoduchých atmosférických benzínových motorov netrpí na žiadne zásadné technické problémy. **Pochopiteľne nejde o najrýchlejšie auto v segmente a zásadne neoslní ani antikoróznou úpravou,** no ponúka bezkonkurenčnú priestorovú ponuku v danej kategórii.
Veľkým lákadlom sú takzvané Magic Seats s vyklápateľným sedákom zadnej lavice, vďaka ktorému vznikne veľký nákladný priestor priamo v kabíne pre psa či domáci nábytok. Treba však pri kúpe pamätať na to, že Hondy si držia hodnotu o niečo lepšie než Ford Fusion, a **tak budete musieť s najväčšou pravdepodobnosťou siahnuť hlbšie do peňaženky.**
### 3. Volkswagen Golf Plus (od 3 000 eur) V našich končinách si obľúbené Volkswageny držia hodnotu azda najlepšie. Aj preto môže byť cena jazdených modelov Golfu Plus prekvapivo vysoká. Všeobecný záujem o toto vozidlo je však nízky, čo vám môže pomôcť pri zjednávaní konečnej ceny. **Dôraz u tohto auta bol jasne kladený na praktickosť, a tak napríklad batožinový priestor v Golfe Plus dokáže pobrať až 505 litrov** – výrazne viac ako v základnom hatchbacku.
Pri pohľade na spoľahlivosť sa Golf Plus umiestnil v rebríčku TÜV Reportu na fantastickom piatom mieste. Pár slabých miest sa však predsa len nájde – od ôsmeho roku veku hrozí únik oleja, v prípade najstarších exemplárov sa začína objavovať korózia. Čo sa motorov týka, ako ľahko problematickú môžeme brať snáď len spomínanú jedna-štvorku, u ktorej môže dochádzať k rachotaniu rozvodovej reťaze a išlo o známy problém vtedajších TSI. V prípade dvojlitrových turbodieselov vyrobených pred rokom 2005 sa potom objavovali praskliny v hlave valcov.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »