Consumer Reports: Americký trh ovládli japonské sedany, najlepšie sa darí Toyote Camry

Podľa nezávislej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports je Toyota Camry najlepším sedanom strednej triedy v USA. Rebríček v tejto kategórii ovládli japonské autá, ktoré obsadili až sedem najvyšších miest.
Vydané  Text: 
Consumer Reports každoročne pripravuje zoznamy najlepších automobilov oceňovaných v jednotlivých segmentoch. Ide o renomovanú spotrebiteľskú organizáciu v USA, nezávislú od výrobcov. Všetky testované autá – viac ako 250 ročne – nakupuje z vlastných peňazí, ktoré pochádzajú od predplatiteľov ich webových stránok. Autá sú podrobené sérii testov na kontrolu výkonu a každodennej použiteľnosti. Dôležitou súčasťou testov sú aj skúšky bezpečnostného systému v testovacom centre a výsledky nárazových skúšok. Zohľadňuje sa tiež názor používateľov webových stránok a majiteľov áut, ktorí vypĺňajú dotazníky o spoľahlivosti ich automobilov. ,,S týmito autami majitelia najazdia desaťtisíce kilometrov. Preto dôležitejšie ako prekonávanie časových rekordov je to, ako auto dopadne v testoch z hľadiska komfortu, bezpečnosti a spotreby paliva,” vyjadril sa Jake Fisher, vedúci testovania vozidiel z Consumer Reports. Japonské autá v týchto rebríčkoch vedú už roky a vyhrávajú stále ďalšie a ďalšie kategórie. Dôkazom sú sedany strednej triedy, kde až sedem z top 10 pozícií obsadili autá z krajiny vychádzajúceho slnka. Víťazom tohtoročného rebríčka sa stala Toyota Camry, ktorá v hybridnej verzii získala až 90 zo 100 možných bodov. Auto získalo maximálnych päť bodov za spotrebu paliva, ako aj za prognózovanú spoľahlivosť a v cestnom teste 89 bodov zo 100 možných. Vysoko hodnotená bola aj verzia so 4-valcovým benzínovým motorom (celkovo 88 bodov a 86 bodov za cestný test), ktorá v európskej ponuke nie je k dispozícii.
Toyota Camry je v predaji aj na Slovensku od 34 900 eur
Toyota Camry je v súčasnosti najväčší sedan značky Toyota predávaný aj na našom trhu
Camry má elegantný dizajn, ale to, čo ju odlišuje od konkurencie, je najmä nízka spotreba paliva, lepšie jazdné vlastnosti a moderné bezpečnostné systémy – môžeme si prečítať v záverečnom hodnotení testov. Sedan Toyoty si vyslúžil pochvalu aj za komfort pri ovládaní vozidla, jednoduchú obsluhu a účinné brzdy. „Camry poráža súperov kombináciou efektívnosti, výkonu a spoľahlivosti. Okrem toho má už v základnej verzii kompletnú sadu bezpečnostných systémov a hybridná verzia je ekonomická a má rýchlu akceleráciu,” vyzdvihuje Consumer Reports. Z celkového hodnotenia získali 80 bodov iba autá s japonským rodokmeňom. Na druhom mieste sa umiestnila Honda Accord (84 bodov) s pochvalou za ovládateľnosť a úsporu paliva. Rovnaký počet bodov získalo aj Subaru Legacy (modelový rok 2021 a 2022), ďalšie v zozname sú Mazda 6 (83 bodov), Honda Clarity a Nissan Altima (po 80 bodov).
Aktuálna generácia Hondy Accord, ktorá sa naďalej predáva na severoamerických trhoch
U nás celkom neznámy model Nissan Altima takisto žne v Severnej Amerike úspechy
Mazda6 patrí v USA medzi najpopulárnejšie sedany
Na ďalších pozíciách sa umiestnili sedany kórejských značiek – Kia K5 a Hyundai Sonata, ako aj Volkswagen Passat (tieto tri autá získali po 72 bodov). Rebríček uzatvára Chevrolet Malibu, ktorý získal sotva 45 bodov a nedostal odporúčanie Consumer Reports.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »