Dacia Sandero ako najpredávanejšie auto Európy? Žiadna fikcia, ale skutočnosť! Dokonca z trónu zosadila dlhoročného kráľa

Dacia Sandero sa za mesiac júl stala najpredávanejším autom v Európe. Malý lacný hatchback dokonca predbehol aj dlhoročnú jednotku. Koho ešte Sandero nechalo za sebou?
Vydané  Text: 

Napriek tomu, že si celoeurópsky trh s novými autami pripísal po troch mesiacoch kontinuálneho rastu pokles o 24%, niektoré automobilky z toho vyťažili maximum. Jednou z nich je aj rumunská Dacia, ktorej nové Sandero sa vôbec po prvýkrát stalo najpredávanejším modelom na starom kontinente. Z trónu pritom zosadilo aj takého velikána, ako je VW Golf. ### Sandero na vrchole po 13 rokoch **Dacia Sandero sa po prvýkrát od svojho uvedenia v roku 2008 stala najpredávanejším autom v Európe**. Medziročne si tento malý hatchback polepšil o 6%, čo mu stačilo na to, aby sa usadil na prvom mieste v predajoch. **Konkrétne bolo za mesiac júl zákazníkom v Európe odovzdaných 967 830 nových áut. V rovnakom období v minulom roku bolo predaných až 1,27 milióna nových áut**. **Za mesiac júl 2021 bolo v Európe dodaných až 20 446 nových Dacií Sandero. Na druhom mieste je s medziročným poklesom až 37% Volkswagen Golf. Ten si zakúpilo 19 425 zákazníkov.** Zároveň ide aj o najväčší medziročný pokles v prvej desiatke najpredávanejších áut. **Prvú trojicu uzatvára Toyota Yaris**, ktorá sa najmä v západnej Európe teší veľkej obľube. Medziročne si Yaris polepšil o 3% s celkovým množstvom predaných kusov 18 858. **Najväčším medziročným skokanom v predajoch je nový Hyundai Tucson**, ktorý si medziročne polepšil o 39% na celkových 14 883 predaných kusov. **Darilo sa taktiež au Volkswagenu T-Cross**, ktorý si našiel miesto v garáži u 14 170 nových majiteľov. Ide o medziročný nárast o 12%.
### BEV a PHEV sú v predajoch stabilne silné Napriek tomu, že trh s novými autami aj vďaka nastupujúcej novej vlne pandémie a kremíkovej kríze stagnuje, trh s elektromobilmi a plug-in hybridmi naopak stúpa. Batériové vozidlá dokázali zaknihovať najsilnejší mesiac júl v predajoch. **Celkovo bolo v júli zaregistrovaných 160 646 BEV a PHEV, čo tvorí takmer 17% z celkových predajov nových áut**. **V kategórii plug-in hybridných áut je najväčším skokanom v predajoch BMW X5**, ktorého sa medziročne predalo až o 158% viac na celkové množstvo 2 196. Zároveň ide o 9. najpredávanejší PHEV model na európskom trhu. **Rovnako dobre sa v tejto kategórii darilo aj Volkswagenu Golf**, ktorý skončil desiaty s medziročným nárastom 145%. **Do prvej trojice sa však vošli Ford Kuga s poklesom predaja 33%, Peugeot 3008 s nárastom predaja o 62% a Volvo XC40 s poklesom predaja 12%**. **Kategórii elektromobilov jednoznačne kraľuje Volkswagen ID.3**, ktorého sa predalo 5 433 kusov. Keďže sa tento model v minulom roku nepredával, štatistika je uvedená len za tento rok. Za ním **na druhom mieste nasleduje Renault Zoe** s celkovým množstvom predaných kusov na úrovni 3 976, čo je medziročný pokles o 57%. **Prvú trojicu uzatvára Kia Niro** s 3 953 predanými kusmi a medziročným nárastom 17%.




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.