Číňania opäť provokujú. Ukradli dizajn automobilovej ikony!

Inšpirácia úspešnými modelmi svetových automobiliek bola v Číne dlhé roky pomerne bežná. Ak ste si mysleli, že táto éra skončila, pozriete sa na Ora Punk Cat.
Vydané  Text: 

Čínske automobilky prešli dlhú cestu. V prípade automobilov so spaľovacími motormi sa firmy neraz inšpirovali modelmi iných automobiliek. Po tamojších cestách jazdí množstvo modelov, pri ktorých je inšpirácia konkurentmi zjavná na prvý pohľad.
Zoznam takýchto modelov by bol veľmi dlhý, o čom by vedeli rozprávať nielen vo Volkswagene ale napríklad aj v BMW. S nástupom elektromobilov tento trend čiastočne ustal. Obrovské predajné úspechy a to nielen na domácom trhu, firmám vytvoril priestor na angažovanie špičkových svetových dizajnérov. A výsledok sa dostavil. Čínske elektromobily sú originálne, v mnohom dokonca revolučné. Iste, debatovať možno o tom, čo nevidno. O materiáloch, technológiách, či konštrukčných riešeniach. Na otázku skutočnej kvality čínskych automobilov nám však dajú odpoveď až nasledujúce roky a tisíce najazdených kilometrov.
### Skoro „Chrobák“ Kto si myslel, že zjavná krádež dizajnu je už minulosť, je na omyle. Na domácom autosalóne sa totiž objavil model, ktorý legende Wolfsburgu doslova z oka vypadol. A Volkswagen to podľa očakávania nenechalo chladným. Uvidíme, ako tento prípad nakoniec dopadne. Zostane Ora Punk Cat iba dizajnovým cvičením, alebo sa dostane do sériovej výroby? Informácie naznačujú, že skôr druhá možnosť bude pravdou. Číňania samozrejme môžu namietať, že zatiaľ čo Beetle bol trojdverový, ich auto je päťdverové. A spíšu tiež siahodlhý zoznam detailov, ktoré ich auto odlišujú od legendy. Operovať môžu aj tým, že podobný charakter dizajnu používalo v päťdesiatych rokoch minulého storočia viacero automobilov. Súdny človek však bude krútiť naďalej hlavou.
### Bude aj originál e-Beetle? Komu sa však za originálnym Volkswagenom cnie, skrátka s najväčšou pravdepodobnosťou nepríde. Volkswagen si totiž dal registrovať ochrannú známku e-Beetle. Retro je v móde a nevyužiť potenciál jednej z najväčších automobilových legiend by bolo hriechom. Zostáva nám preto veriť, že po reinkarnácii kultovej kvetinovej dodávky, Volkswagen vo forme elektromobilu vdýchne nový život aj svojej najväčšej legende.








Pokračujte na ďalší príspevok »



SERVIS / PORADŇA

Ak predávate jazdené auto, legálne môžete zvýšiť cenu o stovky eur

  • Na trhu sa nachádzajú tisíce a tisíce jazdených áut, každé z nich súťaží o pozornosť potenciálnych kupujúcich.

     Najlepšie preto je, keď sa odlišujú kompletnou servisnou históriou, čo najlepšou technickou kondíciou a čistotou. Niekoľko realistických tipov, ako zvýšiť hodnotu jazdeného auta a na čo dbať, aby sa zbytočne neznižovala.
  • AUTO ROKA SLOVENSKO

    Finále Auto Roka Slovensko sa blíži. Odborná porota už odovzdala svoje hlasy

  • Nová nezávislá súťažná anketa je zastrešená odbornou porotou zloženou z motoristických novinárov, influencerov a odbornej verejnosti.

     V nedeľu, 14. marca prebehli v areáli Slovakia ringu spoločné testovacie jazdy. Väčšina poroty svoje hlasy udelila priamo na mieste, absentujúci členovia budú hlasovať individuálnou formou.  Pokračuje tiež hlasovanie v internetovej ankete Auto Roka Slovensko – Hlas Verejnosti.
  • Autopriemysel / Čínske automobilky

    Riaditeľ BMW prekvapil: Čína nie je hrozbou, clá na elektromobily nezvyšujte

  • Európski výrobcovia áut sa obávajú, že by Čína reagovala na európske clá rovnako. Pre BMW je Čína najväčším trhom a ostatné automobilky takisto preferujú zachovanie voľného trhu.

     Zatiaľ čo pre BMW a Mercedes nemusí byť Čína problémom, Stellantis a Renault nové lacné značky ohrozujú. 
  • Prvá jazda

    Prvý test nového VW Tiguan 1.5 eTSI: Je na mieste hovoriť o revolúcii?

  • Každý marketingový špecialista sa hrozí zadania, že má vytvoriť kampaň na produkt „pre každého“. Lenže Tiguan takým produktom je a zdá sa, že výrobca našiel recept na to, ako ho spraviť naozaj dobre.

     Nová generácia je síce podstatne drahšia ako predchodca, ale aj lepšie vybavená už v základnej výbave. Prikladáme aj slovenské ceny.