Kamióny budú jazdiť na vodík. Daimler a Volvo založili spoločný podnik na vodíkové palivové články

Daimler Truck AG a Volvo Group zakladajú spoločný podnik s palivovými článkami s názvom cellcentric
Vydané  Text: 
#### Daimler Truck AG a Volvo Group zakladajú spoločný podnik s palivovými článkami s názvom cellcentric Stuttgart/Göteborg, Švédsko – Spoločnosti Daimler Truck AG a Volvo Group začiatkom marca založili ohlásený spoločný podnik s palivovými článkami. Volvo Group na tento účel nadobudla bezhotovostne a bez dlhov 50 percentný podiel existujúcej spoločnosti Daimler Truck Fuel Cell GmbH & Co. KG za cenu približne 0,6 miliardy eur. Partneri chcú, aby sa nový spoločný podnik etabloval ako globálny popredný výrobca palivových článkov, čím chcú do roku 2050 prispieť ku klimatickej neutralite a trvalo udržateľnej preprave. Spoločnosti Daimler Truck AG a Volvo Group sa dohodli na premenovaní spoločnosti na **cellcentric GmbH & Co. KG**. Spoločný podnik bude vyvíjať, vyrábať a predávať systémy palivových článkov pripravené na sériovú výrobu. Dôraz sa pritom kladie na použitie v ťažkých nákladných motorových vozidlách, systémy sa majú dodatočne ponúkať aj na iné účely. Ústredným cieľom spoločností Daimler Truck AG a Volvo Group je spustenie zákazníckych testov nákladných motorových vozidiel s palivovými článkami približne za tri roky. Spoločnosti plánujú spustenie sériovej výroby na druhú polovicu tohto desaťročia. Spoločnosti Daimler Truck AG a Volvo Group disponujú v spoločnom podniku s palivovými článkami rovnakými podielmi. Spoločnosti zostávajú aj naďalej konkurenciou vo všetkých ostatných obchodných oblastiach, ako sú technológia vozidiel alebo integrácia palivových článkov do vozidiel. V novembri 2020 uzavreli spoločnosti Volvo Group a Daimler Truck AG záväznú dohodu o založení spoločného podniku. Predbežnú, nezáväznú dohodu podpísali už v apríli 2020. Okrem toho koncom minulého roka spoločnosti Daimler Truck AG, IVECO, OMV, Shell a Volvo Group vyhlásil, že chcú pomôcť s celoeurópskym presadením nákladných motorových vozidiel poháňaných vodíkom v rámci svojej novej záujmovej skupiny **H2Accelerate** (H2A).








Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!