Citroën podstatne vylepšil C3 Aircross. Má obrovský kufor a head-up displej

Crossover Citroën C3 Aircross dostal facelift, ktorým dobehol náskok hatchbacku C3.
Vydané  Text: 
Nový Citroën C3 Aircross je po facelifte ešte atraktívnejším. Vylepšenia sa dotkli vonkajšieho vzhľadu, interiéru i techniky. Francúzska automobilka pri predstavení tejto modernizácie pripomenula, že projekt C3 Aircross je skutočne úspešný. Od roku 2017 sa predalo už 330-tisíc exemplárov a až 62 percent z nich v stupni výbavy Shine. Prirodzene sa tak dá predpokladať, že novinka bude po facelifte v očiach zákazníkov ešte atraktívnejšia, hoci koronakrízu a jej dopady na automobilový priemysel nebude možné nezohľadniť v odhadoch predajnosti. Podľa oficiálnej tlačovej správy v anglickom jazyku je nová C3 Aircross dospelejšia, v skutočnosti však už odchádzajúca verzia pôsobia vyspelo a moderne. Novinkou je najmä upravenie predných partií tak, aby korešpondovali s hatchbackom C3 po jeho nedávnej modernizácii. Vo výsledku sa tak stretávame s prednou maskou s modernými LED svetlometmi a výraznou členitosťou, ktorá vozidlu dodáva imidž robustného SUV. V skutočnosti sa však jedná skôr o menšie SUV alebo crossover s batožinový priestorom s kapacitou 410/520/1 289 dm3 a rázvorom 2 600 mm. Ten rozdiel plus-mínus 90 litrov v základnej konfigurácii kufra tvorí posuvný zadný rad sedadiel, ktorý možno pozdĺžne nastavovať v rozpätí až 15 centimetrov. Čo poteší všetkých domácich kutilov, je možnosť prevážania nákladu s dĺžkou až 2,4 metra!
Automobil má celkovú dĺžku kompaktných 4 160 mm, šírku 1 760 mm a hoci bude ponúkať iba pohon predných kolies, k dispozícii bude aj funkcia Grip Control s asistentom jazdy z kopca. Nie je to pravá alternatíva k 4×4, ale podľa slov výrobcu sa systémom Grip Control upravuje trakcia predných kolies v závislosti od terénu. C3 Aircross stojí na 17- a 18-palcových diskoch kolies, čo mu spoločne s vyšším podvozkom zabezpečuje solídnu svetlú výšku.
Nový Citroën C3 Aircross ponúkne typicky francúzsky interiér s novým 9-palcovým infotainmentom, ktorý by mal byť podľa slov automobilky viac user-friendly a praktický. Ak bude totožný s tým v novom Citroene C4, obávame sa, že bude trpieť na pomalšie reakcie. Čo ale treba vyzdvihnúť, je možnosť vybavenia head-up displejom, integráciou služieb Citroën Connect Nav a Mirror Screen pre platformy Android Auto a Apple CarPlay, ďalej spomeňme automatické prepínanie svetiel, aktívnu núdzovú brzdu, parkovací assitent, zadnú parkovaciu kameru, 360-stupňový parkovací asistent či bezdrôtové nabíjanie mobilov.
Modernizované SUV bude v predaji s čistými benzínovými motormi PureTech 110 a 130 a s naftovými motormi BlueHDi 110 a 120. Silnejšie varianty uvedených agregátov budú v predaji so 6-stupňovou automatickou prevodovkou. Príchod nového SUV Citroën C3 Aircross do predaja očakávame ešte v priebehu tohto polroka.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.