USA majú obrovské plány s elektromobilitou. Chcú byť vôbec prvým štátom na svete, ktorý nahradí všetky vládne autá

Od nástupu nového prezidenta USA, Joa Bidena, do funkcie uplynulo len zopár dní, no už teraz môžeme povedať, že sa činí. Po návrate k Parížskej klimatickej dohode a po opätovnom vstupe do WHO tu máme nový a pomerne smelý plán. Ten sa týka federálnej flotily automobilov, ktoré majú nahradiť elektrické autá.
Vydané  Text: 
Celá udalosť by sa mohla zdať, ako pomerne jednoduchá. Zoberme ale do úvahy, že americká federálna flotila pozostáva z takmer 650 tisíc áut. Tento údaj z roku 2019 jasne nasvedčuje tomu, že nepôjde o bezproblémový prechod. Elektromobily, ktoré majú nahradiť aktuálny vozový park pritom nemôžu pochádzať z importu. Musia to byť autá s označením Made in USA, ktoré sú vyrobené jedným z tamojších výrobcov. ### „Buy American“ Prechod na elektromobilitu by mal byť súčasťou nového plánu Bidenovej administratívy, ktorý dostal príznačný názov „Buy American“. Výrazným spôsobom by z tohto ohlásenia mohli ťažiť automobilky ako Tesla, Rivian alebo Lordstown. Netreba však zabúdať ani na tradičných výrobcov ako je Ford alebo GM. Práve posledné dve menované automobilky majú v posledných rokoch rozsiahle investície do vývoja elektromobilov. Veď len samotný Ford pred nedávnom ukázal Mustang Mach-E, ktorý by mal byť jedným z prvých čisto elektrických modelov tohto výrobcu. Ďalším plusom pre Ford je, že už teraz má k dispozícii plne elektrickú dodávku Transit.
Poďme sa bližšie pozrieť na flotilu, ktorá by mala byť nahradená. USA mali v roku 2019 k dispozícii konkrétne 245-tisíc civilných vozidiel, 172-tisíc vojenských vozidiel a 225-tisíc vozidiel spadajúcich pod tamojšiu poštovú službu USPS. Autá dokopy za rok najazdia približne 4,9 miliardy míľ a mnohé z nich neboli aktualizované už niekoľko desiatok rokov. Najväčší problém zo zastaraným vozovým parkom má práve USPS. ### Dodávky, ktoré pamätajú ešte Studenú vojnu Dodávky, ktoré poštové služby USA využívajú, pochádzajú od výrobcu Northrop Grumman. Ide pritom prevažne o modely, ktoré boli na trh uvedené koncom 80. až začiatkom 90. rokov minulého storočia. Vo väčšine prípadov tieto autá nemajú ani také základné veci, ako je funkčná klimatizácia. Navyše sa v posledných rokoch pravidelne stáva, že počas transportu balíkov a pošty, dodávka jednoducho zhorí. To je dôsledok značného opotrebovania vozového parku, na ktorý sa roky kašlalo. Možno by sa mohlo zdať, že Bidenov plán bude jednoznačne nahrávať Tesle. Opak je však pravdou. Tesla aktuálne produkuje luxusné elektromobily, ktoré nie sú práve cieľovou skupinou tamojších úradov. Na druhú stranu, pri potrebe obnovy vozového parku USPS, bude pravdepodobne Tesla jedným z hlavných dodávateľov, nakoľko jej ťahač SEMI sa teší veľkej popularite. USPS pritom už v minulosti plánovalo zakúpiť moderný vozový park. Celá idea začala naberať reálne kontúry ešte v roku 2015. Avšak v roku 2020 plán padol, nakoľko USA boli a sú najpostihnutejšou krajinou pandémiou COVID-19. ### Milión nových pracovných miest Cieľom Bidenovej administratívy pritom nie je len obmena vozového parku za elektromobily. Ide predovšetkým o vytvorenie nových pracovných miest. Ak by sa celý scenár podarilo zrealizovať, vznikne tým viac ako milión nových pracovných príležitostí. Okrem zakúpenia takmer 650-tisíc elektromobilov, plánuje Bidenova administratíva aj ďalšie kroky smerom k elektromobilite. Malo by sa jednať o rôzny daňové úľavy alebo dokonca o federálnu podporu vo výške 7 500 dolárov pri zakúpení nového elektromobilu. **USA totiž do roku 2040 chcú dosiahnuť efektu ciest bez emisií**. Paradoxom je, že podobné plány s podporou mala už Obamova administratíva. Jej cieľom bolo znížiť celkové emisie USA. S príchodom Donalda Trumpa do úradu 45. prezidenta však došlo k zrušeniu týchto odvážnych plánov. Po 20.1.2021 však Joe Biden opätovne schválil Obamove plány a vylepšil ich o rôzne úľavy a dotácie. Došlo teda k zrušeniu Trumpovho zrušenia.
**Zdroje**: [The Verge](https://www.theverge.com/2021/1/25/22249237/biden-electric-vehicle-government-fleet-ev), [UnitedLife.sk](https://www.unitedlife.sk/biden-planuje-nahradit-vladnu-flotilu-elektrickymi-vozidlami/)




Momentálne študujem 3. stupeň vysokoškolského štúdia FEI STU. Medzi moje najväčšie záľuby patria moderné technológie a svet automobilizmu. Nebojím sa elektromobility, no taktiež nepohrdnem ani vôňou čerstvého benzínu. Svet sa neustále mení a s tým aj autá, ktoré sú čoraz viac komplexnejšie. Práve túto zmenu budem sledovať s vami! Azda ako každý fanúšik motorizmu, si vždy poriadne oddýchnem pri sledovaní Formula 1.





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!