Vzniká problém s nedostatkom jazdeniek. Pandémia u nás zmenšila ponuku až o 60-tisíc kusov áut

Je reálna situácia, že sa kvôli pandémii koronavírusu a ochorenia COVID-19 zastaví predaj jazdených áut? Určite nie, ale je evidentné, že ochorenie spôsobuje straty aj v oblasti predaja jazdených vozidiel, čo sa logicky premietne do cien.
Vydané  Text: 
Na trhu ojazdených áut na Slovensku pre koronavírus ubudlo až 60 000 vozidiel, znie informácia od najväčšieho slovenského autobazára, ktorý médiám rozposlal tlačovú správu práve dnes. Spoločnosť, ktorá autobazáry so známymi áčkami v názve prevádzkuje, zverejnila informáciu, že tento rok očakávane predá 70-tisíc kusov vozidiel, čo je v jej celej 28-ročnej histórii piaty najlepší obchodný výsledok. Je to paradoxné, pretože ďalej spoločnosť pripomína, že zo samotného trhu sa odhadom stratilo až 60-tisíc kusov jazdených vozidiel, a to v medziročnom porovnaní s časom pred pandémiou koronavírusu. Tento údaj o šesťdesiatich tisícoch platí pre celý trh s jazdenkami na Slovensku, nielen pre uvedený autobazár. Slovenský trh s jazdenými vozidlami sa pritom v minulom roku pohyboval okolo úrovne 430-tisíc vozidiel. Štatistiky z okolitých krajín sú pritom podobne nepriaznivé, pokiaľ sa jedná o úbytok z ponuky jazdených áut: v Poľsku takmer 230-tisíc áut a v Českej republike takmer 100-tisíc. ### Čo to znamená pre ľudí, ktorí zvažujú nákup jazdeného automobilu? Pre ľudí, ktorí zvažujú nákup jazdenky, sa zatiaľ nič významné nemení, hoci možno predpokladať, že pre menej početnú ponuku vozidiel a približne rovnaký dopyt cena jazdených áut stúpne. Je to prirodzený vývoj trhu, no nikto ho negarantuje. Ak majú Slováci záujem v roku 2021 kúpiť jazdené auto, stále majú na výber z mimoriadne veľkej ponuky. Téme jazdených áut sme sa venovali už niekoľkokrát, rozhodne vám odporúčame, aby ste si tieto články prečítali:

Najpredávanejšie značky on-line v AAA AUTO v roku 2020

Česká republika

Slovensko

poradie značka pomer značka pomer
1. Škoda

33%

Škoda

20%

2. VW

11%

VW

12%

Inzercia

Inzercia
3. Hyundai

7%

Ford

7%

4. Ford

6%

Kia

6%

5. Renault

5%

Peugeot

6%

6. Kia

5%

Renault

6%

7. Citroen

4%

Hyundai

5%

8. Peugeot

4%

Opel

5%

9. BMW

3%

Audi

4%

10. Audi

3%

Citroen

4%

Najpredávanejšie modely áut on-line v sieti AAA AUTO v roku 2020

Česká republika

Slovensko

poradie model pomer model pomer
1. Škoda Octavia

11,1%

Škoda Octavia

8,9%

2. Škoda Fabia

9,8%

Škoda Fabia

5,2%

3. Volkswagen Passat

3,9%

Volkswagen Passat

4,0%

4. Škoda Superb

3,2%

Volkswagen Golf

2,3%

5. Volkswagen Golf

2,3%

Ford Focus

2,3%

6. Hyundai i30

1,9%

Opel Astra

2,2%

7. Ford Focus

1,8%

Kia Ceed

2,1%

8. Kia Ceed

1,8%

Škoda Superb

1,9%

9. Škoda Rapid

1,6%

Renault Megane

1,8%

10. Renault Megane

1,4%

Kia Sportage

1,7%




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.