Predaj elektrifikovaných áut v Európe prvýkrát predbehol naftové

Spoločnosť JATO zverejnila štatistiky predaja za september, kedy sa v Európe historicky po prvýkrát predalo viac elektrifikovaných áut ako dieselových. Ide však iba o uhol pohľadu.
Vydané  Text: 
JATO Dynamics označila výsledky za **začiatok revolúcie v Európe**. V skutočnosti sú však výsledky skreslené, keďže medzi elektrifikované autá zaradila okrem elektromobilov, plug-in hybridov a full-hybridov aj mild-hybridné autá. Pritom ide o autá s klasickým spalovacím motorom doplnené zvyčajne o štartér-generátor alebo reverzibilný alternátor. To znamená, že iba pri jazde na zotrvačnosť alebo spomaľovaní dokáže zachytiť časť kinetickej energie a uložiť ju vo forme elektriny do malej batérie. Pri akcelerácii pomáha elektromotor spalovaciemu motoru. Problémom je, že mild-hybrid nedokáže jazdiť iba na elektrinu a dokonca znižuje spotrebu iba o desatinu litra. Nejde iba o špekulácie nad zaradením mild-hybridov do kategórie elektrifikovaných áut, týmto zaradením sa výrazne skreslili štatistické výsledky. V septembri totiž dosiahol podiel predaja mild-hybridov až 53 % z 327 800 predaných elektrifikovaných áut v 27 európskych krajinách. Nárast predaja elektrifikovaných vozidiel vrátane mild-hybridov vzrástol o 139 %. Mild-hybridný pohon je u niektorých modelov značiek jediným dostupným pohonom, napríklad u modelov Suzuki Ignis, Swift a S-Cross, či Jaguar E-Pace po facelifte a športové SUV Audi RS Q8. Zákazníci teda nemajú na výber a ak si daný model chcú kúpiť, kúpia si ho s mild-hybridným pohonom bez toho, aby uvažovali nad ekológiou.
10 najlepšie predávaných modelov áut v Európe v septembri 2020, zdroj: JATO
Rebríček najpredávanejších hybridov vedie Toyota Corolla s 15 000 predanými kusmi, po nej nasleduje Ford Puma s 12 251 kusmi a tretie miesto obsadila Toyota CH-R s 12 000 kusmi. Spomedzi plug-in hybridov sa najviac darilo Mercedesu-Benz triedy A (takmer 5000), Volvu XC40 (4000) a Audi Q5 (3000). Najpredávanejším elektromobilom sa stala Tesla Model 3 s 15 702 predanými kusmi.
Najlepšie predávané modely áut v Európe v 09/2020 podľa kategórií, zdroj: JATO








Pokračujte na ďalší príspevok »



Servis

Štatistika porúch ADAC 2024: Ktoré jazdené autá sú najviac a najmenej spoľahlivé? Majú elektromobily menej porúch?

  • Ktorý jednoduchý komponent najčastejšie paralyzuje autá? Štatistika porúch od ADAC je analýza zahŕňajúca 156 modelových radov vozidiel.

     Nová štatistika poruchovosti ADAC ukazuje nielen to, ktoré autá sa v roku 2023 kazili najčastejšie, ale aj to, či sú skutočne elektromobily spoľahlivejšie. 
  • Rozhovor

    Milovník áut Craig Ramsay o autách, šoférovaní a hokeji: Ako si užil vlajkovú loď Škoda Superb?

  • Craig Ramsay, tréner našej hokejovej reprezentácie, mal ako jeden z prvých na Slovensku možnosť na týždeň otestovať úplne nový model Škoda Superb.

     V exkluzívnom rozhovore pre Škoda Storyboard prezradil, ako sa mu jazdilo, akým je šoférom, čo pre neho znamená svet áut a čo vlastne poháňa prvého muža našej hokejovej reprezentácie? Samozrejme, podelil sa aj o to, ako vidí šance na prípadný úspech jeho zverencov na blížiacich sa hokejových majstrovstvách sveta.