BMW bude ako prvá automobilka používať Apple CarKey

Apple CarKey umožní majiteľom BMW odomykať ich autá prostredníctvom iPhonu alebo Apple Watch.
Vydané  Text: 
Automobilka BMW sa tak stane prvým výrobcom áut, ktorý zavedenie do svojich vozidiel používanie Apple CarKey. V súčasnosti technologická spoločnosť Apple pripravuje beta verziu aktualizácie softvéru iOS 14. Apple CarKey sa prvýkrát objavil v beta verzii v rámci aktualizácie operačného systému iOS 13.4, ktorý bol uvoľnený vo februári tohto roka. Táto funkcia funguje iba vo vozidlách vybavených NFC (near-field communication). Používateľ si môže vybrať, či si bude systém pred odomknutím vyžadovať identifikáciu tváre (FaceID) alebo heslo. iPhone alebo Apple Watch budú s automobilom spojené cez funkciu Apple’s Wallet a potrebné bude nainštalovať si výrobcom schválenú aplikáciu. Keď už raz zariadenie získa NFC kľúč od auta, používateľ môže zdieľať tento kľúč s kamarátmi a členmi rodiny, čím im umožní prístup k vozidlu. Systém obsahuje tri úrovne prístupu pre priateľov a členov rodiny. Nachádza sa v ňom tiež súkromné nastavenie, ktoré umožňuje prístup do batožinového priestoru auta, stredné nastavenie, pomocou ktorého sa dostanete do interiéru auta a neobmedzené nastavenie , ktoré umožňuje akéjkoľvek overenej osobe vstúpiť do auta a šoférovať ho. Dostupná je už aj mobilná aplikácia výrobcu, pomocou ktorej majiteľ auta môže odomknúť a ovládať funkcie auta, ako klimatizáciu a nabíjanie. Avšak Apple systém by chcel presunúť celkové ovládanie auta do Apple CarKey softvéru a teoreticky by mohol byť použitý aj na odomykanie viacerých vozidiel. Na ďalšie detaily si budeme musieť počkať až do oficiálneho predstavenia iOS 14, kde budú predstavené aj bezpečnostné opatrenia, ktoré sú stále veľkým otáznikom. Mnohí odborníci ale aj bežní ľudia totiž bezkľúčovým systémom vyčítajú práve ich nachýlnosť na krádeže áut, ktoré tento systém majú.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.