Kupujete novú baterku na motorku? Vyberte si zodpovedne a správne

Pri batériách pre motocykle sa nenechajte sa zlákať pútavým marketingom, zvažujte viacero dôležitých parametrov.
Vydané  Text: 
Keď si potrebujete vybrať [novú batériu na motocykel](https://www.exide.sk), máte možnosť vybrať si z enormného množstva značiek a produktov. Vyznať sa v nich nie je jednoduché, preto je dobré mať na pamäti dôvody, pre ktoré sa motocyklisti rozhodujú práve pre Exide Bike GEL. Každý motocyklista sa raz za čas stretne s potrebou výmeny batérie a to, pre ktorú sa rozhodne, záleží práve na účele použitia motorky a jej výbave. Motocyklista by sa mal riadiť odporúčaniami výrobcu, pričom dôležitú úlohu zohrávajú aj rozmery batérie a jej poloha. Dnes sú v ponuke predajcov rôzne štartovacie batérie, štandardné s tekutým elektrolytom AGM, kde je kyselina viazaná v separátore zo skleného flísu, ďalej gélové s elektrolytom pre vysoký cyklický výkon alebo aj lítium-iónové s nízkou hmotnosťou a veľkým výkonom, no podstatne vyššou cenou.
**Štandardná batéria s tekutým elektrolytom** je vo všeobecnosti vhodná skôr pre staršie motocykle a vyznačujú sa potrebou základnej údržby, ako kontrola hladiny elektrolytu, občasné dobíjanie. Nevýhodou je možnosť inštalácie iba v jednej polohe bez možnosti náklonu, pretože pri naklonení vzniká riziko úniku elektrolytu. Pád motocykla môže pre takúto batériu znamenať veľký problém. Tekutý elektrolyt ale má aj svoje kladné stránky – napríklad má vysokú tepelnú odolnosť, teda sa dá inštalovať v blízkosti motora a výfuku.
**Batérie AGM**, kde je elektrolyt viazaný v separátore zo skleného flísu (buď priamo vo výrobe, alebo naliatím a uzavretím po jej nákupe motoristom) sú výkonnejšou a bezpečnejšou alternatívou štartovacej batérie pre motocykle. Môžu byť inštalované s istým stupňom náklonu alebo úplne na boku bez toho, aby z nich unikala kyselina, počas prevádzky motocykla sa rýchlo dobíjajú a zvyčajne dobre zvládajú aj časté vybitia a opätovné nabitia nabíjačkou.
Ak motorka disponuje pestrejšou výbavou, ako vyhrievaním rukovätí, ABS, navigáciou a ďalšími elektrickými spotrebičmi, sú na batérie kladené vyššie nároky na cyklické zaťaženie. **Gélové batérie** sa v takomto prípade osvedčili ako správne riešenie a hoci majú nižší štartovací výkon ako v prípade batérií AGM, poskytujú podstatne viac kapacity.
Dnes veľmi modernou alternatívou k uvedeným druhom batérií sú **lítium-iónové akumulátory**. Majú početný zoznam priaznivých vlastností, ale aj zopár „nedostatkov“, ktoré je potrebné vziať do úvahy ešte pred kúpou. Medzi pozitívne stránky lítium-iónových riešení patrí ich nízka hmotnosť, vysoký štartovací výkon a tiež životnosť na až dvetisíc rýchlych nabíjacích cyklov. Na druhej strane je potrebné uvedomiť si, že úspora hmotnosti nemusí byť pre každého motocyklistu tak dôležitá, pretože tá sa týka predovšetkým športových strojov. Pri cestných motocykloch a endurách je takáto úspora na váhe skôr zanedbateľná. Rovnako zásadným faktorom, ktorý má potenciál odmietnuť kúpu takejto modernej batérie, je ich obmedzená možnosť inštalácie v blízkosti motora a výfuku (zdrojov tepla). Ich ďalšou „slabinou“ je neschopnosť zvládať dobíjacie napätie vyššie ako 15 V, kedy dochádza k ich rýchlemu poškodeniu a súčasne aj pri ľahkom preťažení elektrickými spotrebičmi motocykla rýchlo zlyhávajú ich články, dôsledkom čoho batéria stráca svoju pôvodnú funkčnosť. Je zrejmé, že voľba správnej batérie pre motocykel, štvorkolku alebo skúter dnes nie je len o jednom alebo dvoch parametroch. Rovnako to nie je vždy len voľba toho technologicky najlepšieho. Vždy je to kombinácia viacerých parametrov, ktoré je potrebné vziať do úvahy a cena je iba jeden z nich. Ak si neviete rady, pýtajte sa odborníkov alebo hľadajte vhodné riešenie na stránke [www.exide.sk](https://www.exide.sk).




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.