Prevencia pred koronavírusom: Ako si správne dezinfikovať auto?

Keď si uvedomíte, koľko času denne trávite v aute a ako často čistíte jeho interiér, zrazu sa z vášho štvorkolesového miláčika stáva reálna hrozba prenosu baktérií a vírusov.
Vydané  Text: 
Pravidelne dezinfikovať a poriadne vyčistiť interiér auta by ste mali bez ohľadu na to, či sa šíri koronavírus alebo nie. Uvedomte si len to, ako často sa dotýkate volantu a prevodovej páky a čoho všetkého ste sa dotýkali predtým. A to ešte nehovoríme o tom, že za volantom sa striedate so svojím partnerom, prípadne v pracovnom aute s kolegami. Všetky mikróby, ktoré prinášate z vonkajšieho sveta do auta tam zostávajú a v horšom prípade sa aj množia. Našťastie, **udržať auto čisté nie je až také zložité** a v súčasnej situácii, kedy by ste mali tráviť čo najviac času doma, to môžete urobiť ešte poctivejšie. Najúčinnejšie v boji s COVID-19 je **obyčajné mydlo**, ktoré môžete použiť riedené s vodou na vyčistenie sedadiel a palubnej dosky a vlastne aj kompletne celého interiéru. Nemusí ísť pritom o žiadne špeciálne antibakteriálne mydlo, stačí obyčajné mydlo, ktoré používate bežne v domácnosti (kľudne aj dekoračné v tvare kvetu, obsahuje totiž rovnaké základné látky ako iné mydlá). #### Nevynechajte tiež naše video-testy Mydlo interaguje s vírusmi rovnakým spôsobom ako olej a teda ich rozkladá. Jednoducho si naneste na hubku mydlo zmiešané s vodou a vyčistite ním sedadlá a palubnú dosku. Zloženie mydla nepoškodí interiér, ako by sa mohlo stať pri mnohých iných čistiacich prostriedkoch. Pri použití mydla na čistenie interiéru auta však platí rovnaké pravidlo ako pri umývaní rúk – **mali by ste ho aplikovať na plochu aspoň 20 sekúnd** a nie ho len naniesť a hneď zotrieť. Mydlo potrebuje čas, aby sa vstrebalo a zničilo vírusy. Nezabudnite pri čistení auta použiť **jednorazové rukavice**, aby ste neprišli do kontaktu s vírusmi a baktériami, aj keď väčšina z nich nemusí byť škodlivá. Zvýšenú pozornosť venujte kľučkám na dverách, volantu, prevodovke, pákam na sedadlách a iným plochám, ktorých sa v aute dotýkate. Nezabudnite ani na vnútorné sklá, ktoré môžu byť v kontakte s vírusmi pri kýchaní. Dajte si pozor na **množstvo vody**, ktorú používate na čistenie, aby ste nepoškodili elektroniku v aute. Radšej použite menej vody a viac mydla a plochu pretrite viackrát, ako by ste mali vyliať pol litra vody na palubovku so zabudovanou elektronikou. **Rozhodne nepoužívajte žiadne bieliace prostriedky**, ktoré nie sú vhodné na materiály v aute. Vždy keď čistíte interiér auta, vyskúšajte si na malom kúsku, ako reagujú jednotlivé časti auta na čistiaci prostriedok, ktorý používate, aby nedošlo k nečakanému poškodeniu farby. Ak máte v aute kožené sedadlá, dávajte si pozor na čistiace prostriedky, ktoré vysušujú kožu. Po umytí a vysušení koženého interiéru nezabudnite použiť prípravok na ochranu pred popraskaním kože.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Vyberáme najlepšiu verziu

Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!