Na Slovensku sa rozbieha prvá bezplatná MHD! V tomto meste nebudete musieť platiť za lístok.

Prvým mestom s bezplatnou autobusovou hromadnou dopravou sa na Slovensku stalo Komárno. Mestské zastupiteľstvo schválilo netradičný návrh, vďaka ktorému môžu miestni obyvatelia jazdiť autobusmi zadarmo už od začiatku tohto roka. **Primátor mesta tento krok obhajuje tým, že záujem o verejnú dopravu v posledných rokoch neustále klesal, to isté platí aj pre príjmy z predaja cestovných lístkov.** „Keď už… Prečítať celé
Vydané  Text: 
Prvým mestom s bezplatnou autobusovou hromadnou dopravou sa na Slovensku stalo Komárno. Mestské zastupiteľstvo schválilo netradičný návrh, vďaka ktorému môžu miestni obyvatelia jazdiť autobusmi zadarmo už od začiatku tohto roka. **Primátor mesta tento krok obhajuje tým, že záujem o verejnú dopravu v posledných rokoch neustále klesal, to isté platí aj pre príjmy z predaja cestovných lístkov.** „Keď už mesto dotuje verejnú dopravu, nech ju aj občania využívajú. V poslednom období pribúdajú dopravné zápchy, bojujeme s nedostatkom parkovacích miest. **Bezplatná verejná doprava by mohla prispieť aj k čiastočnému riešeniu týchto problémov,** navyše pomôže sociálne slabším rodinám,“ uviedol primátor Béla Keszegh pre portál teraz.sk. Prevádzku mestskej hromadnej dopravy v Komárne zabezpečuje spoločnosť Arriva Nové Zámky, a. s. **Podľa štatistík prepravila spoločnosť na linkách mestskej hromadnej dopravy v roku 2018 len 220 000 cestujúcich, pričom v roku 2014 to bolo takmer 280 000 ľudí.** Samotné tržby z dopravy tak dosiahli necelých 40 000 eur, náklady predstavovali 269.000 eur. Bezplatné cestovanie však má aj negatívne stránky. **Mesto ruší väčšinu nerentabilných spojov, čím sa výrazne zníži obsluha určitých častí mesta.** Zároveň mesto pristúpilo k zabezpečeniu troch nových autobusov, ktoré spoločne s ďalšími navrhovanými zmenami zvýšia zaťaženie rozpočtu až na 360 000 eur, čo predstavuje nárast o 130 000 eur oproti roku 2018.




Automobilový priemysel čelí najťažšej skúške od samotného vzniku. Vysporiadať sa musí nielen s novými technológiami, reguláciou či elektrickou revolúciou, ale aj s čoraz častejším prehodnocovaním významu a dôležitosti automobilov v našich životoch. Ako to celé nakoniec dopadne, zatiaľ nie je známe. Transformácia sa však ešte len začína a budem veľmi rád, keď sa na túto cestu vyberiete spolu so mnou. Držte si klobúky!





Pokračujte na ďalší príspevok »