Tesla je druhá najpredávanejšia značka automobilov v Nórsku. Prvenstvo jej ušlo iba o 150 vozidiel.

Elektromobilita v Nórsku je oveľa ďalej ako v iných krajinách, aj napriek tomu sú najnovšie štatistiky predaja za minulý rok vskutku prekvapivé.
Vydané  Text: 
Najlepšie predávanou značkou na nórskom trhu sa stal Volkswagen, čo nie je žiadnym prekvapením. Víťazstvo však iba tesne minulo Teslu, ktorú od prvenstva delilo **iba 150 predaných áut**. Tesla dodala za minulý rok na nórsky trh celkom **18 978 automobilov**, čo je doteraz rekordné číslo. Najpredávanejším modelom bol Model 3, ktorého sa predalo až 15 683 kusov a stal sa tak najpredávanejším elektromobilom v Nórsku. Za rok 2018 bol najpredávanejším elektromobilom Nissan Leaf a podiel elektromobilov na predajoch nových áut bol 31 percent. Za rok 2019 tento podiel narástol na 42 percent a očakáva sa, že za rok **2020 prekoná 50-percentnú hranicu**! Celkovo sa v Nórsku v roku 2019 predalo 142 381 automobilov, takže svoje zastúpenie si tu našli aj iné značky elektromobilov, aj keď Tesla sa teší mimoriadnej obľube. Splniť cieľ 50-percentného podielu elektromobilov na predajnosti nových áut sa nám síce zdá nereálny, ale vďaka pozitívnemu postoju k elektromobilite, dotáciám a rôznym výhodám, ktoré z vlastnenia elektromobilov vyplývajú, je práve Nórsko krajinou, ktorá by mohla túto hranicu pokoriť ako prvá. Zdá sa, že Nórsko má dobre našliapnuté k splneniu ďalšieho odvážneho cieľa, ktorým je vytvoriť do roku 2025 trh s novými automobilmi, ktoré budú všetky bez emisií. [GALLERY id=28976]

Tesla hlási rekordy

Za minulý rok dodala zákazníkom 367 500 automobilov. Medziročný rast tak predstavuje pozoruhodných päťdesiat percent.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »