Česi sú opäť o krok vpred: Ekologické autá budú v ČR jazdiť zadarmo!

Naši západní susedia berú podporu ekologických automobilov zjavne vážnejšie. Ak vaše auto vyprodukuje v kombinovanej prevádzke menej ako 50 g CO₂ na kilometer, budete po diaľniciach jazdiť zadarmo.
Vydané  Text: 
Táto zmena sa teda netýka iba elektromobilov, ale aj plug-in hybridov a vozidiel jazdiacich na vodík. Žiaľ, klasické hybridy, ktorých je našich cestách najviac, túto hranicu nemajú šancu splniť. Je to škoda, lebo práve hybridy sú pre bežného motoristu **podstatne prístupnejšie**. Napríklad Toyota Yaris hybrid produkuje 84 až 96 g CO₂ na km, v prípade modelu Corolla HB je to 76 až 83 g CO₂ na km (1,8 Hybrid), respektíve 85 až 89 g CO₂ na km (2,0 Hybrid Dynamic Force). V prípade modelu Hyundai Ioniq, budete po diaľniciach bez úhrady jazdiť na verziách Electric aj Plug-in hybrid (32 g CO₂ na km). Cena diaľničných známok zostáva v ČR pre rok 2020 rovnaká, za desaťdňovú zaplatíte 310 Kč, za mesačnú 440 Kč a za ročnú 1 500 Kč. ### A čo Slovensko? V zásade nič. U nás sa podpora nízkoemisnej dopravy pohybuje takmer výhradne na úrovni nezáväzných politických vyhlásení bez reálneho obsahu či nebodaj termínov. V cenníku diaľničných známok, vrátane dvoch zoznamov oslobodených vozidiel, by ste po podobnej odmene pre ekologicky uvedomelých motoristov pátrali márne. Bezplatne teda okrem vozidiel vybraných štátnych inštitúcií, ktoré sú tradične rovnejšie medzi rovnými, môžu po platených cestách jazdiť aj naďalej iba držitelia parkovacieho preukazu zdravotne ťažko postihnutého (ZŤP) v súlade s § 17 zákona č. 447/2008 Z. z.. Oslobodené od platby sú ešte vozidlá, ktorých prevádzkovateľom je osoba používajúca vozidlo na poskytovanie sociálnej služby podľa zákona č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách a o zmene a doplnení zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní (živnostenský zákon) v znení neskorších predpisov v znení zákona č. 50/2012 Z. z. v platnom znení a neposkytuje sociálnu službu s cieľom dosiahnuť zisk a o tomto vozidle účtuje podľa zákona č. 431/2002 Z. z. o účtovníctve v znení neskorších predpisov v platnom znení. Treťou oslobodenou skupinou sú vozidlá, ktorých prevádzkovateľom je zariadenie sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately podľa zákona č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov v platnom znení. ### Idú voľby, nebudú ani sľuby? O podpore ekologických automobilov vo forme bezplatného používania spoplatnených ciest teda zatiaľ niet ani zmienky. V kontexte aféry so šafárením s poplatkami z mýta to znie v najlepšom prípade smutne. Idú však voľby, čo je tradičný čas slávnostného otvárania zrekonštruovaných či úplne nových ciest. Možno dosluhujúcim politikom napadne, že by to bolo dobré PR. Ak by sme si totiž takéto opatrenie premietli do reálnych čísiel, na príjmy štátu by to malo minimálny vplyv.

Diaľničné známky 2020: čo by ste mali vedieť, zmeny a pravidlá pre motorky, prívesy a ŤZP

Blíži sa koniec roka a motoristi budú stáť pred otázkou, či si pre rok 2020 kúpiť celoročnú diaľničnú známku alebo iba jej verzie s kratšou platnosťou.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Bezpečná a pohodlná cesta autom na dovolenku

  • Cestovanie na dovolenku autom prináša slobodu a flexibilitu. Možnosť spontánneho zastavenia sa na krásnych miestach, objavovanie menej známych lokalít a možnosť preskúmať krajinu vlastným tempom sú len niektoré z výhod tohto spôsobu cestovania.

     Avšak, aby bola cesta bezpečná a pohodlná, je dôležité venovať pozornosť aj dôkladnej príprave a plánovaniu.  Ak aj vy patríte k milovníkom cesty autom, v tomto článku sa pozrieme na dôležité aspekty prípravy na dovolenku autom a tipy, ako zvýšiť bezpečnosť na ceste.
  • Vyberáme najlepšiu verziu

    Poradca pri kúpe Mitsubishi ASX a COLT: Chameleón a mestská zbraň

  • Mestské Mitsubishi Colt ponúka krásny dizajn, päťročnú záruku a môžete si ho vybrať aj s hybridným pohonom. Lenže mali by ste? Povieme vám, ktorá výbava a motorizácia je pre vás!

     Máloktorý crossover v tejto triede ponúkne také široké rozpätie výbav a pohonov, ktoré zahŕňajú klasiku, mild-hybrid, hybrid, aj plug-in hybrid, ako práve ASX!