Polícia ohlásila novú celoslovenskú akciu, v týchto dňoch dramaticky zvýši počet hliadok. Čítajte viac

Polícia zvýši pred sviatkami počet hliadok v okolí nákupných centier. Policajti sa pri kontrolách zamerajú najmä na rýchlosť, alkohol a mobil za volantom.
Vydané  Text: 
Predvianočný zhon sa každoročne prejavuje aj na cestách, kde vládne nervozita a stres, tvoria sa dopravné zápchy a šoférom často chýba trpezlivosť a tolerancia. Najhoršími úsekmi sú práve cesty v okolí nákupných centier, kde je okrem parkovania problém aj so samotným príjazdom a výjazdom. **Polícia preto nabáda vodičov k zvýšenej miere tolerancie** a predvídavosti vo vzťahu k menej skúseným vodičom, ktorí sa v tomto období častejšie pohybujú po cestách. Posilnila preto aj svoje hliadky po celom Slovensku, ku ktorým sa pridajú aj poriadkoví a železniční policajti. **Cieľom hliadok** nie je iba kontrola a pokutovanie vodičov za priestupky, ale aj usmerňovanie premávky tak, aby sa čo najviac zabránilo kolónam. Upozorňujú aj na **zvýšený výskyt vreckárov** počas vianočných nákupov. V aute by ste si mali dať pozor predovšetkým na kabelky, tašky a telefóny na sedadlách. Pozor by ste si mali dať na dodržiavanie maximálnej povolenej rýchlosti hlavne na výpadovkách smerom z mesta, kde sa šoféri často snažia dohnať stratený čas strávený v kolóne v centre. Podľa nášho zákona o premávke na pozemných komunikáciách vodič nesmie počas jazdy požiť alkoholický nápoj ani inú návykovú látku a viesť vozidlo bezprostredne po ich požití, respektíve v čase, keď by ešte mohol byť pod ich vplyvom. **Na Slovensku zákon nepovoľuje žiadne množstvo alkoholu v dychu** alebo krvi vodiča, na základe metrologických pravidiel však polícia údajne akceptuje hodnoty do 0,28 promile alebo 0,14 mg/l ([zdroj](https://www.tester.sk/clanok/aka-je-u-nas-tolerancia-alkoholu-za-volantom)). Hranica, od ktorej možno vyvodiť zodpovednosť za priestupok, je 0,29 promile alebo 0,15 mg/l. Po nafúkaní 0,15 mg/l už ide o závažný dopravný priestupok, s ktorým sa spája zadržanie vodičského preukazu a pokuta. Hranica, po ktorej možno vyvodiť zodpovednosť za trestný čin, je 1,00 promile alebo 0,48 mg/l. Pozor si v tomto prípade dajte aj na nápoje obsahujúce minimálne množstvo alkoholu a vianočné cukrovinky s obsahom rumu. Pravdepodobne **najčastejším priestupkom je v súčasnosti používanie mobilu za volantom**. Ako sme už viackrát avizovali, od 1. decembra je platná novela zákona, podľa ktorej za používanie mobilov a podobných zariadení počas vedenia vozidla, môže byť vodičovi uložená pokuta 100 eur v blokovom konaní a 200 eur v riadnom konaní. Stačí pri tom, ak mobil alebo GPS navigáciu iba držíte v rukách pri pohybe vozidla. Naďalej ale môžete využívať handsfree zariadenia.

Pozor na zmeny zákonov v Poľsku: nový postup policajnej kontroly, zipsovanie a ďalšie novinky

Mnoho Slovákov sa v predvianočnom období vyberie na nákupy do lacnejšieho Poľska. Aby ste však skutočne ušetrili, dajte si pozor aj na zmeny na cestách, ktoré by vašu cestu značne predražili.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »