Štát špekuluje o dotáciách na EV a PHEV: Všetky registrácie sa rušia, začína sa odznova

Iba niekoľko desiatok hodín po tom, čo sa formálne spustili rezervácie na dotácie na elektromobily a plug-in hybridy, prichádza z Ministerstva hospodárstva zvláštna správa: registrácie sa rušia.
Vydané  Text: 
Za všetko vraj môže chyba v informačnom systéme rezervácií. Ministerstvo hospodárstva včera s okamžitou platnosťou anulovalo slovom všetky doterajšie registrácie žiadostí o podporu na nákup elektromobilov a plug-in hybridov. Ministerstvo spustí úplne novú registráciu v pondelok 16. 12. o 12:00 hodine. Dôvod je naozaj nevšedný a opäť nás núti zamyslieť sa nad tým, akých dodávateľov štát využíva, pokiaľ sa jedná o IT. Systém rezervácií dotácií totiž nebol prístupný pre všetky internetové prehliadače, čím sa mnohí záujemcovia stali rukojemníkmi ich vlastného softvéru. V praxi sa jedná o ukážku diskriminácie, preto sa chyby opravia a rezervačný systém sa spustí odznova. „Pre technické zlyhanie dodávateľa IT systému prihlasovania sa registrácia žiadateľov o dotáciu na elektromobily zopakuje odznova,“ uviedol vo štvrtok tlačový odbor Ministerstva hospodárstva. Za situáciu sa zúčastnené strany ospravedlnili. Opätovným spustením rezervačného systému sa však samotného dotácie nijakým spôsobom nezmenia. Platia podmienky, ktoré Ministerstvo hospodárstva zverejnilo už predtým, teda štát poskytne jednorazovú dotáciu vo výške 8 000 eur na elektromobil a 5 000 eur na plug-in hybrid v prípade, že nadobúdacia cena vozidla nepresiahne 50 000 eur. Podmienkou je tiež to, aby sa jednalo o vozidlo zaplatené naraz, teda nie na štandardný lízing. Žiadateľ dostane po registrácii jedinečný kód a zarezervuje sa požadovaná výška dotácie. Výzvu na oficiálne podanie žiadosti však zaregistrovaní žiadatelia dostanú až po 17. decembri 2019. Z bezpečnostných a technických dôvodov bude elektronická online registrácia možná iba v pracovných dňoch od 12:00 do 20:00 hod.

Je to oficiálne: Štát podporí nákup elektromobilov a plug-in hybridov, máme presné výšky dotácií

Doteraz sa o dotáciách na nákup káblom nabíjaných vozidiel iba špekulovalo, teraz je to oficiálne potvrdené aj Ministerstvom hospodárstva Slovenskej republiky.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.