Neprehliadnite: Neplatiči daní prídu o vodičák, obce majú nový silný nástroj na vymáhanie

Obce budú môcť od januára vymáhať daňové poplatky zadržaním vodičského preukazu.
Vydané  Text: 

BEST CARS 2020: Hlasujte za najlepšie autá roka!

Anketa, v ktorej o najlepších autách roka rozhodujete VY!

Doteraz platilo, že ľudovo nazývaný „vodičák“ mohol policajt odobrať **neplatičom výživného**. Po novom to bude platiť aj pre **neplatičov daní**, ktoré sú občania povinní uhrádzať samosprávam. Týka sa to **daní z nehnuteľnosti, daní za psa, či za vývoz komunálneho odpadu**. Občania samospráv sú povinní uhrádzať daňové poplatky každoročne, avšak mnoho obcí doteraz nemalo prostriedky, ktorými by si vedeli túto povinnosť vynútiť. Zdá sa však, že odobratie vodičského oprávnenia by mohlo byť dostatočne silným dôvodom pre včasnú úhradu poplatkov a nedoplatkov. Hoci šoférovanie nie je nevyhnutnosťou pre všetkých občanov, informácia o tejto novinke sa šíri veľmi rýchlo a tí, ktorých sa to týka, sú nútení myslieť na svoje záväzky voči samosprávam. Zmena vstupuje do platnosti od 1. januára 2020, odkedy môže policajt pri bežnej cestnej kontrole odobrať vodičák občanom, ktorí majú daňové nedoplatky voči obci. Okrem daňových úradov si tak budú môcť tento zákon uplatňovať aj obce za podmienky, že budú samé vykonávať exekúciu, a teda nie prostredníctvom exekútora. Aj v tomto prípade však platí výnimka a to pre neplatičov daní, pre ktorých je šoférovanie hlavnou náplňou práce. Občania obcí, ktoré budú chcieť túto zmenu od nového roka využiť a uplatňovať si tak právo na vymáhanie nedoplatkov prostredníctvom odobratia vodičského preukazu, by mali byť na zmenu vopred upozornení samotnou obcou a vyzvaní na uhradenie nedoplatkov ešte predtým, ako vstúpi zmena do platnosti.

Za túto fotku dostal mladík pokutu! Dávajte si pozor, aby ste neskončili rovnako:

Je toho plný internet. V takmer každej fanúšikovskej skupine alebo na Instagrame sa denne stretávame s príspevkami, na ktorých sa previnilci fotia s pokutovými blokmi. **Nutkanie chváliť sa pokutou však nechápeme a na podobné fotografie si na sociálnej sieti po novom posvietila aj samotná Polícia.** Veľkú chybu urobil čerstvý 18-ročný vodič, ktorý nedávno na internete zverejnil podobný príspevok s fotkou,... Prečítať celé

Inzercia

Inzercia

Inzercia

Inzercia




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »