V Bratislave a Košiciach už máme zdieľanie elektromobilov. Ako funguje v praxi?

Po zdieľaní bicyklov a kolobežiek prichádza do Bratislavy ďalší spôsob ekologickej dopravy. Elektromobily už tak nebudú dostupné iba pre bohatých.
Vydané  Text: 

BEST CARS 2020: Hlasujte za najlepšie autá roka!

Anketa, v ktorej o najlepších autách roka rozhodujete VY!

**V tomto článku sa dočítate:** * **ako SHARE’Ngo funguje** * **aký je cenník služieb a ponuka balíčkov** * **aký dojazd majú elektromobily**
„*Služba je v skúšobnom režime aktívna od 8.10.2019. Snažíme sa totiž čo najlepšie nastaviť free floatingové zóny, ktoré sa budú zásadne rozširovať. My v Bratislave začíname s počtom 25 vozidiel, pričom do konca roka, začiatkom roku 2020 by sme radi mali autopark dosahujúci počet 60 vozidiel*,” vyjadril sa Ján Keder, generálny riaditeľ carsharingu v Bratislave. Podľa Kedera je najväčšou výhodou, že zákazník nemusí auto vrátiť tam, odkiaľ si ho požičal, využiť môže tzv. free floatingové zóny. Pred požičaním auta nemusí tiež nikam chodiť, nič podpisovať, ani platiť zálohu. Stačí si nainštalovať jednoduchú aplikáciu. ### Ako si požičať auto Prvým krokom je nainštalovanie aplikácie SHARE’Ngo do smartfónu. Následne sa zákazník zaregistruje pomocou e-mailu a vodičského preukazu. Aplikácia mu potom ukáže, kde v jeho okolí sa nachádza najbližší elektromobil, zákazník si ho zarezervuje a po príchode k nemu ho pomocou smartfónu odomkne. Pred samotnou jazdou zadá zákazník svoj osobný PIN kód a môže vyraziť. Po ukončení jazdy nájde pomocou aplikácie free floatingovú zónu, do ktorej môže auto vrátiť a to bude k dispozícii ďalším zákazníkom. S autom nemá zákazník žiadne starosti, keďže o jeho údržbu, nabíjanie, čistenie a umývanie sa stará prevádzkovateľ. ### Koľko to stojí a ako ušetriť Za prihlásenie do služby neplatí zákazník žiadny vstupný poplatok. Základná sadzba je 0,21€ za minútu, je možné však využiť rôzne odmeny a balíčky. Uvítací balíček pre nových zákazníkov stojí napríklad 5 eur za 30 minút jazdy. Verní zákazníci môžu byť tiež odmenení minútovými balíkmi, pri ktorých môže cena klesnúť na 0,16€ za minútu. Medzi špeciálnymi balíčkami nájdete tiež tzv. Women Night Voucher, ktorý je určený pre ženy vracajúce sa v noci z mesta domov. Tento balík ponúka 30 minút jazdy iba za 3 eurá, čiže minútová sadzba je iba 0,10€. Využiť tento balík je však možné iba v čase od jednej do 6. hodiny ráno. Voucher platí mesiac od jeho zakúpenia. ### Dá sa spoľahnúť na dojazd auta? Keďže ide o elektromobil, treba myslieť aj na jeho dojazd. Ten je v prípade elektromobilov Zhidou D1 100 km. Chceme však upozorniť na to, že je to maximálny dojazd, ktorý je závislý predovšetkým od štýlu jazdy. Dojazd (v km) konkrétneho automobilu, ktoré si chce zákazník požičať, vidí v aplikácii a samozrejme aj v samotnom vozidle. Keď batéria počas jazdy klesne pod 20%, upozorní na to šoféra zvukový signál a oranžový pop-up na navigátore. Ak vodič započuje druhý zvukový signál a na navigátore sa zobrazí červené svetlo, znamená to, že dojazd je rovný alebo menší ako 5 km. Vtedy treba jazdu ukončiť a vybrať si iné vozidlo. O nabíjanie sa stará prevádzkovateľ a vybité autá sa nezobrazujú v aplikácii, takže si ich zákazník nemôže ani požičať.




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



Predstavujeme AUDI Q6 e-tron: Technologický skok

  • Toto nie je vylepšenie, ani evolúcia. Audi Q6 e-tron predstavuje úplne novú generáciu elektromobilov Audi.

     Nová platforma, nový dizajn, nové technológie, nové riešenia. Také významné, že budú základnými stavebnými kameňmi pre Audi ešte na mnoho ďalších rokov.  Model Q6 e-tron je priekopníkom, ktorý prináša tieto riešenia ako úplne prvý.
  • SERVIS

    Inovatívny rad legálnych žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED W5W je dostupný už aj na Slovensku

  • ams OSRAM, svetový líder v oblasti optických riešení, rozšíril rodinu na Slovensku legálnych LED žiaroviek OSRAM NIGHT BREAKER® LED o žiarovku W5W.

     Osvedčenie Ministerstva dopravy SR o vnútroštátnom typovom schválení komponentu je aktuálne udelené pre náhradné LED svetelné zdroje typu: H1-LED, H4-LED, H7-LED, H7-LED (24 V), a novo aj pre W5W-LED.