Čísla a fakty zo sveta automobilizmu vedia šokovať

Viete koľko jazdí na celom svete áut, kde ich je najviac a akej sú značky? Koľko času strávime čakaním na červenej a na akom aute jazdil niekto 82 rokov?
Vydané  Text: 

### Štatistiky početnosti V súčasnosti po svete jazdí viac ako 1 miliarda áut. Jedno zo štyroch áut na svete pochádza z Číny. Najpredávanejšie auto všetkých čias je Toyota Corolla. Každých 40 sekúnd sa na svete predá jedna Corolla. Najväčším výrobcom áut na svete je Toyota s 13 000 vyrobenými autami denne. Naopak, najmenej áut za deň vyrobí Ferrari, a to iba 14. Každý deň sa vyrobí okolo 165 000 áut. Medzi rokmi 1909 a 1927 vyrobil Ford 15 miliónov áut. Výroba Modelu T trvala najprv 12 hodín, neskôr ho však dokázali zmontovať za 24 sekúnd. V San Maríne je najviac áut na 1000 obyvateľov, a to 1263. Za ním nasleduje Monako a USA. V Spojených Štátoch je viac áut ako v ktorejkoľvek inej krajine na svete, a to 300 miliónov. Na druhom mieste je Čína so 78 miliónmi áut. ### Autonehody Takmer 1,3 milióna ľudí ročne zomrie počas autonehody, čo znamená 3287 úmrtí denne. Ďalších 20 až 50 miliónov ľudí je v dôsledku autonehody zranených. Autonehoda je 9. najčastejšou príčinou smrti a je zodpovedná za 2,2% úmrtí celosvetovo. Viac ako 90% všetkých smrteľných autonehôd sa stáva v krajinách s nízkym alebo stredným príjmom. V týchto krajinách paradoxne jazdí menej ako polovica všetkých vozidiel na svete. Zrážka sa zvyčajne udeje do 3 sekúnd odkedy je vodičova pozornosť rozptýlená. ### Zaujímavosti V mnohých autách je “pach novoty” toxický. Pozostáva z 50 unikajúcich organických častíc. Auto je tvorené 30 tisíc súčiastkami. Okolo 80% z nich je recyklovateľných. Približne 75% áut značky Rolls Royce, ktoré boli kedy vyrobené, stále jazdí po cestách. Posledné auto vyrobené s kazetovým prehrávačom bol Ford Crown Vic v roku 2011. Človek strávi počas svojho života približne 5 mesiacov čakaním v aute na červenej. Muž zo Springfieldu v Massachusetts jazdil na jeho Rolls Royce Roadsteri z roku 1928 neuveriteľných 82 rokov. Ak by sme sa chceli dostať na Mesiac autom, pri rýchlosti 95 km/h by nám to trvalo 6 mesiacov. 92% všetkých nových predávaných áut v Brazílii používa ako palivo etanol, ktorý sa vyrába z cukrovej trstiny. Takmer 95% času životnosti aute je auto zaparkované. Takmer 65% svetovej populácie jazdí na pravej strane cesty. Zdroje:
https://www.factretriever.com/car-facts
102 Interesting Facts About Cars That You Should Know




Erik Stríž je motoristický novinár, redaktor denníka Autoviny.sk a redaktor časopisu auto motor a šport. Pripravuje témy, aktuality a testy automobilov. Zvýšenú pozornosť venuje legislatíve súvisiacej s dopravou a bezpečnosti.

Zaujíma vás riešenie dopravného problému alebo pre nás máte tip na článok? Napíšte na tip@motoristickynovinar.sk





Pokračujte na ďalší príspevok »



auto motor a šport č. 4/2024

Štatút reklamnej a propagačnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže FERRAGAMO RED LEATHER – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé

      
  • auto motor a šport č. 4/2024

    Štatút reklamnej a propagačnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport č. 4/2024

  • PREAMBULA Tento Štatút propagačnej a reklamnej súťaže MONTBLANC LEGEND BLUE – auto motor a šport“ (ďalej len „Súťaž“) je záväzným dokumentom, ktorý upravuje pravidlá Súťaže a presne určuje podmienky riadneho priebehu Súťaže (ďalej len „Štatút“). Článok I VYHLASOVATEĽ A PARTNER SÚŤAŽEInzercia 1.1 Vyhlasovateľom Súťaže je spoločnosť Motor Media CS s.r.o., sídlo: Námestie slobody 11, 811 06 Bratislava – mestská časť… Prečítať celé